Ο ομπαμα στο ισραηλ...

14:13 20/3/2013 - Πηγή: Fimotro

Ρεπορτάζ : Μίνα Αγγελίνη
(από το protothema.gr )
Κραδαίνοντας πλακάτ με το σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας του Μπαράκ Ομπάμα, «Ναι μπορούμε» ( "Yes we can"), οι πολίτες του Ισραήλ υποδέχονται σήμερα τον πλανητάρχη.
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι ισραηλινές ...
αρχές αναμένουν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ο οποίος, όπως σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ,
επισκέπτεται την Μέση Ανατολή προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα του στην περιοχή και όχι να λάβει «θέση» για τα καυτά θέματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα , το Ιράν και την Συρία, τα οποία θα βρίσκονται υψηλά στην «ατζέντα» των συνομιλιών που θα έχει με την ηγεσία των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.
Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Ομπάμα από την έναρξη της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο το οποίο πραγματοποιείται μόλις δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου.
Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει στη "φαρέτρα" του καμία πρόταση για υπέρβαση του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το Παλαιστινιακό ενώ οι Ισραηλινοί παραμένουν κρατούν επιφυλάξεις για την στάση που προτίθεται να επιδείξουν οι ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν.
Σήμερα, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου και προς τιμή του ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σίμον Πέρες θα παραθέσει γεύμα. Αύριο θα μεταβεί στην Δυτική Όχθη όπου και θα συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.
Στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου περιλαμβάνεται και επίσκεψη στο τάγμα αντιπυραυλικού συστήματος «Iron Dome» (Σιδερένιος Θόλος), το οποίο έχει χρηματοδοτήσει η Ουάσινγκτον.
Το Ιράν θα βρεθεί υψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων με την ισραηλινή πλευρά, και αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή συνάντηση του Ομπάμα, του αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και του Νετανιάχου.
Μετά το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ο Μπάρακ Ομπάμα θα μεταβεί στην Ιορδανία, όπου θα συναντήσει τον βασιλιά Αμπντάλα και το Σάββατο θα ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα