Ο ντραγκι στο ματι της μπουντεσμπανκ

11:07 21/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Επιμέλεια : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Κόντρα μεταξύ της Bundesbank και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πυροδοτεί το σχέδιο της τελευταίας για αγορά κρατικών ομολόγων καθώς και η φημολογία για παρέμβασή της με στόχο την επιβολή πλαφόν στα σπρεντ των...
προβληματικών χωρών, δηλαδή της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Στελέχη της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας
επέκριναν τις πληροφορίες περί ύπαρξης σχετικού σχεδίου της ΕΚΤ που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», με συνέπεια να διαψευσθούν οι όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί στα ταμπλό των ευρωαγορών που σημείωσαν στο σύνολό τους βουτιά. Κατά 0,6% υποχώρησε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, 0,5% ο FTSE στο Λονδίνο, 0,38% ο CAC στο Παρίσι και 0,17% ο DAX στη Φρανκφούρτη. Πτώση σημείωσε και το ευρώ.
Νωρίτερα πάντως, κριτική στο «Der Spiegel» είχε ασκήσει μέσω εκπροσώπου της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Χωρίς να διαψεύσει το δημοσίευμα, χαρακτήρισε ως «απόλυτα παραπλανητικό το να γράφονται άρθρα σχετικά με αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη ληφθεί, και που αφορούν προσωπικές θέσεις που ακόμη δεν έχουν συζητηθεί από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ». Για να προσθέσει, πως η ΕΚΤ, πρόκειται να δράσει αυστηρά μέσα στο πλαίσιο της εντολής της (mandate).
Το περιοδικό ανέφερε συγκεκριμένα ότι η ΕΚΤ ετοιμάζεται να καθορίσει τα όρια που θεωρεί ανεκτά πριν παρέμβει σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των ομολόγων, βάσει τoυ σπρεντ (της ψαλίδας δηλαδή ανάμεσα στα επιτόκια των ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και στα 10ετή ομόλογα της Γερμανίας). Το σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα πάντα με το «Der Spiegel», ότι κάθε υπέρβαση των ορίων αυτών θα συνεπάγεται την αυτόματη ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ.

«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ». Των σχολίων της ΕΚΤ είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, που ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σχέδια για επιβολή πλαφόν στα ιταλικά και ισπανικά σπρεντ, είχε δηλώσει άγνοια. «Δεν γνωρίζω τέτοια σχέδια, δεν έχω ακούσει κάτι• σε καθαρά θεωρητικούς και αόριστους πάντως όρους, ένα τέτοιο εργαλείο θα ήταν πολύ προβληματικό», ήταν τα λόγια του Μάρτιν Κότχαουζ. Το αντίκτυπο στις αγορές ήταν άμεσο, ενώ το ευρώ υποχώρησε στα χαμηλά ημέρας: 1,23.
Παράλληλα η Bundesbank επανέλαβε τη διαφωνία της σε οποιοδήποτε σχέδιο αγοράς από την ΕΚΤ κρατικών ομολόγων, δηλώνοντας ότι η αποκλιμάκωση των σπρεντ είναι δουλειά των κυβερνήσεων και όχι των κεντρικών τραπεζών. «Η Bundesbank παραμένει αντίθετη στην αγορά κρατικών ομολόγων από το ευρωσύστημα, που ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τη σταθερότητα», ήταν το σχόλιό της.

Ιταλική απάντηση. Στα σχόλια της γερμανικής πλευράς δεν άργησε να έρθει απάντηση από τη Ρώμη."Τοποθετήσεις αυτού του είδους προκαλούν αναστάτωση στις αγορές. Η κριτική από την Bundesbank στα σχέδια της ΕΚΤ δεν τιμά αυτούς που την κάνουν", είπε ο ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Κοράντο Πάσερα, προσθέτοντας ότι υπήρξε πρόσφατα περίσσεια «ασυνάρτητων και δι
Keywords
Τυχαία Θέματα