Ο γριφος με τα επιμελητηρια

12:00 1/5/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει η Ρίτα Πικρού - Μωραϊτάκη
Υποψήφιας Ευρωβουλευτού Ν.Δ.
Η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων σηματοδοτεί το πρώτο βήμα μιας σημαντικότατης μεταρρύθμισης στη χώρα μας, την οποία ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένει με μεγάλες προσδοκίες. Ωστόσο, το...
νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην άρση της υποχρέωσης εγγραφής στα επιμελητήρια, με τους νομοθέτες ήδη να κινούνται για την άρση της επίμαχης... άρσης.

Είναι σαφές ότι ο θεσμός των επιμελητηρίων έχει επιτελέσει σπουδαίο έργο στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Έχει στηρίξει παραδοσιακά
τους θύλακες ανάπτυξης που πέρασαν δια πυρός και σιδήρου ανά τις δεκαετίες.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής του παραγωγικού κόσμου στον φυσικό του φορέα, τα Επιμελητήρια, αποδυναμώνει τον παραγωγικό ιστό, εξουδετερώνει την οργάνωση και λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στον ειδικό αυτό τομέα, αφού ο συμβουλευτικός και γνωμοδοτικός χαρακτήρας των Επιμελητηρίων προς την Πολιτεία θα πάσχει από πλευράς καθολικότητας και ενιαίας προβολής.

Την ίδια ώρα, η ρήξη επιμελητηρίων – κυβέρνησης είναι τεράστια, με κύρια αιτία τη διάταξη για την άρση της υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια από 1-1-2015, καθώς εκδόθηκε χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση ή άλλη δεοντολογική συνεννόηση με τους εκπροσώπους του Επιμελητηριακού θεσμού, με τους εκπροσώπους των διοικήσεων των επιμελητηρίων να κατηγορoύν την κυβέρνηση ότι στοχεύει στην αποδυνάμωση και τη μελλοντική κατάργηση του θεσμού.

Από την άλλη μεριά, βρίσκονται και οι φορείς που υποστηρίζουν τη διάταξη της άρσης της υποχρεωτικότητας της εγγραφής. Μάλιστα εντάσσουν αυτήν, μαζί με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της απλοποίησης των εργασιών σύστασης επιχειρήσεων και εταιριών, προτάσσοντας το πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου.

Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο κρίσιμο ερώτημα για το αν η κίνηση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, πρέπει να θέσουμε ορισμένες βασικές παραμέτρους:

- Τα επιμελητήρια πραγματικά βοηθούν/επικουρούν τους επιχειρηματίες-μέλη τους;

- Οι διοικήσεις πραγματικά εκφράζουν την πλειοψηφία των μελών; Ποια είναι τα ποσοστά συμμετοχής στις διαδικασίες αρχαιρεσιών;

- Οι συνδρομές που αποδίδονται από τα μέλη ανταποκρίνονται στις υπηρεσίες που προσφέρονται;

- Ένα νέο μέλος μπορεί να διευκολυνθεί από τις υπηρεσίες των επιμελητηρίων για να κάνει τα πρώτα του βήματα;

- Η διαχειριστική διαφάνεια του κάθε επιμελητηρίου μπορεί να διασφαλιστεί;

Αυτά είναι ορισμένα από τα κρισιμότερα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουν οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων στην προσπάθεια τους να διασφαλίσουν την ύπαρξη και τη σημαντικότητά τους στον επιχειρηματικό κόσμο.

Απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να δώσουν και τα χιλιάδες μέλη των επιμελητηρίων, με τη μορφή κάποιας γενικής ψηφοφορίας, ώστε οι ίδιοι να αποφασίσουν για τα συλλογικά τους όργανα.

Πηγή εδώ
Keywords
Τυχαία Θέματα