Ο γιουνκερ μας ''τρολαρει'': eπιβαλλουμε τα μετρα αφου πρωτα εξετασουμε τον κοινωνικο αντικτυπο...

...ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ...
Τη θέση ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είναι ακόμα εύθραυστη διατύπωσε...
ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κύριο θέμα το μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της ΕΕ. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή του ότι τα μέτρα προσαρμογής του τρίτου Μνημονίου στην Ελλάδα, επιβάλλονται,
αφού πρώτα εξεταστεί ο κοινωνικός τους αντίκτυπος στις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού!

Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ το παρουσίασε ως δικό του επίτευγμα στο πλαίσιο της δέσμευσής του για πιο... δημοκρατική και διαφανή λειτουργία της τρόικας.

«Όταν ανέλαβα καθήκοντά πέρυσι, ξεκαθάρισα ότι αναγνωρίζω τις ελλείψεις της αποκαλούμενης "τρόικα". Ήμουν αποφασισμένος να κάνω τα πράγματα διαφορετικά και στο πλαίσιο αυτής της Επιτροπής κάναμε και κάνουμε ακριβώς αυτό. Επίσης, κάναμε μια νέα αρχή σε αυτή τη βάση και σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Eurogroup», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ κατά την ομιλία του και συνέχισε:

«Σήμερα, αν μια χώρα πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα προσαρμογής, θα δούμε μεγαλύτερη διαφάνεια και απονομή ευθυνών. Η Κομισιόν καταρτίζει, για παράδειγμα, αξιολογήσεις κοινωνικού αντίκτυπου των σχεδιαζόμενων μέτρων, ώστε να στηρίξουμε τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και να διασφαλίσουμε μια δίκαιη προσαρμογή».

«Εφαρμόζουμε αυτές τις νέες μεθόδους στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)», είπε ο κ. Γιούνκερ.

Αναφερθείς στο όλο οικοδόμημα της Ευρωζώνης που τελευταία δέχεται σωρεία αμφισβητήσεων και κριτικής, είπε: «Το ευρώ είναι ένα πολιτικό project. Είστε το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι είναι άκρως απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν τα νέα «εργαλεία» που έχουν συμφωνηθεί, ενώ διερωτήθηκε τι πραγματικά θα μπορούσε να είναι πιο επείγον από το να προστατευθούν οι αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων πολιτών.

Σημειώνεται ότι στις 5 Νοεμβρίου η Κομισιόν υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό για το 2016, επικαλούμενη τις πιο δύσκολες παγκόσμιες συνθήκες και την άμβλυνση της επίπτωσης των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και της αποδυνάμωσης του ευρώ.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,8% το 2016, έναντι του 1,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ ο πληθωρισμός θα ανέλθει σε 1% αντί για 1,5%. Παράλληλα, στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων και παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Παρόντες στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε και αυτός για την εξάρτηση από την χαλαρή νομισματική πολιτική.

«Η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται και είναι σχετικά ευρεία στα κράτη μέλη», είπε. «Όμως, αφού δεν θα μπορούμε να βασιζόμαστε για πάντα σε διάφορους υποστηρικτικούς παράγοντες όπως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η υποστηρικτική νομισματική πολιτική, πρέπει να διασφαλίσουμε πως η ανάκαμψη θα είναι αυτοσυντηρούμενη, ιδιαίτερα δεδομένου του πιο αδύναμου εξωτερικού περιβάλλοντος».

Πηγή: newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα