''ο εμπολα δε μεταδιδεται απο αεροσ''...

12:21 7/10/2014 - Πηγή: Fimotro
Λίγες ημέρες μετά τα εφιαλτικά σενάρια εκπροσώπου του ΟΗΕ, ο οποίος υποστήριζε ότι ο θανατηφόρος ιός Έμπολα μπορεί να μεταλλαχθεί ...
και το νέο του στέλεχος να μπορεί να μεταδίδεται από αέρος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες αυτές.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ επισημαίνει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί ο ιός, που έχει σκορπίσει το θάνατο σε πάνω από 3.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική και τρομοκρατεί
τη Δύση με κρούσματα στις ΗΠΑ, μπορεί να μεταδίδεται από αέρος.
Όπως τονίζει ο οργανισμός ο Έμπολα μεταδίδεται μόνο μέσω άμεσης φυσικής επαφής με σωματικά υγρά του ασθενούς, όπως αίμα, κόπρανα και στομαχικά υγρά, ενώ έχει εντοπιστεί και σε μητρικό γάλα, ούρα και σπέρμα, όσο για δάκρυα και σίελο μπορεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος μετάδοσης.
Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται πως μπορεί να μεταδοθεί αν και δύσκολα, όταν κάποιος υγιής άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα.
Αυτό ωστόσο που τονίζει ο ΠΟΥ είναι ότι ο ιός δε μεταδίδεται από αέρος καθώς δεν έχει παρατηρηθεί παρά τις εκτεταμένες έρευνες των ειδικών τις τελευταίες δεκαετίες.
«Η κοινή λογική και η παρατήρηση μας ορίζει πως η διάδοση του ιού μέσω βήχα ή φτερνίσματος είναι σπάνια, αν όχι απίθανη. Τα επιδημιολογικά στοιχεία που προκύπτουν από το ξέσπασμα της επιδημίας δεν συμπίπτει με το πλαίσιο της εξάπλωσης άλλων ιών που μεταδίδονται από αέρος, όπως αυτοί που προκαλούν ιλαρά, ανεμοβλογιά και φυματίωση», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Οι εικασίες ότι η νόσος του ιού Έμπολα μπορεί να μεταλλαχθεί σε μια μορφή που θα μπορούσε εύκολα να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του αέρα είναι ακριβώς αυτό: εικασία που δεν τεκμηριώνεται με κανένα αποδεικτικό στοιχείο», τονίζει ο ΠΟΥ και επισημαίνεται πως όλες οι πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει για την μετάλλαξη του ιού είναι αβάσιμες.
Keywords
Τυχαία Θέματα