Ο ceo της εθνικης εξηγησε στους μετοχους την πωληση της finansbank

13:26 18/1/2016 - Πηγή: Fimotro
Στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας για την έξοδο από την κρίση θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η Εθνική Τράπεζα από την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank, τόνισε...
μιλώντας στο σώμα των μετόχων της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλός της Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Η έκτακτη γενική συνέλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη καλείται να εγκρίνει την αποχώρηση του συστημικού ομίλου
από την τουρκική αγορά, με τη διάθεση της θυγατρικής του έναντι τιμήματος 2,75 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Φραγκιαδάκης υπογράμμισε ότι η επιτυχία μιας επένδυσης κρίνεται από όλες τις φάσεις της: την εξαγορά, τη διακράτηση και την έξοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Εθνική Τράπεζα που αγόρασε την Finansbank είναι άλλη τράπεζα από αυτήν που πουλά την Finansbank».

Όπως είπε ο κ. Φραγκιαδάκης, η χώρα έχει τώρα ανάγκη από ρευστότητα, κι ως εκ τούτου είναι προτιμότερο τα κεφάλαια από την Finansbank να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την έξοδο από την ύφεση.

Σημειώνεται ότι τα 2 δισ. ευρώ από την πώληση της τράπεζας θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) που εκδόθηκαν για τη λήψη κρατικής βοήθειας στο πλαίσιο των τελευταίων stress tests.

Με τα επιπλέον κεφάλαια, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ελληνικού ομίλου θα διαμορφωθεί στο 19,6%.

Παράλληλα, θα υπάρξει σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης της τράπεζας, με ετήσιο όφελος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό του δανεισμού μέσω του ELA.

Το όφελος από την αποπληρωμή των CoCos υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αναφερόμενος στο τίμημα της συναλλαγής, ο κ. Φραγκιαδάκης είπε ότι είναι υψηλότερο από το μέσο όρο των deals που γίνονται στην Τουρκία.
Keywords
Τυχαία Θέματα