''o ameρικανος προεδρος δεν εχει αποφασισει να περιμενει την εκθεση των επιθεωρητων του οηε''...

16:38 8/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει λάβει απόφαση να περιμένει την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ σχετικά με την καταγγελθείσα από τη συριακή αντιπολίτευση χρήση χημικών... τον Αύγουστο στα περίχωρα της Δαμασκού, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι, πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατηρεί το δικαίωμα όλων των δυνατών επιλογών.
Είπε ακόμη ότι ο αριθμός των χωρών που είναι σε ετοιμότητα για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του συριακού καθεστώτος είναι πλέον διψήφιος.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πάντως, στο άτυπο Συμβούλιό τους, υπογράμμισαν την ανάγκη να προχωρήσουν «αντιμετωπίζοντας τη συριακή κρίση μέσα από τη διαδικασία του ΟΗΕ».

Συμμαχίες εντός της Ε.Ε. αναζητά ο Τζον Κέρι Νωρίτερα το Σάββατο, το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασε μεν την άποψη πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ έκανε χρήση χημικών στην καταγγελθείσα επίθεση του Αυγούστου, και ζήτησε ισχυρή απάντηση, όμως υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η διαδικασία μέσω ΟΗΕ.«Η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσουμε αντιμετωπίζοντας τη συριακή κρίση μέσα από τη διαδικασία του ΟΗΕ» σημείωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Ως γνωστόν, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ετοιμάζουν την έκθεσή τους, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας.
Το προηγούμενο Σάββατο είχε γίνει γνωστό από διπλωματικές πηγές πως το πόρισμα των επιθεωρητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα είναι έτοιμο σε τουλάχιστον δύο βδομάδες ή και περισσότερο.
Το βράδυ του Σαββάτου όμως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η έκθεση των επιθεωρητών είναι πιθανό να παραδοθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
«Όταν θα έχει ψηφίσει το αμερικανικό Κογκρέσο, την Πέμπτη ή την Παρασκευή, και όταν θα έχουμε την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, πιθανόν στο τέλος της εβδομάδας, θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση» είπε ο Ολάντ.
Ο Μπ. Ομπάμα για τη Συρία Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την εβδομαδιαία ραδιοφωνική και διαδικτυακή παρέμβασή του, τάχθηκε κατά μιας εμπλοκής σε έναν ακόμα δαπανηρό και παρατεταμένης διάρκειας πόλεμο. «Αυτό δεν θα είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστάν», δήλωσε αναφερόμενος στη Συρία και επανέλαβε ότι η Αμερική πρέπει να κάνει χρήση περιορισμένης στρατιωτικής ισχύος στη Συρία για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα