Ντραγκι: "θα τακτοποιηθουν τα κομματια του παζλ στο ελληνικο ζητημα"

22:14 9/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Φρανκφούρτη ότι έχει «μάλλον πεισθεί ότι, όλα τα τμήματα του παζλ θα τακτοποιηθούν» στην περίπτωση της Ελλάδας, που επιδιώκει μια νέα δανειακή σύμβαση
από τους εταίρους, αποτρέποντας την...
χρεοκοπία.

Τα κύρια πολιτικά κόμματα στο ελληνικό κοινοβούλιο συμφώνησαν ήδη σε νέα μέτρα λιτότητας, κάτι που προαπαιτείτο για τη νέα δανειακή σύμβαση, ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της ΕΚΤ στην ίδια συνέντευξη. Ο κ. Ντράγκι ανέφερε σήμερα ότι «έχει την εντύπωση» ότι «επίκειται» η συμφωνία σε αυτό το θέμα.

Η ΕΚΤ διακρατεί ελληνικό δημόσιο χρέος, στη μορφή των κρατικών ομολόγων, που επαναγόρασε την άνοιξη του '10 στη δευτερογενή αγορά τους θέλοντας, τότε, να παράσχει οικονομική 'κάλυψη' στην Αθήνα. Ο ίδιος αρνήθηκε να τοποθετηθεί με σαφήνεια, αναφορικά με το τι ακριβώς θα γίνει τελικά με τα εν λόγω ελληνικά ομόλογα.

Η ΕΚΤ είναι αποδέκτης πιέσεων, να συμμετάσχει με κάποιον τρόπο στην τωρινή προσπάθεια, που καταβάλλουν οι ιδιώτες πιστωτές της Αθήνας.

«Δεν μπορώ να δηλώσω τίποτε απολύτως περί της συνολικής ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, που επαναγοράστηκαν από τη δευτερογενή αγορά τους, ούτε για τον τρόπο με τον οποίο θα τα χειριστούμε από εδώ και εμπρός», δήλωσε σήμερα ο κ. Ντράγκι.

Άλλη πηγή της ΕΚΤ, μιλώντας ανώνυμα, αποκάλυψε ότι τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ «ενδέχεται να φθάνουν τα 45 δισ.ευρώ».

«Όλες αυτές οι συζητήσεις, του να συμμεριστεί η ΕΚΤ τη ζημιά, η οποία καταγράφεται στην Ελλάδα, είναι χωρίς βάση. Η ιδέα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει χρήμα για το πρόγραμμα για την Ελλάδα αποτελεί παραβίαση της απαγόρευσης, «η ΕΚΤ να χρηματοδοτεί μέλη της», η οποία κατοχυρώθηκε στις ευρωπαϊκές συνθήκες», υπογράμμισε ο κ. Ντράγκι.

Στα τέλη της συνέντευξής του πάντως ο ίδιος επισήμανε ότι, η ΕΚΤ «κάλλιστα μπορεί να παραιτηθεί των 'υπέρ-αξιών(κερδών)', που απορρέουν από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, κατά τον χρόνο που τα ομόλογα αυτά θα «ωριμάσουν». Αν η ΕΚΤ αναδιανείμει μερίδιο των κερδών αυτών στα μέλη της...τότε δεν προβαίνει σε (απαγορευμένη) χρηματοδότησή τους νομισματικού χαρακτήρα».

Σύμφωνα με ένα τέτοιο σενάριο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να μεταβιβάσει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) τα ελληνικά ομόλογα, που διακρατεί - «στο ακέραιο» -, αν και εκείνη τα είχε προμηθευτεί στο 75% της ονομαστικής αξίας τους.

Άρα, προκύπτει μια «επιστροφή με έκπτωση» της τάξεως των 11-12 δισ. ευρώ, που θα ωφελήσει το ελληνικό δημόσιο, σημειώνει το Γαλλικό πρακτορείο.

«Υπάρχει τώρα μια κινητικότητα στο επίπεδο της ΕΚΤ», σχολίασε μία ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, που μίλησε ανώνυμα στο Γαλλικό πρακτορείο, δεδομένου ότι έως σήμερα η ΕΚΤ εναντιωνόταν σε οποιαδήποτε συμμετοχή της στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Ο κ. Ντράγκι θα συμμετάσχει στο σημερινό Eurogroup.
Keywords
Τυχαία Θέματα