Ντραγκι: ''ουδεν σχολιο'' για την πιθανοτητα συμμετοχης της ελλαδας στο qe...

20:30 2/2/2016 - Πηγή: Fimotro
Σε συζήτηση σχετικά με τα πεπραγμένα της ΕΚΤ το 2014, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντάριο Ντράγκι δέχτηκε ...
από τον Δ. Παπαδημούλη, το εξής ερώτημα: «Σκοπεύει τελικά να προχωρήσει και ενισχύσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (…) και πότε θα αποφασίσει και τη συμμετοχή της Ελλάδας (…) με δεδομένο ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης
της ελληνικής οικονομίας;».

Στην ερώτηση αυτή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει, αναφέρθηκε όμως στο ιστορικό «εμπλοκής της ΕΚΤ στα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής με την τρόικα».

«Όταν σχηματίσθηκε η τρόικα στις αρχές του 2010» εξήγησε, «η Νομισματική Ένωση δεν είχε τη δυνατότητα αντιμετώπισης της απώλειας, από χώρες-μέλη, της πρόσβασης στις αγορές. Αρχικά είχε σχεδιασθεί ως συμβουλευτικός ο ρόλος της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ για τα κράτη και για την Ελλάδα, προσφέροντας την εμπειρία τους. Ήταν σαφείς οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε η συμβολή της ΕΚΤ αλλά και γιατί αποδέχθηκε η ΕΚΤ τη συμμετοχή της. Γιατί μια επιτυχία των προγραμμάτων θα σήμαινε έναν καλό μηχανισμό και χρηματοπιστωτική σταθερότητα» υπογράμμισε.

Η τελική επιλογή όμως και οι αποφάσεις για τα προγράμματα ανήκουν στο Eurogroup, στους υπουργούς των Οικονομικών, στο ESM και όχι στους θεσμούς που εμπλέκονται στα προγράμματα, κατέληξε ο κ. Ντράγκι.
Keywords
Τυχαία Θέματα