Ντραγκι : φερεγγυες οι ελληνικες τραπεζες

09:40 24/3/2015 - Πηγή: Fimotro
Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού...
Κινδύνου, λέγοντας πως όλοι οι κεφαλαιακοί δείκτες είναι πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια.
Ο ίδιος τόνισε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση τώρα σε σχέση με την προηγούμενη κρίση, αν και αναφέρθηκε στο πρόβλημα ρευστότητας
των τραπεζών και την αύξηση εξάρτησής του από το ευρωσύστημα.
Στην ομιλία του ο κ. Ντράγκι τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα πρέπει να συγκροτήσει μια διαδικασία για τις μεταρρυθμίσεις και να αποκαταστήσει τον διάλογο μεταξύ της χώρας και των τριών θεσμών.
Διαδικασία
«Για την Ελλάδα αυτό που χρειάζεται είναι να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία που θα αποκαταστήσει τον πολιτικό διάλογο ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους τρεις θεσμούς, ώστε να υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης της υπάρχουσας συμφωνίας».
Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως η ΕΚΤ λειτουργεί με κανόνες και δεν δημιουργεί ειδικούς κανόνες για την Ελλάδα.
Το ELA παρέχεται, αλλά υπάρχουν περιορισμοί στο πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί για την αγορά εντόκων. Στόχος του είναι να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος και όχι να αποτελέσει εργαλείο για τη χρηματοδότηση κρατών.
Όσον αφορά την εξαίρεση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα, υποστήριξε πως θα επανέλθει, εφόσον δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ έχει επεξεργαστεί σενάρια για Grexit, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως στην κεντρική τράπεζα εργάζονται διάφοροι διαχειριστές ρίσκου, οι οποίοι «τρέχουν» διάφορα σενάρια.
Όσον αφορά τις προοπτικές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Draghi δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει χρεόγραφα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τους επόμενους 18 μήνες και τουλάχιστον μέχρι το Δ.Σ. να νιώθει σίγουρο ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στον επίσημο στόχο του 2%.
Πάνω από 100 δισ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο ο δανεισμός προς τη χώρα έχει υπερδιπλασιαστεί ξεπερνώντας τα 100 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός της ΕΚΤ ξεπερνά πλέον το 65% του ελληνικού ΑΕΠ, αυτό είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη και δείχνει το μέγεθος της υποστήριξης από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας, πρόσθεσε.
Εξάλλου την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Χρήστος Σκλαβούνης, η οποία και έγινε δεκτή.
Πληροφορίες φέρουν ως επικρατέστερο για την αντικατάστασή του τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Χθες πάντως αλλαγή σκυτάλης υπήρξε και για την Εθνική Τράπεζα.
Keywords
Τυχαία Θέματα