Νοσταλγησαν σαρκοζι ;

18:14 14/3/2013 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Μίνα Αγγελίνη
(από το protothema.gr)
Σαρκοζί... δαγκωτό ψηφίζουν οι δεξιοί ψηφοφόροι στη Γαλλία αλλά και ηχηρά ονόματα της πολιτικής σκηνής γυρνώντας την πλάτη στους δύο μονομάχους που διεκδικούν την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος (UMP) , Φρανσουά Φιγιόν ...
και Ζαν Φρανσουά Κοπέ.

Η βουτιά της λαοφιλίας του άλλοτε πολλά υποσχόμενου Σοσιαλιστή προέδρου, Φρανσουά Ολάντ αλλά και η γενικότερη δυσφορία των Γάλλων για την χωλαίνουσα
οικονομία, τροφοδοτούν σενάρια για την μεγάλη πολιτική επιστροφή του υπερδραστήριου “Σαρκό” . Ενδεικτική είναι η δήλωση του δημάρχου της Γκρενόμπλ, Αλέν Καρινιόν στη γαλλική εφημερίδα “ Le Figaro” : «Ο Σαρκοζί ανακάλυψε ότι ο Ολάντ είναι ο καλύτερος διαφημιστής του».

Με την κατρακύλα της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου ανοίγει η «πόρτα» για την επάνοδο του Νικολά Σαρκοζί και όπως σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος , ο πρώην ένοικος των Ηλυσίων δεν κάθεται με ..σταυρωμένα τα χέρια αλλά διατηρεί τις πολιτικές επαφές του με πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος UMP. Πρόσφατα, μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Le Figaro”, ο Σαρκοζί δείπνησε με τον πρώην πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν.

Χωρίς να πραγματοποιήσει ούτε μία δημόσια εμφάνιση τους τελευταίους μήνες, ο Νικολά Σαρκοζί βρέθηκε μπροστά από το Σοσιαλιστή πρόεδρο στις δημοσκοπήσεις. Σε διαδραστική δημοσκόπηση της εταιρείας “Louis Harris” στα τέλη Σεπτεμβρίου, το 44% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ο Σαρκοζί θα έκανε καλύτερη δουλειά από τον Ολάντ ως πρόεδρος ενώ μόλις το 26% διαφωνούσε.

Ο Σαρκοζί, όπως εκμυστηρεύτηκε στον στενό συνεργάτη του και πρώην υπουργό, Μπρουνό Λε Μερ, έχει «ηθικό χρέος» απέναντι στους Γάλλους να κονταροχτυπηθεί με τον Ολάντ το 2017 για το προεδρικό χρίσμα. Όπως δηλώνει ο Λε Μερ στο «Canard Enchaine”,ο τέως πρόεδρος φέρεται να του είπε:

«Βλέποντας την δεινή κατάσταση στην οποία κινδυνεύει να περιέλθει τα επόμενα πέντε χρόνια η Γαλλία, δεν έχω άλλη επιλογή για το 2017. Το θέμα δεν είναι εάν θέλω να γυρίσω αλλά εάν έχω την επιλογή, από ηθικής πλευράς, απέναντι στη Γαλλία, να μην επιστρέψω στην πολιτική».

Πάντως, τα στρατευμένα στελέχη της Δεξιάς βρίσκονται ακόμα στην… «ώρα Σαρκοζί», γράφει η εφημερίδα «Journal du Dimanche». Όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Γεωργίας, Μπρουνό Λε Μερ, ούτε ο Φιγιόν αλλά ούτε και ο Κοπέ θα μπορούσαν να αντισταθούν στην πολιτική επιστροφή του .

Εκτός από τον πρώην υπουργό Γεωργίας, Μπρουνό Λε Μερ, επώνυμοι Γάλλοι που αναπολούν την… εποχή Σαρκοζί είναι ο τέως πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και η σύζυγος του πρώην Γάλλου προέδρου, Μπερναντέτ Σιράκ, ένθερμη υποστηρίκτρια του κύριου «μπλινγκ- μπλινγκ».

«Πιστεύω σε μία επιστροφή του τέως προέδρου Νικολά Σαρκοζί στον πολιτικό στίβο», εκμυστηρεύτηκε ο τέως πρωθυπουργός, ντε Βιλπέν, σε συνέντευξή του στη Γενεύη.

Ο πρώην πρωθυπουργός επί προεδρία του Ζακ Σιράκ (2005- 2007) δεν αρνήθηκε τον συγκρουσιακό χαρακτήρα που είχε η σχέση του με τον Σαρκοζί αλλά πρόσθεσε: «Γνωρίζω τις ικανότητές του, όπως γνωρίζω και κάποια από τα ψεγάδια του, όμως αυτά ανήκουν στο παρελθόν και σήμερα η ιστορία του αφήνει περιθώριο για ένα νέο ρόλο, του αφήνει μία πιθανή θέση. Θα πρέπει ο Σαρκοζί να σταθεί στο ύψος της ιστορίας…»

Αλλά και η σύζυγος του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, Μπερναντέτ (Σιράκ), διατυμπανίζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί τις αρετές του Σαρκό δηλώνοντας ξεκάθαρα πως επιθυμεί την επιστροφή τους την πολιτική.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Σαρκοζί θα κληθεί να συναποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του με την σύζυγό του, Κάρλα Μπρούνι, η οποία έχει χαρακτηρίσει τη γαλλική πολιτική ζωή «φρικτή».

Πέντε μήνες μετά την εκλογική του ήττα, ο ΣΑρκοζί αναλογίζεται τα μελλοντικά του σχέδια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro», έχει προσκληθεί από μία τράπεζα αναπτυσσόμενης χώρας να μιλήσει σ΄ ένα συνέδριο στη Νέα Υόρκη αυτό το μήνα. Άλλο σενάριο που «παίζει» είναι η επιστροφή του στην δικηγορία τον Ιανουάριο, γεγονός που αν πράγματι συμβεί, θα σημάνει το τέλος της πολιτικής του καριέρας.

Ότι κι αν αποφασίσει, όμως ξέρει πως οι δεξιοί ψηφοφόροι τον θέλουν στην πολιτική αρένα. Το 53% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Ifop- JDD» εύχονται να τον δουν αντίπαλο του Ολάντ το 2017…

Χωρίς τον Σαρκοζί, ένα μήνα πριν από τις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου , οι ψηφοφόροι της Δεξιάς δείχνουν προτίμηση στον πρώην πρωθυπουργό , Φρανσουά Φιγιόν, (48% έναντι 24% στον πρώην υπουργό Προυπολογισμού και νυν γενικό γραμματέα του Κόμματος, Ζαν Φρανσουά Κοπέ). Αλλά μόνο μέλη του κόμματος μπορούν να ψηφίσουν στο συνέδριο , στο μηχανισμό του οποίου ο Κοπέ διατηρεί ισχυρές προσβάσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα