Νοκ-αουτ οι αγορες απο το χτυπημα της s&p

13:16 6/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα ασιατικά χρηματιστήρια και οι προβλέψεις για τα ευρωπαϊκά είναι ακόμη χειρότερες από τους οικονομικούς αναλυτές, έπειτα από την προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης S&P για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 15 χωρών της ευρωζώνης - κατά μία...
μονάδα της Αυστρίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, και κατά δύο των υπόλοιπων κρατών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Από την προειδοποίηση εξαιρέθηκε η Κύπρος
που υποβαθμίστηκε πρόσφατα, και η Ελλάδα που βρίσκεται στην κατηγορία (CC) «junk» (σκουπίδια). Στην προειδοποίηση του αμερικανικού οίκου απάντησαν από κοινού Μέρκελ και Σαρκοζί, τονίζοντας ότι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την σταθερότητα στην ευρωζώνη. «Έκπληκτος» από την απόφαση της S&P δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι τιμές των μετοχών κατρακύλησαν σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ την ίδια καθοδική πορεία ακολούθησε και το ευρώ σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο», αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές στο Τόκιο, «καθώς υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες από το γαλλογερμανικό σύμφωνο και τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες για επίλυση της κρίσης χρέους, το κλίμα των αγορών οι οποίες ανέκαμψαν την προηγούμενη εβδομάδα, θα αναστραφεί οριστικά και αμετάκλητα».

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να θέσει σε αρνητική προοπτική τις έξι χώρες της ευρωζώνης που σήμερα βαθμολογούνται με τριπλό Α, δηλαδή βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα, αλλά και άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Συναγερμό σήμανε η άνευ προηγουμένου κίνηση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, μετά το κλείσιμο των αγορών στη Γουόλ Στριτ, να θέσει 15 μέλη της Ευρωζώνης σε επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση,

H Κύπρος, που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, βρισκόταν ήδη σε creditwatch negative.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε creditwatch, αλλά στη βαθμίδα CC/Negative.

Ο οίκος σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι έθεσε «υπό αρνητική επιτήρηση» το αξιόχρεο 15 χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, δηλαδή των έξι χωρών που βαθμολογούνται με ΑΑΑ.

Η S&P επικαλείται πέντε αλληλένδετους παράγοντες για αυτούς τους κινδύνους: Οι ολοένα και πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες σε όλη την Ευρωζώνη, τα αυξανόμενα spread ακόμη και για χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ, τις συνεχιζόμενες πολιτικές διαφωνίες για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διασφάλιση βαθύτερης οικονομικής διακυβέρνησης, τα υψηλά ποσοστά χρέους σε πολλά κράτη και τον κίνδυνο ύφεσης στο σύνολο της Ευρωζώνης το 2012.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η Standard & Poor's έχει προειδοποιήσει τις έξι χώρες για την πιθανή υποβάθμισή τους και υποστηρίζει ότι είναι δικαιολογημένη, λόγω της επι
Keywords
Τυχαία Θέματα