Νικος αναστασιαδης: λαθος μου που δεσμευτηκα οτι δε θα γινει κουρεμα...

09:00 19/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε διάσκεψη τύπου για τα τρία χρόνια από την εκλογή του, ανέφερε...
πως το μεγαλύτερο λάθος του υπήρξε η δέσμευση του ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων. Όπως σημείωσε, δεν γνώριζε την τραγική κατάσταση της οικονομίας όταν παρέλαβε την Προεδρία από τον Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Αναστασιάδης είπε
ακόμα πως το κούρεμα θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η Βουλή έκανε αποδεκτή την πρώτη απόφαση του Eurogroup που ισοδυναμούσε με απώλεια τόκων δύο ετών για τους καταθέτες και θα διέσωζε τη Λαϊκή Τράπεζα.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ακόμα πως η κυβέρνηση του δεν έχει επιλύσει πλήρως τα προβλήματα που ταλανίζουν τις ευάλωτες ομάδες ή τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες αλλά και το ζήτημα της ανεργίας, ωστόσο μέσα από συγκροτημένο προγραμματισμό, δύσκολες και πολλές φορές μη αρεστές αποφάσεις, κατόρθωσε μέσα σε τρία χρόνια να νοικοκυρέψει το κράτος και να θέσει τις βάσεις για ανάκαμψη, ανάπτυξη και σταδιακή επάνοδο στην επιθυμητή ομαλότητα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι μπορεί με επιτυχία να έχει τερματιστεί η κηδεμονία από τους δανειστές, αλλά σημαντικός αριθμός προβλημάτων που η οικονομική κρίση προκάλεσε, παραμένουν.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαϊου, οι πολιτικές δυνάμεις παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, θα συνδράμουν θετικά στην κοινή προσπάθεια επανόδου της χώρας σε συνθήκες πλήρους ομαλότητας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα όσα η Κυβέρνηση πέτυχε και στα μέτρα που λήφθηκαν στον τομέα της μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, της προστασίας των ευάλωτων ομάδων και πολιτών με χαμηλά εισοδήματα, της πάταξης της διαφθοράς, στον τομέα της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας, στον τομέα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, της αγροτικής οικονομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα μέτρα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων και στον τομέα της υγείας.

Σημείωσε πως για πρώτη φορά στα 56 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε διάστημα μόλις τριών χρόνων, έχει επιδειχθεί τέτοια αποφασιστικότητα ως αποτέλεσμα της οποίας, πολιτικοί, προσωπικότητες της δημόσιας και οικονομικής ζωής που θεωρούνταν για δεκαετίες ότι παρέμεναν στο απυρόβλητο, άλλοι οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με καταδίκες ενώ άλλοι εξ αυτών ευρίσκονται υπό εκδίκαση ή υπό διερεύνηση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφορά έκανε και στη στρατηγική που χαράχθηκε στην εξωτερική πολιτική με τις διάφορες συναντήσεις και συμφωνίες που συνομολογήθηκαν με πολλές χώρες ειδικότερα στο τομέα της ενέργειας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε πως η όποια επιτυχία έχει καταγραφεί σε όλους τους τομείς στους οποίους αναφέρθηκε είναι το αποτέλεσμα της συλλογικότητας, γιατί, τόνισε, χωρίς τη θετική συμβολή των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών εταίρων, αλλά και των θυσιών του λαού μας, δεν θα ήτο δυνατή η υλοποίηση του όποιου προγράμματος αφού είναι καλά γνωστό πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Keywords
Τυχαία Θέματα