Νεο κυμα συριων προσφυγων στη τουρκια

15:29 19/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Περίπου 200 Σύροι διέσχισαν τα τουρκικά σύνορα τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας σε 16.100 τον αριθμό των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, ενώ δυο ακόμα σύροι στρατηγοί προσχώρησαν στις τάξεις των λιποτακτών, έγινε γνωστό σήμερα από τουρκική διπλωματική πηγή. «Οι στρατηγοί έφθασαν την Παρασκευή στην Τουρκία όπου από χθες έχουν...
φθάσει περίπου 200 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά», τόνισε η ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται.

Συνολικά εννέα Σύροι στρατηγοί έχουν διαφύγει στην Τουρκία από την έναρξη της εξέγερσης στη Συρία, όπως και δεκάδες ακόμα στρατιωτικοί, πρόσθεσε
η ίδια πηγή.

Η Τουρκία, δέχεται κύμα προσφύγων από την έναρξη της εξέγερσης στη Συρία στην επαρχία Χατάι (νότια), κοντά στα κοινά τους σύνορα, όπου έχουν στηθεί έξι καταυλισμοί. Εκτός από τους πρόσφυγες, στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί και αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, η επίθεση την οποία πραγματοποίησε πρόσφατα ο συριακός στρατός εναντίον των ανταρτών στην Ιντλέμπ, κοντά στα τουρκικά σύνορα, εξηγεί την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία.

Στις τουρκικές επαρχίες Κιλίς και Σανλιούρφα (νοτιοανατολική Τουρκία) είναι υπό κατασκευή δυο νέοι καταυλισμοί χωρητικότητας 13.000 και 20.000 θέσεων αντίστοιχα.

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για διάφορα σενάρια, που προβλέπουν την άφιξη ως και 500.000 προσφύγων από τη Συρία.

Εξάλλου, η δημοσιογράφος από την Υεμένη, ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ταουακόλ Καρμάν, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης για το 2011, επισκέφθηκε την Κυριακή καταυλισμό προσφύγων κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ύστερα από μια σειρά επαφών που είχε με την τουρκική ηγεσία στην 'Αγκυρα.

Η Καρμάν συναντήθηκε με οικογένειες Σύρων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τις ταραχές και τα μέτρα καταστολής.

Η Καρμάν είχε συμμετάσχει πέρυσι στη λαϊκή εξέγερση κατά του προέδρου της Υεμένης Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.
Keywords
Τυχαία Θέματα