Νέες συμφωνίες ηπα-κίνας για αμερικανικές εξαγωγές

18:32 12/5/2017 - Πηγή: Fimotro

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα επεκτείνουν το εμπόριο για κάποια προϊόντα και αυξάνουν την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές εταιρίες, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την ελάττωση του τεράστιου εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με το Πεκίνο, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι συμφωνίες είναι τα χειροπιαστά αποτελέσματα των εμπορικών διαπραγματεύσεων που άρχισαν τον περασμένο

μήνα μεταξύ του Ντοναλντ Τραμπ και του Κινέζου προέδρου Ξι Ζινπίνγκ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν η Κίνα να επιτρέψει τις αμερικανικές εισαγωγές κάποιων κρεάτων από τις 16 Ιουλίου. Μέχρι την ίδια προθεσμία, οι ΗΠΑ θα εκδώσουν προτεινόμενο νόμο που θα επιτρέπει την είσοδο κάποιων κινεζικών, μαγειρεμένων κρεάτων στις αμερικανικές αγορές.

Ταυτόχρονα το Πεκίνο θα επιτρέψει σε αμερικανικές υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών να ξεκινήσουν τη διαδικασία αδειοδότησης στον αντίστοιχο κινεζικό τομέα, στον οποίο το σύστημα UnionPay της χώρας προς το παρόν αποτελεί σχεδόν μονοπώλιο. Ξένες εταιρίες επίσης θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες πιστοληπτικής βαθμολόγησης στην Κίνα.

«Αυτό σίγουρα θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το έλλειμμα», ανέφερε ο Ρος και προειδοποίησε: «Θα δείτε».

Ο υπουργός αναμένει αντίκτυπο στο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ακόμη, η χώρα δήλωσε πρόθυμη να εξάγει περισσότερο υγροποιημένο αέριο, τονίζοντας πως η Κίνα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί οποιουδήποτε τύπου σχετικό συμβόλαιο, περιλαμβανομένων και μακροπρόθεσμων συμβολαίων, με Αμερικανούς προμηθευτές.

Το πρακτορείο επισημαίνει πως δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο αυτές οι νέες συμφωνίες θα αυξήσουν το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Η Κίνα αναγκαστικά προχώρησε σε άρση της μακράς απαγόρευσης εισαγωγών κρέατος πέρυσι, αλλά ελάχιστες αγορές πραγματοποιήθηκαν. Η απαγόρευση επιβλήθηκε το 2003, λόγω ενός κρούσματος νόσου των τρελών αγελάδων στην πολιτεία της Ουάσινγκτον.

Παράλληλα οι φορείς χρεωστικών καρτών Visa και MasterCard δεν έχουν πάρει ακόμη ανεξάρτητη άδεια για εκκαθάριση συναλλαγών στην Κίνα, παρά την απόφαση του ΠΟΕ το 2012, με την οποία απαίτησε από το Πεκίνο να «ανοίξει» τον τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα