Νεα επιδεινωση της ελληνικης μεταποιησης τον απριλιο

11:52 1/6/2012 - Πηγή: Fimotro
Οι συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση συνέχισαν να επιδεινώνονται τον Μάιο αλλά με χαμηλότερο ρυθμό συγκριτικά με τον Απρίλιο, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να μειώνονται αναγκάζοντας τις εταιρίες να περικόψουν θέσεις...
εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) σημείωσε αύξηση στις 43,1 μονάδες από τις 40,7 μονάδες το Απρίλιο, σύμφωνα με την έρευνα της Markit. Ο δείκτης κατέγραψε υψηλό οκτώ μηνών, παραμένοντας, ωστόσο, κάτω από τις 50 μονάδες, που διαχωρίζουν την συρρίκνωση από την επέκταση.
Αν
και η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με το χαμηλότερο ρυθμό σε διάστημα 10 και οκτώ μηνών αντίστοιχα, η δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε κεφάλαια κίνησης και η πολιτική αστάθεια έπληξαν τη ζήτηση, με τις παραγγελίες από το εξωτερικό να καταγράφουν σημαντική μείωση.
"Παρότι κατέγραψε υψηλό οκτώ μηνών, ο κύριος δείκτης PMI συνέχισε να κυμαίνεται σε επίπεδα συρρίκνωσης κατά τη διάρκεια του Μαΐου, καθώς η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες, τα αποθέματα και η απασχόληση εξακολούθησαν να μειώνονται με γοργούς ρυθμούς", σχολίασε ο Paul Smith, οικονομολόγος της Markit.
"Μέλη του πάνελ απέδωσαν και πάλι τη δυσμενή εικόνα στη συνεχιζόμενη ύφεση και την πολιτική αστάθεια, οι οποίες οδηγούν στην αβεβαιότητα και την υποδαύλιση της ζήτησης. Οι δυσμενείς επιπτώσεις στο συνολικό όγκο των εισερχόμενων νέων παραγγελιών, οι οποίες προέκυψαν από τα προαναφερόμενα προβλήματα εντός Ελλάδας, επιδεινώθηκαν περαιτέρω από την υποχώρηση των πωλήσεων από το εξωτερικό".
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά φέτος εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται σε αντάλλαγμα για το νέο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το πρώτο τρίμηνο η ύφεση εκτιμάται ότι άγγιξε το 6,2%.
Σημαντική πτώση καταγράφηκε στις αδιεκπεραίωτες εργασίες ον Μάιο, με τις εταιρίες να λένε ότι παρά τη μείωση των ωρών εργασίας, η συρρίκνωση της παραγωγής και οι προοπτικές για εξασθενημένη ζήτηση οδήγησαν σε νέο κύκλο περικοπών θέσεων εργασίας.
Οι κατασκευαστές συνέχισαν να προσφέρουν εκπτώσεις σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις πωλήσεις. Οι τιμές εισροών συνέχισαν να αυξάνονται αλλά με το χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς το κόστος ορισμένων υλικών, όπως τα πλαστικά, μειώθηκε.
Keywords
Τυχαία Θέματα