''nai στο ευρω,αλλα...''

17:38 15/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Χωρίς μεγάλες ανατροπές τόσο για την ευρωπαϊκή στάση του κόμματος, όσο και για την πολιτική των συμμαχιών, έληξε η έντονη συζήτηση και αντιπαράθεση, που εκδηλώθηκε στη διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ...
το σαββατοκύριακο.

Η κεντρική επιτροπή επιβεβαίωσε την κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στα κεντροαριστερά και κεντρώα ανοίγματα της ηγεσίας, όσο και στη γραμμή ότι
πρώτη επιλογή είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Παράλληλα η κεντρική επιτροπή δρομολόγησε οριστικά την πορεία του κόμματος προς το συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στις 10 με 14 Ιουλίου.
Ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα, που ελέγχουν τους συσχετισμούς σε επίπεδο κεντρικής επιτροπής δέχθηκαν ισχυρή πίεση από την εσωκομματική αντιπολίτευση, με την αριστερή πτέρυγα να καταθέτει τρεις τροπολογίες.
Με την πρώτη ζητούνταν να τεθεί ως στόχος των συμμαχιών μία κυβέρνηση της Αριστεράς, και όχι της κεντροαριστεράς ή οποιαδήποτε άλλης κατεύθυνσης, με τη δεύτερη να ξεκαθαρίζεται ότι η έξοδος από την ευρωζώνη, σε περίπτωση εκβιασμών από την τρόικα δεν είναι καταστροφή, αλλά μία δημιουργική διέξοδος και με την τρίτη να εμπεδωθεί η δημοκρατική λειτουργία στο κόμμα, σε ό,τι αφορά στη λήψη αποφάσεων στο ηγετικό πεδίο.
Τελικώς η τρίτη δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, αφού η αριστερή πτέρυγα ικανοποιήθηκε από τις προσθήκες, που έκανε στην αρχική εισήγηση η πλειοψηφία, ενώ οι άλλες δύο απορρίφθηκαν.
Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της απόφασης το νόμισμα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζεται ότι "η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή μας" και διευκρινίζεται παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.
Όσο για τις συμμαχίες στόχος παραμένει η συγκρότηση κυβέρνησης με δυνάμεις από την αριστερή Σοσιαλδημοκρατία ως το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Σε κάθε περίπτωση οι δύσκολες ισορροπίες παραμένουν στην Κουμουνδούρου, με τις δύο πλευρές να ετοιμάζονται για το συνέδριο, όπου θα λυθούν, υπό το φως των συσχετισμών, που θα προκύψουν από τη βάση με την εκλογή των συνέδρων, οι διαφορές απόψεων.
Πέραν της επιβεβαίωσης, που έδωσε στην αντιπολιτευτική στρατηγική της ηγεσίας, η κεντρική επιτροπή, επανήλθε και το αίτημα, που διατύπωσε εκ νέου ο κ. Τσίπρας για άμεση διενέργεια εκλογών.
Το βάρος πέφτει τώρα έτσι κι αλλιώς στην άσκηση της αντιπολίτευσης, καθώς η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, φέρνει επώδυνες εξελίξεις, όπως οι απολύσεις στο δημόσιο.Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα