Να εξαιρεθει απο τις κυρωσεις των ηπα στο ιραν ζητα η ιαπωνια

13:28 5/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει διάφορες επιλογές προκειμένου να εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από το νέο κύκλο των κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Ιράν, μειώνοντας τις εισαγωγές... ιρανικού πετρελαίου και τις συναλλαγές με την κεντρική της τράπεζα, όπως είπαν κυβερνητικές πηγές σήμερα.

Μια από τις πηγές αυτές είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι κυρώσεις
των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και η κρίση χρέους στην ΕΕ, θα συζητηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ όταν αυτός επισκεφθεί το Τόκιο την επόμενη εβδομάδα, αν και η επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ζήτημα των κυρώσεων δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να ολοκληρωθεί εκείνη την ημέρα.
"Είναι πολύ νωρίς να αναμένουμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο", είπε μια πηγή. "Θα ανταλλάξουμε πληροφορίες και θα μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας για τις συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν οι νέες κυρώσεις στις τιμές του πετρελαίου, στην ιαπωνική και στην παγκόσμια οικονομία".
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε, επικυρώνοντας, νέες κυρώσεις σε βάρος όσων χρηματοοικονομικών θεσμών συνδιαλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, οι οποίοι, εάν εφαρμοστούν πλήρως, θα μειώσουν σημαντικά την δυνατότητα της Τεχεράνης να πωλεί πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές.
Βάσει του νόμου ο πρόεδρος μπορεί να εξαιρέσει από τις κυρώσεις θεσμούς σε μία χώρα η οποία μειώνει σημαντικά τις συναλλαγές της με το Ιράν και σε καταστάσεις όπου η εξαίρεση εξυπηρετεί τα συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ή είναι απαραίτητη για την σταθερότητα της ενεργειακής αγοράς.
Το πετρέλαιο του Ιράν αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% των εισαγωγών αργού της Ιαπωνίας και το Τόκιο ανησυχεί ότι οι νέες κυρώσεις ενδέχεται να αυξήσουν τις τιμές, πλήττοντας την οικονομία της. Ο υπουργός Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα εξέφρασε τις ανησυχίες αυτές όταν συναντήθηκε με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η Ιαπωνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην Ουάσινγκτον ένα "μενού" πιθανών επιλογών για την εξαίρεσή της από τις κυρώσεις ως το Φεβρουάριο, είπε η πηγή αυτή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της.
Keywords
Τυχαία Θέματα