«μυωπες» και «κωφαλαλοι» επελεξαν τους δημοσιογραφους για (ερτ)νεριτ! προσληψεις με προεκλογικο αρωμα!

12:45 21/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Διαβάζοντας την απόφαση του ΔΣ της (ΕΡΤ)ΝΕΡΙΤ για την πρόσληψη των 22 δημοσιογράφων την Παρασκευή, δεν θέλησα να κάνω κανένα σχόλιο, αφήνοντας να περάσουν...
2-3 μέρες να το ψάξω περισσότερο. Γνωρίζοντας όμως πρόσωπα και γεγονότα, είχα διαπιστώσει από παλιά, ότι αυτός ο διαγωνισμός και ο τρόπος επιλογής, ήταν «κάλπικος» γιατί είχε την υπογραφή... Καψή.

Η σημερινή ηγεσία βέβαια δεν φέρει ευθύνη, διότι οι προκηρύξεις και επιλογή είχαν καθοριστεί από την προηγούμενη διοίκηση του φορέα. Ευθύνεται όμως γιατί δεν έκανε τίποτα για να την βελτιώσει.
Έτσι και οι τελευταίοι «έσονται» πρώτοι. Εάν ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με μύωπες και κωφάλαλους εξεταστές, δεν χρειάζεται να σας περιγράψω τι θα συμβεί. Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ τα λέει όλα, και οι προσφυγές στα δικαστήρια, θα έχουν την τιμητική τους, ενώ η ΕΣΗΕΑ είναι σε αναμονή.

Μελετώντας προσεκτικά τα 22 ονόματα διαπιστώνουμε τα εξής:

Πρώτον: Πολλά από αυτά δεν υπήρχαν στις αρχικές αναρτήσεις, η ήταν εκτός, διότι δεν διέθεταν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα η ήταν τελευταία.

Δεύτερον: Ένα άλλο μέρος των προσληφθέντων δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα(ΑΕΙ κλπ), ενώ υπάρχουν πρόσωπα, με δυνατές διασυνδέσεις εντός και εκτός φορέα, ακόμη, πατρικό και συγγενικό χάρισμα(!).

Τρίτον: Υπάρχει ένα αλλαλούμ στις ειδικότητες. Ενώ προσλαμβάνονται για το Α, ρεπορτάζ, κάνουν άλλη δουλειά στο φορέα, και αμφιβάλλω αν γνωρίζουν που είναι και η «βουλή!».

Τέταρτον: Επελέγησαν και πρόσωπα για την πολιτική ισορροπία, με έντονο προεκλογικό άρωμα. Άλλωστε σύντομα θα πάμε σε εκλογές, δεν μπορούσε να λείψει αυτό το στοιχείο!!! Σκαφθείτε τι θα γίνει στις επόμενες επιλογές των υπόλοιπων 110 δημοσιογράφων.

Αν είχα τη δυνατότητα να επιλέξω από τους 22, εκτός των δύο του αρχείου, δεν θα ήταν περισσότεροι από 7. Τους άλλους θα έστελνα να ξεκουραστούν, γιατί γνωρίζω, ότι υπήρχαν πολλοί καλύτεροι, μέσα σε αυτούς που απέκλεισαν, γι΄αυτό και μίλησα για μύωπες και κωφάλαλους εξεταστές(...).

Ένα άλλο στοιχείο που δεν γνωρίζουμε, είναι τα συνολικά μόρια, και οι βαθμολογίες, προσληφθέντων και απορριφθέντων, με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να κάνουμε τη σύγκριση. Αυτό η διοίκηση το έχει αποκρύψει μέχρι στιγμής. Δηλαδή δεν έγινε ανάρτηση προσληφθένων και απορριφθέντων με τις τελικές βαθμολογίες μορίων, βαθμολογητών-αξιολογητών, και συνέντευξης.

Σημαντικό στοιχείο για παρατήρηση είναι και τα πρόσωπα που διορίστηκαν ως αξιολογητές-βαθμολογητές και τα άτομα των συνεντεύξεων. Είναι υπαρκτά ανύπαρκτα; Ποιοι η ποιες και με τι γνώσεις κάνουν τους κριτές; Ονόματα υπάρχουν η είναι αεριτζήδες; Έχει κάτι να κρύψει η διοίκηση; η αποφάσισε και είπε προσλαμβάνω αυτά τα 22 άτομα που μου πρότειναν; Αυτό κρύβει παγίδες και «πονηριά».

Όλη αυτή η ιεροτελεστία θυμίζει αρχαία τραγωδία και κωμωδία συγχρόνως με πολύ επιθεώρηση. «Μήπως θα έπρεπε αυτοί οι διαγωνισμοί προσλήψεων να γίνονται με τη μέθοδο των πανελληνίων εξετάσεων»; Πως δεν το σκεφθήκατε και αυτό «ρε» εμπνευστές της «πλάκας»; Εάν από τους 5.100 περίπου δημοσιογράφους που δήλωσαν συμμετοχή για τις 132 θέσεις και η πρώτη φουρνιά των 22 αποτελούν μέρος της ναυαρχίδας για την ενημέρωση, τότε την (ΕΡΤ)ΝΕΡΙΤ την απαξιώνουν εντελώς. Καλύτερα να την κλείσουν.

Μάλιστα διαβάζω-δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια- ότι η ηγεσία ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί τα ιδιωτικά κανάλια, ρίχνοντας στη μάχη της ενημέρωσης ως κεντρική παρουσιάστρια το «βαρύ» πυροβολικό-σιγά τις βόμβες παιδιά μην έχουμε θύματα!!! Τη Μαρία Καρχιλάκη, η οποία στις αναρτήσεις ήταν εκτός λίστας, αλλά είχε απορριφθεί και από το Euronews. Την γνωρίζω σαν καλή ρεπόρτερ, εκπαιδεύτηκε και στην παρουσίαση;

Μακάρι το κορίτσι να πάει μπροστά. Γνωρίζω ακόμη, ότι αποχώρησε από το MEGA, επειδή της έγινε περικοπή μισθού. Πώς θα πάει τώρα με 2 ψωροχιλιάρικα μικτά; και πως θα αντιδράσουν οι συναδελφοί της που έχουν χρόνια στο ραδιομέγαρο και θα την βλέπουν σαν ξένο σώμα; Πάντως στις επόμενες επιλογές, μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε και τη: Μάγια, Λένα, Μάριον, Ρένο, Ρίκα, Μπήλιω, και άλλους της παρέας. Αυτή θα είναι η Νέα δημόσια τηλεόραση. Θα είμαστε μια ωραία «ατμόσφαιρα».

Θυμάμαι κάτι ανάλογο την εποχή των κυβερνήσεων Σημίτη. Όταν από τα ιδιωτικά κανάλια είχαν αποχωρήσει Θέμος Αναστασιάδης, Σταύρος Θεοδωράκης και Παύλος Τσίμας. Τότε ήρθαν και «Πρωταγωνίστησαν» στην ΕΡΤ με εκπομπές, και έβγαλαν κάποια «χρηματάκια», την χρυσή εποχή «Παν-Παν». Έμαθαν περισσότερα πράγματα και κάποιοι έγιναν εκδότες-επιχειρηματίες η πολιτικοί, επιστέφοντας πάλι στον ιδιωτικό τομέα.

Η επιλογή στο εξωτερικό και σε μεγάλα κανάλια, BBC, ZDF, RAI, ORF, και λοιπά ακολουθούν μια πάγια τακτική προσλήψεων, απλή μεθοδική χωρίς μόρια, βαθμολογίες, και γραφειοκρατία, σε όλες τις ειδικότητες, χωριστά για κάθε ειδικότητα.

Εδώ έμπλεξαν τα «βρακιά» με τα «σώβρακα», στο θέμα των επιλογών. Η βασική αρχή που διέπει τέτοιες προσλήψεις, μετά την εξέταση του βιογραφικού, ο υποψήφιος, καλείται να αποδείξει, την εμπειρία του, και τον επαγγελματισμό, μέσα από την δουλειά του κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Στην περίπτωση της (ΕΡΤ)ΝΕΡΙΤ ακολουθήθηκε μια τυφλή επιλογή.

Με την ευκαιρία αυτή να τονίσω, ότι η δημοσιογραφία, εκπέμπει, λάμψη, ακτινοβολία, επιρροή και αναγνωρισιμότητα. Ενίοτε, σε κάνει βουλευτή, Υπουργό, αρχηγό κόμματος. Σε στέλνει και στην Ευρωβουλή, με παχυλό μισθό. Έτσι υπάρχουν και πολλά «ψώνια» που επιβιώνουν και κάνουν καριέρα στο χώρο.

Έχω υπόψη μου «πρόσωπα» από την περιφέρεια, βόρειο Ελλάδα, την πρωτεύουσα, που πήραν το χρίσμα, μέσα από «φιλικές σχέσεις» η αναδείχτηκαν μέσα από αυτές. Ακόμη και μπαρ-γούμαν! Η αστέρια και αστεράκια πήραν το «χρίσμα» του δημοσιογράφου από «προστατευόμενες δυνάμεις», κυνηγώντας το «όνειρο» και τον πλούσιο γαμπρό. Έκαναν πέρασμα από εκπομπές η δελτία ειδήσεων, και μετά χάθηκαν μαζί με τις «δυνάμεις» με ανεκπλήρωτα τα όνειρα τους!!! Υπήρξαν και κάποια ταλέντα-ελάχιστα-που ξεχώρισαν.

Αυτό δεν είναι προνόμιο μόνο των δημοσιογράφων, συμβαίνει σε όλους τους χώρους. Υπάρχει όμως μία διαφορά. Εδώ μιλάμε για ενημέρωση, και διαμόρφωση της κοινής γνώμης μέσα από ένα σκληρό και ευαίσθητο λειτούργημα, που δημιουργεί πρότυπα για την κοινωνία και τη νεολαία. Όπως όλα τα δημόσια πρόσωπα.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνα που βρίσκονται στην κορυφή για δεκαετίες χωρίς να το αξίζουν, απλά γιατί τα φέρνουν!!! Δηλαδή «εμπόριο». Η πιστεύουν ότι ανήκουν στην κατηγορία της Oprah Winfrey, Barbara Walters(!) Christiane Amanpour, Larry King και Dan Rather(οι τελευταίοι αποχώρησαν μετά από 20 χρόνια καθημερινής παρουσίας μπροστά στις κάμερες). Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, που πρέπει να ερευνήσουν, ψυχίατροι και Ελληνικά ΜΜΕ.

Πάντως στα 25 χρόνια της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, φαίνεται γερασμένη, χωρίς ανανέωση και παραγωγή στελεχών. Χρησιμοποιεί τα ίδια ανακυκλώσιμα υλικά, και ο κόσμος έχει κουραστεί να βλέπει τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Τόλμη και φαντασία με νέες ιδέες για κάτι νέο και σύγχρονο δεν υπάρχει, και ο κόσμος σιγά-σιγά τους γυρίζει την πλάτη.

Όσοι παρακολουθούν συχνά τηλεόραση θα έχουν διαπιστώσει, ότι υπάρχουν 10-15 δημοσιογράφοι «ξεφτέρια» που κάνουν τους αναλυτές-σχολιαστές και μάλιστα είναι και πολύ καλοί!!! Έχουν όμως ένα ελάττωμα. Μιλάνε και σχολιάζουν σε ειδήσεις η εκπομπές τα «πάντα». Οικονομία, τρομοκρατία, πολιτικές αναλύσεις, ακρίβεια, εμπόριο, τουρισμό, οικονομική κρίση, βία, ατυχήματα, πολεμικές συρράξεις, και ότι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Κανείς δεν γνωρίζει που απέκτησαν όλες αυτές τις «γνώσεις». Εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε σε ξένο δημόσιο η ιδιωτικό δίκτυο, να σχολιάζει δημοσιογράφος, κάτι που δεν είναι εξειδικευμένο γι΄αυτόν/ή, θα είχε πάει στο σπίτι του. Και το λέω αυτό για δύο λόγους. Για τους δημοσιογράφους και τους «δημοσιογράφους».

Όσοι πραγματικά «γεννήθηκαν» δημοσιογράφοι, η έγιναν στην πορεία από αγάπη και μεράκι, και αγάπησαν το χώρο, αποφοιτώντας από Ελληνικά η ξένα πανεπιστήμια,(όχι άσχετες σχολές) κυρίως όμως ξένα, θα διδάχτηκαν τι σημαίνει δημοσιογραφία. Κορυφαία πανεπιστήμια όπως: Stanford, Yale, Columbia, και άλλα που παρέχουν, πτυχιακές, και μεταπτυχιακές σπουδές ρίχνουν το βάρος, μετά τη γενική κατεύθυνση, στην εξειδίκευση του δημοσιογράφου.

Ο κάθε ένας δηλώνει το αντικείμενο που θέλει να ασχοληθεί και ειδικεύεται σε αυτό. Όπως και στην ιατρική. Ραδιόφωνο, τηλεόραση, περιοδικός, η ημερήσιος τύπος, διαδίκτυο. Το κάθε μέσο, έχει το δικό του χρώμα και διαδικασία. Το γράψιμο και η παρουσίαση, έχει την δική του τεχνική και διαφέρει αν πρόκειται, για ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδα, περιοδικό, διαδίκτυο. Όπως και ο δημοσιογράφος, εξειδικεύεται σε ένα από τα «μέσα». Δεν μπορεί να τα κατέχει όλα τέλεια. Παντογνώστες υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση προσλήψεων της (ΕΡΤ)ΝΕΡΙΤ, δεν διευκρινίζεται επαρκώς, εάν τα πρόσωπα, θα εργαστούν στο ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, εσωτερικοί συντάκτες, ζωντανά ρεπορτάζ, ειδικές αποστολές και εξειδίκευση τομέων. Δεν γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι αν είναι μπροστά η πίσω από τις κάμερες. Και να διευκρινίσω τι εννοώ. Μπορεί κάποιος να έχει θαυμάσια πένα, αλλά από ευχέρεια λόγου «μηδέν», τι τον κάνεις;

Ο φορέας λοιπόν έπρεπε να έχει φροντίσει να κάνει έναν διαχωρισμό, με διαφορετικό αντικείμενο-προσόντων και εξετάσεων, συνέντευξη κλπ- για κάθε τομέα. Πέρα από τα τυπικά προσόντα(πτυχία κλπ), και την εμφάνιση του προσώπου η ορθοφωνία, ροή λόγου, ο χρωματισμός και τόνος της φωνής, σκέψη, ευστροφία, γνώση, αυτοσχεδιασμός, πειθώ, μεταδοτικότητα, και αξιοπιστία μπροστά στην κάμερα, με απόλυτη ψυχραιμία στην περιγραφή του γεγονότος, είναι τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας ενός δημοσιογράφου-ρεπόρτερ που έχει λειώσει πολλά παπούτσια στους δρόμους. Αυτά εξασφαλίζονται με τον τρόπο επιλογής από «μύωπες» και «κωφάλαλους»; Ο χρόνος θα δείξει.

Πάντως προετοιμαστείτε για πολύ γέλιο. Βλέπω ρεπόρτερς στην τηλεόραση, που έχουν 15-20 χρόνια και δεν μπορούν να μιλήσουν, η δεν καταλαβαίνεις τι λένε. Βραδύγλωσσοι, και με μια άναρθρη ροή λόγου, και άρθρωση, που δεν έχουν μάθει ούτε πως κρατάνε το μικρόφωνο, κι΄όμως αυτοί λέγονται δημοσιογράφοι και κάνουν καριέρα!

Θα περιμένουμε όμως τις επόμενες προσλήψεις της (ΕΡΤ)ΝΕΡΙΤ, για να γελάσουμε και να σχολιάσουμε περισσότερο τις επιλογές!!! Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατραπούν λόγω εκλογών που θα έρθουν σύντομα, σύμφωνα με ξένους αναλυτές-σχολιαστές!
Keywords
προσληψεις, αρωμα, προσληψεις, θεμος αναστασιαδης, oprah winfrey, ποεσυ, ΕΣΗΕΑ, βουλη, εκλογες, συμμετοχή, mega, νέα, ΕΡΤ, bbc, zdf, rai, επιρροή, ελλαδα, oprah, king, μμε, ειδήσεις, νους, σημαίνει, yale, columbia, εμφάνιση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, νίκος αναστασιάδης, κοινωνια, τι σημαινει, οικονομικη κριση, γνωση, δουλεια, ηγεσια, θεμα, ιατρικη, καριερα, μμε, οικονομια, ονειρα, ονοματα, ραδιοφωνο, σημερινη, τηλεοραση, bbc, mega, zdf, αγαπη, απλα, αρχαια, αρωμα, αστερια, ατυχηματα, βαθμολογιες, βομβες, γεγονοτα, γελιο, γινει, γινονται, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δικη, διαδικτυο, δικτυο, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, ενιοτε, εμφάνιση, επιρροή, εποχη, επρεπε, ευθυνη, εφημεριδα, ιδεες, ιδια, υπηρχαν, θεοδωρακης, θυμιζει, διαγωνισμοι, ισορροπια, καμερες, κωμωδια, λαμψη, λειψει, μαγια, μορια, μαρια, ρεπορτερ, νεολαια, ουσιαστικα, παιδια, παμε, παπουτσια, παρουσιαση, υπογραφη, ποεσυ, ροη, πτυχιακες, συντομα, συμμετοχή, σπιτι, συγχρονο, τυπος, τολμη, τονος, τσιμας, φαντασια, χρυση, χρονος, χρωμα, ψυχραιμια, columbia, ευχερεια, εκπομπες, ελληνικα, γνωσεις, king, μπροστα, νους, oprah winfrey, oprah, παυλος, πενα, rai, σημαίνει, της παρεας, θεσεις, υλικα, yale
Τυχαία Θέματα