Μορσι: αποσυρει το επιμαχο διαταγμα, εμμενει για νεο συνταγμα

15:34 9/12/2012 - Πηγή: Fimotro

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, ακύρωσε το διάταγμα που του χορηγούσε διερυμένες εξουσίες και το οποίο είχε προκαλέσει σοβαρή πολιτική κρίση στη χώρα. «Το συνταγματικό διάταγμα... ακυρώνεται από αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Σελίμ αλ-Αουα, ισλαμιστής πολιτικός και σύμβουλος του Μόρσι.

Το διάταγμα αυτό που έθετε τις εξουσίες του Μόρσι πάνω από κάθε δικαστική αρχή είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών. Το νέο διάταγμα που το αντικαθιστά δεν περιλαμβάνει πλέον αυτό τον όρο.
Ωστόσο, ο Μόρσι επιβεβαίωσε την ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου για την διεξαγωγή τουδημοψηφίσματος για το
νέο Σύνταγμα, καθώς από νομικής πλευράς είναι αδύνατη οποιαδήποτε τροποποίηση, πρόσθεσε ο σύμβουλός του.
Το δημοψήφισμα νομικά πρέπει να διεξάγεται δύο εβδομάδες μετά την υποβολή του κειμένου του Συντάγματος στον αρχηγό του κράτους, όπως κι έτσι έγινε την 1η Δεκεμβρίου.
Οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν στο τέλος μιας συνάντησης ανάμεσα στον ισλαμιστή πρόεδρο και σε πολιτικές προσωπικότητες, μερικές ώρες μετά την έκκληση του αιγυπτιακού στρατού για εθνικό διάλογο ώστε η κρίση αυτή να μην οδηγήσει σε καταστροφή.
Ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο συνεδριάζει εντός της ημέρας για να αποφασίσει τη θέση που θα κρατήσει μετά την ακύρωση του επίμαχου διατάγματος και την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα μέσα Δεκεμβρίου.
«Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (Αλ-Ντοστούρ) συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει τη θέση που θα τηρήσει μετά τη χθεσινή ανακοίνωση» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Εμάντ Αμπου Γάζι.
«Η ώρα της συνεδρίασης αυτής δεν έχει ακόμη οριστεί» είπε ο Αχμαντ Χαΐρι, εκπρόσωπος του φιλελεύθερου κόμματος Ελεύθεροι Αιγύπτιοι.
Η αντιπολίτευση διαδήλωσε μαζικά αυτή την εβδομάδα έξω από το προεδρικό μέγαρο για να ασκήσει πίεση στον πρόεδρο Μόρσι. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, οι διαμαρτυρίες εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών του προέδρου και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν.
Keywords
Τυχαία Θέματα