''monoδρομος η ανοδος του ευρω''...

Το ευρώ αναμένεται ακόμα ισχυρότερο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος, με το δολάριο να εξασθενεί περαιτέρω έναντι του ενιαίου νομίσματος, ...
καθώς η Fed είναι έτοιμη να καθυστερήσει περαιτέρω το tapering του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Το ευρώ διαπραγματεύεται «ακούραστα» γύρω από το υψηλότερο επίπεδο διετίας έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με τον Κιτ Τζουκς, επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς συναλλάγματος της Societe Generale, η ισχύς του ευρώ θα συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη.
Η επενδυτική
όρεξη ανάληψης ρίσκου στην Ευρώπη υποστηρίζει το ευρώ, όπως σημειώνει ο Τζουκς, ενώ προσθέτει πως οι προσδοκίες όσων πιστεύουν ότι ένας γύρος άσχημων οικονομικών ειδήσεων, θα ταρακουνήσει το ευρώ, θα απογοητευθούν.
Σύμφωνα με τον Βαλεντίν Μαρίνοβ, διευθυντή στρατηγικής FX στη Citi, η σχέση μεταξύ του ευρώ και των «εκπλήξεων» από τα οικονομικά στοιχεία, έχει αποδυναμωθεί εντελώς. Μετά από σταθεροποιητικές τάσεις σε ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ευρώ έχει σημειώσει σημαντική άνοδο από τον Αύγουστο, ενώ τα οικονομικά στοιχεία έχουν παραμείνει σχετικά επίπεδα.
Όπως τονίζει, η ευφορία του ευρώ έχει αρχίσει και «τρέχει» μπροστά από τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η ρητορική των κεντρικών τραπεζών είναι υπεύθυνη για αυτήν την τάση του ευρώ. Το δολάριο υποχώρησε τις τελευταίες εβδομάδες, με τη μερική διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ και την πιθανότητα χρεοκοπίας.
Η Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσει την τρέχουσα πολιτική της στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, και η επιπλέον ρευστότητα θα ωθήσει το δολάριο ακόμα χαμηλότερα, με τους επενδυτές να στρέφονται προς τα νομίσματα που δεν επηρεάζονται από την ποσοτική χαλάρωση (QE) - όπως το ευρώ.
Η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η ΕΚΤ είναι η μόνη τράπεζα στο γκρουπ των G3, που δεν εφαρμόζει ποσοτική χαλάρωση , όπως σημειώνει η αναλύτρια της Mizuho Βank, Σύνθια Καλασοπατάν. Όπως εκτιμά, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να παρέμβει , ούτε λεκτικά ούτε πρακτικά, στην ισοτιμία, προς το παρόν.
Σύμφωνα με τη Nomura και τον στρατηγικό αναλυτή Γιουζίρο Γκότο, στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη στις 7 Νοεμβρίου, δεν αναμένεται να υπάρξει τίποτα που να οδηγήσει σε κινήσεις σορταρίσματος του ευρώ. Όπως επισημαίνει, είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να πει «κάτι» για το ευρώ, έτσι οι αρκούδες του νομίσματος θα απογοητευτούν.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα