Μηπως η ερτ πρεπει να ανοιξει με πραξη νομοθετικου περιεχομενου, οπως εκλεισε ;

09:05 17/1/2015 - Πηγή: Fimotro
Του Γιώργου Φουρναράκη
(απολυμένου δημοσιογράφου της ΕΡΤ)
Aγαπητό Fimotro,
Ίσως η φράση ''Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου'' να προκαλεί ένα είδος σοκ στους δημοκρατικούς πολίτες,καθώς έχει συνδεθεί με...
αντιδημοκρατικές και αντεργατικές ενέργειες των μνημονιακών κυβερνήσεων. Οι ΠΝΠ εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 44,παραγρ.1 του Συντάγματος. Όπως λέει σε παλαιότερες δηλώσεις του σε ιστοσελίδα ο τότε πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κ.Γιώργος Φαλτσέτος:

«Αντί να περάσει ένας νόμος στη Βουλή
άμεσα, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου γίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Την υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση μέσα σε 40 μέρες πρέπει να φέρει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου στη Βουλή προς κύρωση.
Η Βουλή μέσα σε τρεις μήνες πρέπει να κυρώσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αν δεν την κυρώσει μέσα σε αυτό το διάστημα, τότε αυτή παύει να ισχύει». Και συμπληρώνει: «Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου γίνονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Όταν δηλαδή δεν προλαβαίνει να συγκληθεί η Βουλή ή υπάρχουν δυσκολίες. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουν όλη αυτή τη διαδικασία, όταν θέλουν να συζητηθεί ένα επείγον θέμα κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, συντάσσεται η λεγόμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου». (newsbeast 19.11.2012).

Με μια τέτοια ΠΝΠ η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έβαλε ''λουκέτο'' στην ΕΡΤ χωρίς ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΥΡΩΘΕΙ από την Βουλή,αφού δεν τόλμησε να την φέρει ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών,φοβούμενη πιθανή καταψήφισή της λόγω και των αντιδράσεων στους κόλπους των δύο κομμάτων που την στήριζαν.Ο χρόνος παρήλθε, δυστυχώς όμως, παρέμειναν τα αποτελέσματα που δημιούργησε πλήττοντας καίρια την πολυφωνία στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.

Και φυσικά όλοι θυμόμαστε τον πρωθυπουργό να εξαπολύει βαριές συκοφαντικές κατηγορίες κατά των εργαζομένων για να καλύψει την φασιστικής έμπνευσης απόφασή του και τον πραγματικό στόχο που ήταν η δημιουργία μιας στενά κομματικής (ή σωστότερα νεοδημοκρατικής) ''δημόσιας'' ραδιοτηλεόρασης.Το μόρφωμα της ΔΤ και η μετεξέλιξή του σε ΝΕΡΙΤ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Το ''μαύρο'' στην ΕΡΤ αποτέλεσε ένα βαρύτατο πλήγμα στην Δημοκρατία, την πλουραλιστική ενημέρωση και το πολιτιστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.Η πραξικοπηματική ενέργεια του Α. Σαμαρά αποδοκιμάστηκε και καταδικάστηκε έντονα τόσο στο εσωτερικό της χώρας,όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από το επόμενο δευτερόλεπτο του ''μαύρου'' ξεκίνησαν ένα πρωτόγνωρο τιτάνιο αγώνα για να μη σταματήσει η φωνή της...Με την βοήθεια αλληλέγγυων πολιτών,συνδικαλιστικών φορέων και την μαζική στήριξη του κόσμου που έρεε κατά χιλιάδες στο Ραδιομέγαρο,εξέπεμψε αρχικά διαδικτυακά και αργότερα με τηλεοπτικό σήμα, χάρη και στην βοήθεια της EBU.Σήμερα μέσα από το ERTOPEN,την ΕΡΤ3 και το σύνολο των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών η εικόνα και η φωνή της ΕΡΤ φτάνει στις περισσότερες περιοχές της χώρας παρά τον ανηλεή διωγμό των κυβερνητικών μηχανισμών και των κάθε λογής βρώμικων μεθοδεύσεών τους. Έχει καθιερωθεί πλέον ως η φωνή και η έκφραση της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.

Αυτά για την ιστορία...

Ας έλθουμε στο σήμερα και τις προοπτικές που ανοίγονται με την διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ,ο οποίος έχει δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι μια από τις βασικές προτεραιότητές του είναι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ και η επαναπρόσληψη όσων εργάζονταν σ'αυτήν στις 11 Ιουνίου του 2013.

Ο Αλέξης Τσίπρας,λίγους μήνες πριν,στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επανέλαβε την δέσμευσή του λέγοντας:

'' Έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο και θα το εφαρμόσουμε, θα είναι στις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, ώστε να ανασυγκροτηθεί η ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση σε μια νέα βάση σε σχέση με αυτό που ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή δεν θα είναι μια ΕΡΤ που θα ελέγχεται από την κυβέρνηση. Θα ελέγχεται από την κοινωνία, θα ελέγχεται από τους πολίτες, θα ελέγχεται από τον ελληνικό λαό, ο οποίος και θα κρίνει το παραγόμενο προϊόν... Θέλω να γίνω σαφής ότι σε αυτό το σχεδιασμό τον βασικό πυρήνα των ανθρώπων που αντιστέκονται και επιμένουν στο μετερίζι για την πλουραλιστική ενημέρωση όχι απλά θα τον συνυπολογίσουμε και θα τον εντάξουμε, σε αυτόν τον σχεδιασμό αυτός ο κόσμος θα είναι συμμέτοχος και θα λάβει μέρος της ευθύνης, θα λάβει μέρος στην ευθύνη και στη συναπόφαση''.

Στις κορυφαίες λοιπόν προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επαναλειτουργία της ΕΡΤ.Πόσο γρήγορα όμως η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να αποκαταστήσει το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε η Δημοκρατία και η πλουραλιστική ενημέρωση;Πολύ φοβάμαι ότι εάν ακολουθηθούν οι συνήθεις διαδικασίες,η προώθηση του σχετικού νόμου στη νέα Βουλή θα καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα παρατείνοντας την εκκρεμότητα,γεγονός που θα έχει τεράστιες συνέπειες στο δικαίωμα του Ελληνικού Λαού για ουσιαστική και πολύπλευρη πληροφόρηση,δεδομένης μάλιστα της μονομερούς φιλομνημονιακής προπαγάνδας των διαπλεκόμενων συστημικών ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης.

Επιπλέον η συνεχιζόμενη λειτουργία του μορφώματος της ΝΕΡΙΤ υπό την διοίκηση των υποτακτικών του Μεγάρου Μαξίμου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την εκατοντάδων εκατομμυρίων περιουσία της ΕΡΤ που λεηλατείται από κάθε λογής επιτήδειους κυρίως στα κέντρα εκπομπής τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους,με αποτέλεσμα να έχουν κλαπεί μηχανήματα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.Ευτυχώς έχει διασωθεί η υλικοτεχνική υποδομή στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 και των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των απολυμένων εργαζόμενων.

Παράλληλα η Διοίκηση της ΝΕΡΙΤ εξανεμίζει το ταμείο της ΕΡΤ που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών και κατασπαταλά το νέο επιβληθέν τέλος με προκλητικές αναθέσεις εκπομπών σε κομματικούς φίλους και εκλεκτούς των κυβερνώντων,με πολλαπλάσιο κόστος από τις ανάλογες εκπομπές της περιόδου πριν από το ''μαύρο''.Όσο για τις ενοικιάσεις συνεργείων και VAN,εκεί γίνεται ένα πρωτοφανές πάρτι διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Η παράταση λειτουργίας του αντιδημοκρατικού μορφώματος της ΔΤ/ΝΕΡΙΤ αποτελεί κραυγαλέα προσβολή στους τηλεθεατές που επί μήνες έχουν γίνει αποδέκτες μιας απροκάλυπτης και αισχρής πλύσης εγκεφάλου για την ''σωτήρια'' πολιτική του Α. Σαμαρά.

Για τους προαναφερθέντες λόγους (πολύπλευρη ενημέρωση-προστασία δημοσίου χρήματος-αποκατάσταση νομιμότητας),θεωρώ ότι επιβάλλεται η ΑΜΕΣΗ επαναλειτουργία της ΕΡΤ ακόμη και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ,η οποία θα κυρωθεί από την Βουλή μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει το Σύνταγμα.

ΑΜΕΣΗ επαναλειτουργία της ΕΡΤ σημαίνει και ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της πλουραλιστικής ενημέρωσης. Αποτελεί ΥΨΙΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, μιας δημοκρατίας που έχει τρωθεί τα μέγιστα τους τελευταίους 19 μήνες,μετά το πραξικοπηματικό λουκέτο στην δημόσια ραδιοτηλεόραση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΔΕΝ ΧΩΡΕΙ...ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ 11η ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 2013.
Keywords
ΕΡΤ, σοκ, βουλη, newsbeast, γίγνεσθαι, ελλαδα, σαμαρας, ebu, ερτ3, ιουνίου, θεσσαλονικη, νέα, συριζα, συνταγμα, σημαίνει, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, βενιζελος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τσιπρας, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, δημοκρατια, ερτ3, θεμα, τηλεοραση, τυχη, υπουργειο οικονομικων, αρθρο, απλα, αρθρο 44, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γίγνεσθαι, διαστημα, δυστυχως, δηλωσεις, διοικηση, ευρω, εκθεση, εκκρεμότητα, εκτιμηση, εκφραση, ενεργεια, ενημερωση, ενοικιασεις, ευθυνη, ειδος, η φωνη, εικονα, κυβερνηση, λειτουργια, λουκετο, μαξιμου, μηνες, μορφωμα, νικη, σαφης, σοκ, σχεδιο, τιτανιο, φυσικα, φτανει, φωνη, χρονος, δικαιωμα, ebu, εκπομπες, υπουργειο, ιουνίου, σημαίνει, σημα, θελω να
Τυχαία Θέματα