Μηνυση κατα του ν. τοσκα για την κατασταση στην ειδομενη

14:45 12/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Μηνυτήρια αναφορά κατά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νικόλαου Τόσκα κατέθεσαν ενώπιον της Εισαγγελέως Εφετών Θεσσαλονίκης, έξι κάτοικοι της Ειδομένης, μεταξύ αυτών...
και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ξανθούλα Σουπλή, για την κατάσταση που επικρατεί στον άτυπο προσφυγικό καταυλισμό.
Στο κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς καταγγέλλεται -μεταξύ άλλων- η «πλήρης απουσία κρατικού ελέγχου από καταυλισμούς καίριας σημασίας, όπως ο καταυλισμός της Ειδομένης, με ευθύνη κυρίως του ως άνω
μηνυόμενου, ο οποίος δεν λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει και έχει επιτρέψει να γίνει η περιοχή ένα «ξέφραγο αμπέλι που ο καθένας κάνει ό,τι του αρέσει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν».
Περαιτέρω σημειώνεται ότι «στον οικισμό μας καθημερινά προκαλούνται φθορές και βανδαλισμοί στα σπίτια του χωριού αλλά και στις δημόσιες υποδομές, αφού οι μετανάστες και οι πρόσφυγες χωρίς κανέναν έλεγχο εισέρχονται στα σπίτια μας και τα καταστρέφουν». Επισημαίνεται δε ο κίνδυνος «που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες ως προς την υγεία τους ή ακόμη και τη ζωή τους, ελλείψει οποιασδήποτε βοήθειας από αρμόδια κρατικά όργανα». Υπό τις παραπάνω συνθήκες -αναφέρεται- τελούνται μία σειρά από ποινικά αδικήματα, όπως αυτά της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου, της κοινώς επικίνδυνης βλάβης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παραβίασης μέτρων για την παράλειψη ασθενειών κ.ά.
Συνθήκες φαβέλας
Συνθήκες φαβέλας επικρατούν σε Πειραιά και Ειδομένη, καθώς χιλιάδες χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν στα σημεία, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για εκκένωσή τους. Στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, βρίσκονται 1.987 άτομα στην πέτρινη αποθήκη και στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε1.
Χθες το πρωί έφτασε στο λιμάνι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 43 μετανάστες από Λέσβο και Χίο, ενώ τέσσερα πούλμαν με 148 πρόσφυγες αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, όπου βρίσκονται ήδη 312 άτομα.
Σχεδόν 10.000 πρόσφυγες παραμένουν και στον καταυλισμό της Ειδομένης. Η σιδηροδρομική γραμμή άνοιξε αν και ακόμη δεν λειτουργεί, καθώς πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης, ενώ οι αρμόδιοι του ΟΣΕ αποφεύγουν να πραγματοποιήσουν δρομολόγια δεδομένου ότι σε απόσταση αναπνοής από τις γραμμές εξακολουθούν να υπάρχουν σκηνές προσφύγων.
Σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης της Ειδομένης ανακοινώθηκε η δημιουργία τεσσάρων δομών φιλοξενίας προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης πέραν εκείνων που λειτουργούν σε Διαβατά, Ωραιόκαστρο, Λαγκαδίκια και στο λιμάνι της πόλης.
«Προχωράμε στην ενοικίαση τεσσάρων ακόμη βιομηχανικών-εμπορικών χώρων» όπως ανέφερε ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το Προσφυγικό, διευκρινίζοντας πως κανένας από τους σχεδιαζόμενους χώρους δεν βρίσκεται στον Δήμο Δέλτα, ο οποίος, όπως είπε, έχει ήδη επωμιστεί μεγάλο βάρος του προσφυγικού.
Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 54.340.
Συστάσεις σε Ελλάδα-ΠΓΔΜ
Ταυτόχρονα, έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με τα συμπεράσματα της αποστολής σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για τη διαχείριση του προσφυγικού, εκφράζεται ανησυχία του για την κακομεταχείριση τους από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εντοπίζονται κενά στην προστασία των παιδιών, στις διαδικασίες ασύλου και την ανοικοδόμηση νέων δομών φιλοξενίας.
Ειδικότερα, ο ειδικός εκπρόσωπος για το προσφυγικό Τόμας Μπότσεκ, που πραγματοποίησε την αποστολή σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ στις 7 με 11 Μαρτίου, εξήγησε στην έκθεσή του ότι στόχος του ήταν «να κατανοήσει με ποιο τρόπο το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσε να βοηθήσει τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές, τηρώντας τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις νομικές πράξεις του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Κατά τη διάρκεια της διερευνητικής αυτής αποστολής, ο κ. Μπότσεκ ήλθε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίζονται το θέμα, επισκέφθηκε τη Χίο και τα hot spots σε βόρειο Ελλάδα και Αττική, καθώς και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ στους καταυλισμούς προσφύγων σε Γευγελή και Ταμπανόβτσε.
Στην έκθεσή του, ο ειδικός απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει την ανησυχία του για την κακομεταχείριση των προσφύγων από την αστυνομία των Σκοπίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ο ίδιος συνέλεξε. Συνιστά στο Συμβουλιο να βοηθήσει τις αρχές της ΠΓΔΜ για την εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθεί «ότι τα σύνορα με την Ελλάδα ελέγχονται τηρώντας τις δεσμεύσεις της ΠΓΔΜ για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Τουρκική «νάρκη» στη συμφωνία για το προσφυγικό
Η άρνηση της Άγκυρας να επιφέρει αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, προσαρμόζοντάς την στα ευρωπαϊά δεδομένα, αναστέλλει επ' αόριστον την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι ταξιδεύουν στις ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν. «Είναι αδύνατο για εμάς να αποδεχτούμε οποιαδήποτε αλλαγή στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Βολάν Μποζγκίρ. Είχε προηγηθεί, όπως είναι γνωστό, η επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την Ε.Ε. ως «ασφαλές καταφύγιο των τρομοκρατών». Έτσι, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, αποφάσισε να μη φέρει καν προς συζήτηση την υπόθεση της βίζας. «Δεν πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις, περί προστασίας δεδομένων και το πακέτο κατά της τρομοκρατίας. Και όχι μόνο δεν πληρούνται, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει καν οι συζητήσεις», δήλωσε. Αντικειμενικά, λοιπόν, τίθεται εν αμφιβόλω το κατά πόσο θα συνεχιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό -μιας συμφωνίας «που συνήφθη στο γόνατο», όπως ισχυρίστηκε χθες ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών. Όσο για τις ενδεχόμενος συνέπειες, προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα. «Εάν λάβουν (οι Ευρωπαίοι) την λάθος απόφαση, θα τους στείλουμε τους πρόσφυγες», απείλησε μέσω Twitter ένας βουλευτής και σύμβουλος του Ερντογάν
Keywords
Τυχαία Θέματα