Μετεξεταστεοι οι ελληνες ανω των 60 χρονων στον ''αλφαβητισμο υγειασ''...

Δυσλειτουργίες στην υγεία των Ελλήνων προκαλεί (και) το χαμηλό επίπεδο...
της εκπαίδευσης τους. Δύο στους τρεις Έλληνες ηλικίας άνω των 60 χρόνων είναι απόφοιτοι δημοτικού, γεγονός που δυσχεραίνει τη δυνατότητα σωστής λήψης, κατανόησης και διαχείρισης της ιατρικής πληροφορίας και κατ’ επέκταση των θεμάτων που άπτονται της υγείας και της ασθένειας, δηλαδή τον αλφαβητισμό υγείας, όπως είναι ο ιατρικός όρος.

Το Ινστιτούτο Prolepsis, στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος για την Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υλοποιεί καινοτόμα δράση
στην Ελλάδα σε συνεργασία με 20 ευρωπαϊκούς επιστημονικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια, με αντικείμενο τη βελτίωση του αλφαβητισμού υγείας των ατόμων της τρίτης ηλικίας (IROHLA – Intervention Research on Health Literacy among Ageing Population).

O αλφαβητισμός υγείας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ρυθμιστικούς παράγοντες για την υγεία των ηλικιωμένων, καθώς αφορά στη δυνατότητα σωστής λήψης, κατανόησης και διαχείρισης της ιατρικής πληροφορίας και κατ’ επέκταση της υγείας και της ασθένειας. Ανάμεσα στους σημαντικότερους παράγοντες που προβλέπουν χαμηλά επίπεδα αλφαβητισμού υγείας είναι η δυσχερής οικονομική κατάσταση, η κοινωνική θέση, το εκπαιδευτικό επίπεδο, η ηλικία και το φύλο, ενώ τα χαμηλά επίπεδα αλφαβητισμού υγείας παρατηρούνται συχνότερα σε άτομα με πολλαπλά και μακροχρόνια προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 75 ετών. Η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη μείωση του αναλφαβητισμού υγείας κρίνεται από τους ειδικούς απαραίτητη σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το πρόβλημα του χαμηλού ποσοστού αλφαβητισμού υγείας είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς μόνο το 31,3% των ατόμων άνω των 60 χρόνων διαθέτει δευτεροβάθμια ή υψηλότερη εκπαίδευση.

Το Ινστιτούτο Prolepsis στο πλαίσιο του Προγράμματος IROHLA σχεδίασε πιλοτική διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία παρέχει εξατομικευμένη πληροφόρηση στους ηλικιωμένους αναφορικά με την υγιεινή διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Με βάση τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής, στην οποία συμμετείχαν 27 άτομα για χρονικό διάστημα 3 μηνών, παρατηρήθηκε βελτίωση των γνώσεων τους σχετικά με τη διατροφή, βελτίωση των διατροφικών τους συνηθειών, όπως για παράδειγμα αύξηση της συχνότητας κατανάλωσης πρωινού, καθώς και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα των συμμετεχόντων.

Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, το πολυσχιδές έργο που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο Prolepsis σε συνεργασία με πολυμελή ομάδα επιστημόνων, αποτέλεσε τη βασική πηγή πληροφοριών της ηλεκτρονικής εφαρμογής.
Keywords
Τυχαία Θέματα