Μετα το σαλο που προκληθηκε, τρεχουν τωρα τους επιορκους του δημοσιου στα πειθαρχικα...

14:00 1/10/2015 - Πηγή: Fimotro
Λύση στο θέμα των 900 "επίορκων" υπαλλήλων προσπαθούν να δώσουν στην κυβέρνηση, μετά το δημοσίευμα ...
του Πρώτου Θέματος της Κυριακής, όπου αποκαλύφθηκε πως ο νόμος Κατρούγκαλου ανοίγει την πόρτα της επιστροφής περισσότερων από 900 δημοσίων υπαλλήλων που ελέγχονται για παραπτώματα ή κακουργηματικές πράξεις.

Οι καθυστερήσεις των πειθαρχικών συμβουλίων, αλλά και οι αλλαγές στον νόμο που έγιναν πρόσφατα, προκάλεσαν τελικά πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και αντίδραση στην αντιπολίτευση. Τα πειθαρχικά συμβούλια θα ξεκινήσουν και
πάλι τις διαδικασίες ελέγχου των φακέλων από την επόμενη εβδομάδα. Άλλωστε εχθές ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναδάκης συναντήθηκαν για το θέμα αυτό. Και οι δύο υπουργοί παραδέχτηκαν τα προβλήματα και δεσμεύτηκαν πως θα υπάρξει άμεσα λύση.

Ο κ. Βερναδάκης σημείωσε πως το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα "βρίσκονται σε εκκρεμότητα 460 υποθέσεις για τις οποίες θα πρέπει να συνεδριάσουν τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια πράγμα το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου". Απέδωσε την καθυστέρηση "στην προκήρυξη και διεξαγωγή των εκλογών και γι’ αυτό το λόγο θα δοθεί νέα παράταση πριν την άρση της αργίας των υπό έλεγχο υπαλλήλων". Μάλιστα ήδη έχει υπάρξει συνεννόηση ώς να επισπευσθεί η σύγκλιση των πειθαρχικών συμβουλίων με στόχο να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Βερναδάκης, τρεις είναι οι πιο βαριές περιπτώσεις, για τις οποίες προβλέπεται αυτοδίκαιη αργία:

- ο εκπαιδευτικός ή υπάλληλος που υπηρετεί σε σχολείο, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

– υπαλλήλων οι οποίοι στερήθηκα την προσωπική τους ελευθερία ύστερα από ένταλμα προσωρινής κράτησης ή δικαστική απόφαση, έστω και αν απολύθηκα με εγγύηση

– υπαλλήλων στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης.

Πέραν όλων αυτών, υπάρχουν και περιπτώσει υπαλλήλων που τα πειθαρχικά συμβούλια δεν έχουν συγκληθεί, ενώ θεωρούνται ιδιαιτέρως σοβαρές. Αυτές οι περιπτώσεις αφορούν κυρίως τον χώρο της Υγείας, δηλαδή ιατρούς νοσοκομείων, και γι' αυτό έχει υπάρξει επικοινωνία με τον υπουργό κ. Ξανθο. Πάντως διαβεβαιώνεται πως όσοι έχουν ήδη επιστρέψει στις υπηρεσιες τους λόγω "μη έγκαιρης κρίσης", θα επιβληθεί αργία.

Ο κ. Βερναδάκης στη δήλωσή του τόνισε ακόμα

"Θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν τίθεται ζήτημα κάλυψης οποιασδήποτε παρανομίας ή φαινομένου διαφθοράς στο δημόσιο. Η κυβέρνηση έχει ανοιχτό μέτωπο με τη διαφθορά και στόχος της είναι να θωρακίσει το δημόσιο με νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες. Πέραν αυτών μάλιστα των πρωτοβουλιών σκοπεύουμε να φιλοξενήσουμε το 2017 την σύνοδο του ΟΗΕ για θέματα διοικητικής διαφθοράς και καταπολέμησης του φαινομένου¨.

Στο ίδιο αυτό κλίμα ήταν και ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος τόνισε πως "το μέτωπο κατά της διαφθοράς είναι από τα βασικά που έχει ανοίξει η κυβέρνηση". Μιλώντας για τους "επίορκους" εξήγησε ότι "αφορά ανθρώπους που δεν έχουν καταδικαστεί αλλά κατηγορούνται για πειθαρχικά αδικήματα, επομένως βρίσκονται ακόμη στη φάση της διερεύνησης τόσο για την πειθαρχική όσο και την ποινική κατηγορία".
Keywords
Τυχαία Θέματα