''μετα τις ευρωεκλογες η λυση για το ελληνικο χρεοσ''...

15:18 17/2/2014 - Πηγή: Fimotro
"Nein" είπε η σιδηρά κυρία της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ στο σχέδιο του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δοθεί στη Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές...
η προοπτική ενός πακέτου βοήθειας, υποστηρίζει σε σημερινό του δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό "Spiegel".

Η εξέλιξη αυτή είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί ήδη από το Σαββατοκύριακο (δείτε εδώ), αλλά σήμερα που κυκλοφόρησε
το περιοδικό το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Μέρκελ αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια προς την χώρα μας υπό το φόβο ότι κάτι τέτοιο θα ωφελούσε στις ευρωεκλογές του Μαίου το ευρωσκεπτικιστιικό κόμμα "Eναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD), το οποίο στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 5% και να εισέλθει στην Bundestag.

Σε κάθε περίπτωση όπως αποκαλύπτει το "Spiegel", το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που πρότεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διέρρευσε μάλλον εσκεμμένα πριν από δύο εβδομάδες και προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ένα “περιορισμένο συμπληρωματικό πρόγραμμα”, ύψους 10 ως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, χωρίς όμως το ΔΝΤ και, παρά τις εκ των υστέρων διαψεύσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ένα πιθανό νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που αυτή τη φορά θα το επωμίζονταν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Σύμφωνα, πάντως, με το γερμανικό περιοδικό, ήδη η καγκελαρία έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κάποια σχετική ενημέρωση.

Στα σχέδια του Σόιμπλε ήταν να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες καθιστώντας σαφές πως μπορούν να υπολογίζουν σε περαιτέρω στήριξη μετά τις εκλογές.” Χωρίς μια τέτοια προοπτική ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβλέπει τον κίνδυνο της ανόδου “ριζοσπαστικών” κομμάτων.

Αντίθετη γνώμη είχε η φράου Μέρκελ, η οποία έβαλε... φρένο στο σχέδιο του υπουργού της υιοθετώντας μία εθνική προσέγγιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ισχυρός σύμμαχος της Μέρκελ είχε τηρήσει ανάλογη στάση και στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μόλις λίγες μέρες πριν οι πολίτες κληθούν στις κάλπες, ο υπουργός δήλωνε ότι σαφώς και η χώρα μας έχει ανάγκη από επιπλέον βοήθεια.

Εάν το σχέδιο του Σόιμπλε εφαρμοζόταν, τότε αρκετοί αναλυτές θεωρούν πιθανό το τέλος της συγκυβέρνησης συντηρητικών και σοσιαλιστών” στην Ελλάδα, εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, θα μπορούσε να επιφέρει μία νέα κρίση στην ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt» και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν υποστηρίζει, από την πλευρά του, ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το χρηματοδοτικό κενό θα συζητηθούν «από το καλοκαίρι και μετά», ενώ προτείνει να εμπλακεί στην Ελλάδα η Παγκόσμια Τράπεζα. (δείτε εδώ).
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα