Μερικη δικαιωση οτσαλαν κατα της τουρκιας...

19:49 18/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δικαίωσε εν μέρει το φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ...
στην προσφυγή του εναντίον των τουρκικών αρχών.

Επιπλέον, επιδίκασε στην Τουρκία το ποσό των 25.000 ευρώ υπέρ του Κούρδου ηγέτη ως αποζημίωση για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι η ισόβια κάθειρξη, στην οποία μετατράπηκε η ποινή θανάτου, χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισής του υπό όρους, παραβιάζει τα δικαιώματά του, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής
Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, το Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του Οτσαλάν, επειδή κρατήθηκε μέχρι το Νοέμβριο του 2009 σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης, στης φυλακή της νήσου Ιμραλί, χωρίς την παρουσία άλλων κρατουμένων.

Αντιθέτως, απέρριψε κατά πλειοψηφία την καταγγελία για απόπειρα δηλητηρίασής του από τις τουρκικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οτσαλάν είχε καταδικαστεί από την Τουρκία σε θάνατο το 1999 για εσχάτη προδοσία, μετά την περιπετειώδη απομάκρυνσή του από τη Συρία και την απαγωγή του από Τούρκους πράκτορες στην Κένυα.

Η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη, μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής από την Τουρκία. Από τότε κρατείται στο νησί Ιμραλί σε ειδικές φυλακές υψίστης ασφαλείας. Μέχρι τις 9 Νοεμβρίου του 2009 βρισκόταν σε απόλυτη απομόνωση.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα