Μερικη χαλαρωση των περιορισμων στην κυπρο...

21:55 2/4/2013 - Πηγή: Fimotro


Μερική χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ανακοίνωσε σήμερα η Κύπρος, αυξάνοντας το ανώτατο όριο για χρηματοπιστωτικές...
συναλλαγές που δεν απαιτούν την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας, διατηρώντας παράλληλα τους περισσότερους λοιπούς περιορισμούς.
Χαλαρώσεις στη διακίνηση κεφαλαίων προβλέπει νέο διάταγμα που εκδόθηκε σήμερα από την Κεντρική Τράπεζα
Κύπρου. Η πρώτη αλλαγή αφορά τις πληρωμές μέσω επιταγών μέχρι το ποσό των €9.000 μηνιαίως ανά φυσικό πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα προς λογαριασμούς που διατηρούνται σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα.
Σε σχέση με τις εσωτερικές εμπορικές συναλλαγές, το νέο διάταγμα προβλέπει πληρωμές προς λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα μέχρι 25.000 ευρώ ημερησίως ανά λογαριασμό χωρίς περιορισμούς. Στο προηγούμενο διάταγμα το όριο ανέρχονταν στις 5.000 ευρώ.
Πληρωμή από 25.000 - 200.000 ευρώ θα υπόκειται στην έγκριση ειδικής επιτροπής, όπως ίσχυε προηγουμένως, ενώ για πληρωμές πάνω από 200.000 ευρώ, απαιτείται εκ των προτέρων έγκριση της επιτροπής.
Με το νέο διάταγμα μπορεί να γίνονται και πληρωμές εκτός της Δημοκρατίας με τα προηγούμενα όρια, δηλαδή μέχρι 5.000 ευρώ ανά λογαριασμό χωρίς περιορισμό. Από 5.000 - 200.000 ευρώ με την έγκριση της επιτροπής και για πληρωμές πάνω από 200.000 ευρώ με προέγκριση της επιτροπής.
Περιορισμοί όπως το ημερήσιο όριο ανάληψης 300 ευρώ σε μετρητά και των 1000 ευρώ για το ποσό που οι ταξιδιώτες μπορούν να βγάλουν στο εξωτερικό, εξακολουθούν να ισχύουν.
Το διάταγμα που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και έχει ημερομηνία 2 Απριλίου, ισχύει για δυο ημέρες. Σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί.

Πηγές: «Ο Φιλελεύθερος», Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα