Μειωμενα τα φορολογικα εσοδα στο α' πενταμηνο...

07:27 26/6/2013 - Πηγή: Fimotro
Μικρή απόκλιση της τάξης του 3,5% σημείωσαν οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων το α' πεντάμηνο, σε σχέση με τον προϋπολογισμό, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην παράταση της προθεσμίας κατάθεσης δηλώσεων Νομικών Προσώπων...
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εισπράξεων για το α' πεντάμηνο του 2013, που δείχνουν ότι:

- το μήνα Μάιο 2013, οι ΔΟΥ εισέπραξαν 2,04 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για είσπραξη 2,37 δισ. ευρώ, δηλαδή 14% λιγότερα.

- στο α' πεντάμηνο, οι 140 ΔΟΥ
που λειτουργούσαν στη χώρα εισέπραξαν 10,17 δισ. ευρώ, έναντι στόχου είσπραξης 10,54 δισ. ευρώ, δηλαδή 3,5% λιγότερα σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού.

- το μήνα Μάιο 2013 οι εισπράξεις ΦΠΑ εμφανίζουν υπερκάλυψη 4,9% επί του στόχου που είχε τεθεί στις ΔΟΥ για το συγκεκριμένο διάστημα

Αναλυτικότερα, τα συνολικά έσοδα προϋπολογισμού, προ μείωσης επιστροφών, για το μήνα Μάιο 2013 ανέρχονται σε 3,56 δισ. ευρώ, οι επιστροφές διαμορφώθηκαν σε 0,16 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα σε 3,40 δισ.ευρώ, δηλαδή ποσοστό μείωσης 3,11% σε σχέση με τα καθαρά έσοδα Μαΐου 2012.

Ως βασική αιτία για την παρατηρούμενη υστέρηση των εσόδων, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν τις παρατάσεις στην υποβολή και είσπραξη του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων.

Συγκεκριμένα, το μήνα Μάιο 2013 εισπράχθηκαν 305 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με αυτά που εισπράχθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, κυρίως εξαιτίας της παράτασης υποβολής που δόθηκε.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η εικόνα θα αντιστραφεί τους αμέσως επόμενους μήνες καθώς θα έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων της εν λόγω κατηγορίας φορολογουμένων.

Αισιόδοξος για την πορεία των εισπράξεων εμφανίζεται ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων, κ. Χάρης Θεοχάρης, που τονίζει σε δήλωσή του πως «η συνεχής και επίμονη προσπάθεια μας να κινούμαστε εντός των εισπρακτικών στόχων του προϋπολογισμού είναι δεδομένη. Η συνέχιση της μείωσης των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτόν τον μήνα, μάλιστα πριν την ενεργοποίηση των νέων ρυθμίσεων, μάς κάνει να πιστεύουμε πως η ανάκαμψη των εσόδων θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος και την ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα