Μεϊμαρακης: η κυβερνηση εκοψε τα ποδια της χωρας την ωρα που πηγαινε να περπατησει...

10:31 1/11/2015 - Πηγή: Fimotro
Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην Βουλή κατά ...
την διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο που προβλέπει τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση «δεν οφείλεται
στην οικονομική κρίση όπως οι προηγούμενες αλλά στην ανεύθυνη διακυβέρνηση σας. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 προκαλέσατε μεγάλη αναστάτωση και φυγή καταθέσεων».

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ «έκοψε τα πόδια της χώρας που πήγαινε να περπατήσει» και ζημίωσε το Δημόσιο ενώ χαρακτήρισε «εγκληματική» την πολιτική της και μίλησε για βαρύτατες «πολιτικές ευθύνες» εγείροντας ερωτήματα για το αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να τις αναζητήσει μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Επισήμανε ότι η οικονομία της χώρας κατέρρευσε λόγω «πράξεων και παραλήψεων» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Είπε ότι η κυβέρνηση είναι η μοναδική υπεύθυνη για τα capital controls υπενθυμίζοντας πως «ήταν τότε που ο κ. Βαρουφάκης γύρισε σπίτι του και είπε «darling έκλεισα τις τράπεζες».

«Εντός το 2015 η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Εξαιτίας του πειράματος σας κλείσατε τις τράπεζες και επιβάλλατε τα capital controls» ανέφερα χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Όλα αυτά οφείλονται σε πράξεις και παραλήψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Στην έκθεση της ΕΚΤ που πριν λίγο δόθηκε στην δημοσιότητα στην σελίδα 57 αναφέρει ότι αυτή η ανακεφαλαιοποιηση οφείλεται στην ύφεση 2015-2016, στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, στο κλείσιμο των τραπεζών και στους φόρους που φέρατε».

«Τα πράγματα πήραν δραματικές διαστάσεις όταν πήγατε σε δημοψήφισμα» τόνισε σε άλλο σημείο και συνέχισε «το ξέρατε ότι χωρίς πρόγραμμα δεν θα υπάρξει ρευστότητα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και χωρίς ρευστότητα θα έρθουν τα capitl controls. Σας το είχαμε επισημάνει, το ξέρατε αλλά δεν διστάσατε και ψηφίσατε για το δημοψήφισμα. Κλείσατε τις τράπεζες βάλατε capital controls, άνοιξαν τα χρηματιστήρια και κατέρρευσαν οι μετοχές των τραπεζών. Οι πολίτες έχασαν τα 4/5 των χρημάτων τους. Το ξέρετε και πρέπει να δούμε πως θα τα ανακτήσουν» είπε και σημείωσε «επίσης από αυτές τις λάθος κινήσεις χάθηκαν 12 δισ. ευρώ από την περιουσία Δημοσίου. Εκεί φτάσατε τα πράγματα. Μέσα σε λίγους μήνες δισεκατομμύρια έκαναν φτερά και όχι πενταροδεκάρες που μας έλεγε ο κ. Φίλης».

Χαρακτήρισε «έγκλημα» όσα έγιναν από την αρχή του 2015 με αποτέλεσμα «η κυβέρνηση να παίρνει νέα δανεικά με σκληρούς όρους και νέα μετρα λιτότητας. Αυτό που έγινε από την αρχή του χρόνου ήταν έγκλημα που το πληρώνουμε ακριβά και είστε οι μοναδικοί υπεύθυνοι. Αντι η κυβέρνηση να δουλέψει σε ένα πλαίσιο που δούλευε τα προηγούμενα έτη τα γκρέμισε όλα παγιδευμένη σε ιδεοληψίες και τακτική παιγνίων. Ο κ. Βαρουφάκης τότε ήταν θεός της κυβέρνησης και τον χειροκροτούσατε. Είναι λυπηρό που λίγες ημέρες μετά τις εκλογές αντί να υπάρχει αίσθηση σταθερότητας υπάρχει αβεβαιότητα».

Υποστήριξε ότι η χώρα εξακολουθεί να μην «κυβερνιέται και κάθε μέρα προκαλεί κόστος για την κοινωνία. Μας φέρατε 3 φορές σε κάλπες. Υφαρπάξατε με ψεύτικες υποσχέσεις ψήφους φορτώσατε νέα βάρη στην χώρα. Κόψατε πόδια της χώρας την ώρα που πήγαινε να περπατήσει. Σήμερα εξακολουθείτε να μην κυβερνάτε. Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν είναι για όλο τον καιρό . Μας είπε ότι δεν μπορεί να είναι καπετάνιος παντός καιρού. Πιάστε το πηδάλιο, ανεβείτε στην γέφυρα και κυβερνήστε. Εμείς θα κάνουμε κριτική θα δώσουμε ψήφο στο νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα».
Keywords
Τυχαία Θέματα