Με τον μαριο μοντι συνανταται στο βερολινο η ανγκελα μερκελ

11:18 11/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, έχει την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, αν και πληροφορίες ανέφεραν ότι...
πρόκειται να επιμείνει και στο θέμα των ευρωομόλογων, εκείνος τόνισε ότι η έκδοση ευρωομόλογων δεν θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στις συνομιλίες.

Ο Μ.Μόντι ζητά να υπάρξει μια
ενιαία αντίδραση της ΕΕ στην κρίση χρέους και μια συντονισμένη αναπτυξιακή πολιτική στην Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η γαλλογερμανική συνεργασία είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της ΕΕ, αλλά τόνισε ότι οι δύο χώρες δεν μπορούν να βαδίζουν μόνες.

«Δεν επαρκεί, ειδικά σε μία ΕΕ των 27» είπε, αποκαλώντας την παραβίαση των κανόνων που είχαν θεσπιστεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για το έλλειμμα από τη Γαλλία και τη Γερμανία «το χειρότερο λάθος στην ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναγνωρίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ιταλία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και να υπολογίσει πως υπάρχει ο κίνδυνος η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να πέσει στα χέρια αντιευρωπαϊστών λαϊκιστών, υποστήριξε ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

Ο Μάριο Μόντι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα πριν από σχεδόν δύο μήνες, είπε ότι ζητεί από τους Ιταλούς μεγάλες θυσίες.

«Το πρόβλημα είναι ότι παρ' όλες αυτές τις θυσίες δεν βλέπουμε παραχωρήσεις από την ΕΕ, όπως για παράδειγμα χαμηλότερα επιτόκια» είπε.

«Δεν μπορώ να επιτύχω στην πολιτική μου, εάν η πολιτική της ΕΕ δεν αλλάξει. Εάν αυτό δεν συμβεί, η Ιταλία -η οποία ήταν πάντοτε μια χώρα που τασσόταν υπέρ της Ευρώπης- θα μπορούσε να πέσει στα χέρια λαϊκιστών» υποστήριξε.

Τα νέα μέτρα και η παραίτηση

Η κυβέρνηση Μόντι ετοιμάζει μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς: πρατήρια βενζίνης που θα πωλούν διάφορα προϊόντα, περισσότερα φαρμακεία και ταξί, αύξηση των συμβολαιογράφων.

Απέναντί του βρίσκει, όμως, τους εργαζόμενους στους κλάδους αυτούς, οι οποίοι απειλούν να κατέβουν στους δρόμους, αντιδρώντας στα νέα αυτά μέτρα.

Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο Ιταλός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει και ένα ακόμα πρόβλημα: την πρώτη παραίτηση μέλους της κυβέρνησής του.

Πρόκειται για τον υφυπουργό παρά την Προεδρία της κυβέρνησής του, Κάρλο Μαλινκόνικο, ο οποίος κατηγορείται από τον Τύπο ότι πριν από τρία χρόνια παραθέρισε σε πολυτελές ξενοδοχείο, σε γνωστό θέρετρο της Τοσκάνης, αφήνοντας να πληρώσει το λογαριασμό ένας επιχειρηματίας του οικοδομικού τομέα που συνδέεται με έρευνες για παράνομη ανάθεση κρατικών εργολαβιών.
Keywords
Τυχαία Θέματα