''me to γιανη ειμαστε ενωμενοι στον δικο μας κοσμο''...

13:16 9/2/2015 - Πηγή: Fimotro
Οι λέξεις «θαυμασμός», «κοινή πορεία», «ελπίδα» πάνε κι έρχονται στην επικοινωνία μας με την κυρία Δανάη Στράτου, ...
σύζυγο του σταρ υπουργού των ημερών, Γιάνη Βαρουφάκη. Λίγο πριν έρθει μόνιμα στην Αθήνα από το Οστιν του Τέξας προκειμένου να στηρίξει τον σύζυγό της στα νέα του -βαρέα και ανθυγιεινά- καθήκοντα, η γνωστή εικαστικός κάνει ένα διάλειμμα από το αμπαλάρισμα και ιδιαίτερα προσεκτική
μετά τη σοκαριστική σχεδόν έκθεσή της στα media αφήνει μικρές χαραμάδες δημόσιας θέασης στην «απόλυτη» σχέση που τη δένει με τον υπουργό Οικονομικών.

Εκεί στο μακρινό Τέξας όπου την πετύχαμε να πακετάρει τα πράγματά της λίγο πριν μετοικήσει στην Ελλάδα, ο απόηχος από την έκρηξη δημοσιότητας που προκάλεσε το όνομα του συζύγου της και νυν υπουργού Οικονομικών της χώρας μας, Γιάνη Βαρουφάκη, είναι ελεγχόμενος.

Εκείνη φυσικά είναι ενήμερη για την πληθώρα των δημοσιευμάτων και των πρωτοσέλιδων των διεθνών media που αφορούν στο πιο πολυσυζητημένο πολιτικό πρόσωπο των ημερών, αλλά για λίγες ακόμα ημέρες η ίδια μπορεί να κυκλοφορεί ανενόχλητη και χωρίς τον φόβο να ξυπνάει σε ένα σπίτι ζωσμένο από φωτορεπόρτερ. Μια καθημερινότητα που προφανώς θα αλλάξει με την έλευσή της στην Ελλάδα, όπου το όνομα Βαρουφάκης προκαλεί ήδη φρενίτιδα και ζητήματα άσχετα με τον ρόλο που ανέλαβε -όπως ένα πουκάμισο ή μια λιλά ατζέντα- γίνονται κεντρικό θέμα στις ειδήσεις, προκαλώντας θύελλα θετικών κυρίως σχολίων στα social media.

«Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις και την ιδεολογία του», δηλώνει για τον σύζυγό της Γιάνη Βαρουφάκη

Το ότι η ίδια είναι διεθνώς αναγνωρισμένη εικαστικός -μια «Ιντιάνα Τζόουνς της τέχνης» όπως την έχουν αποκαλέσει- και επίγονος της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας της Πειραϊκής-Πατραϊκής δεν είναι οι λόγοι που η φωτογραφία και το βιογραφικό της κάνουν τον γύρο του διαδικτυακού κόσμου. Η κυρία Στράτου είναι απλά η όμορφη σύζυγος του κ. Βαρουφάκη και αυτό αρκεί για να μπει άθελά της στη δίνη του κυκλώνα μιας δημοσιότητας που θυμίζει τον σουρεάλ ελληνικό τίτλο της καλτ ταινίας των 90s «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά». «Δεν είναι εύκολη η ξαφνική έκθεση στη δημοσιότητα και δεν είμαι συνηθισμένη σε αυτή», είναι τα πρώτα λόγια της κατά την επικοινωνία μας. Λογικό για κάποια που δεν είναι ούτε σούπερ σταρ, ούτε Σταρ Ελλάς, ούτε σταρ πολιτικός.

Είναι απλά μια γυναίκα ταγμένη στην τέχνη της, για χάρη της οποίας έχει ταξιδέψει σε επικίνδυνους προορισμούς ρισκάροντας ακόμα και τη ζωή της, ενώ ένα έργο της βρίσκεται στη μέση της Σαχάρας (όπως πληροφορήθηκαν εσχάτως και οι πλέον άσχετοι με τα εικαστικά) και είναι ορατό ακόμα και από το Διάστημα -τιτλοφορείται «Desert Breath» (D.A.S.T. Acteam - Αίγυπτος 1997) ή αλλιώς «Η αναπνοή της ερήμου» και έχει έκταση 100.000 τ.μ., κάτι το οποίο είχε θαυμάσει και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης κάποτε από κοντά, προτού καν συναντηθούν οι δρόμοι τους. Η κυρία Στράτου είναι επίσης μητέρα δύο παιδιών από τον προηγούμενο γάμο της με τον Γιώργο Μομφεράτο, αλλά και η αγαπημένη σύντροφος του υπουργού Οικονομικών για χάρη του οποίου αφήνει πίσω τη ζωή της στο Τέξας για να βρίσκεται στο πλευρό του.
Αμοιβαίος σεβασμός και στήριξη

«Με τον Γιάνη τα τελευταία δυόμισι χρόνια μείναμε στο Οστιν του Τέξας όπου εκείνος δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Πολιτική Οικονομία και θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση. Σε αυτό το διάστημα δραστηριοποιήθηκα κι εγώ τοπικά αλλά και ευρύτερα στον χώρο της σύγχρονης τέχνης και πήρα μέρος σε διαγωνισμούς με επιτυχία. Αυτή την εποχή συζητώ για ένα μόνιμο έργο που κατά πάσα πιθανότητα θα υλοποιηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Οστιν. Σε όλη την πορεία μας ο καθένας εκφραζόταν μέσα από τον δικό του χώρο, υπήρχε πάντα ο σεβασμός και η στήριξη γι’ αυτό που κάνει ο καθένας. Ηταν αμοιβαία όλα αυτά. Ετσι ήταν πάντα με τον Γιάνη».

Η ανεξαρτησία και η προσωπική έκφραση πάντα ήταν χαρακτηριστικό της συζύγου του υπουργού Οικονομικών. Μεσαία από τις πέντε αδελφές της, ήταν το αγοροκόριτσο της οικογένειας, με μεγάλη αδυναμία στον πατέρα της Φαίδωνα τον οποίο απολάμβανε να βοηθάει στα μαστορέματα με τα αυτοκίνητα, τα μηχανάκια ακόμα και τις βάρκες, ενώ το καλλιτεχνικό μικρόβιο το κληρονόμησε από τη μητέρα της και γνωστή εικαστικό-γλύπτρια Ελένη Πόταγα. Η τέχνη και ο έρωτας όμως είναι αλληλένδετες έννοιες και για το ζεύγος Βαρουφάκη - Στράτου ποτέ δεν τέθηκαν ανούσια διλήμματα αφού και οι δύο ξέρουν να ζυγίζουν τη βαρύτητα των έργων που αναλαμβάνουν. Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, ο φόβος να παραγκωνιστεί ή να περάσει η δική της δουλειά σε δεύτερη μοίρα δεν παίζει καν ως πιθανό σενάριο όπως τουλάχιστον λέει στην επικοινωνία μας: «Από την αρχή της σχέσης μας, ο ένας υποστήριζε τον άλλον και έδινε προτεραιότητα όταν η δουλειά του ενός γινόταν περισσότερο απαιτητική από του άλλου.

Σε κάποιο από τα ταξίδια της ανά τον κόσμο

Τη δουλειά μου, όμως, δεν θα την αφήσω ποτέ να παραγκωνιστεί γιατί μέσα από αυτήν αναπνέω, είναι κομμάτι αυτού που είμαι». Οσο για τον φόβο και την πιθανότητα τα υπουργικά καθήκοντα του κ. Βαρουφάκη να θέσουν σε κίνδυνο την οικογενειακή και προσωπική τους ζωή, η ίδια κάνει σαφές ότι προφανώς και υπήρξαν αυτές οι σκέψεις, αλλά το κοινό τους μέτωπο είναι όπως φαίνεται αδιάτρητο και ουδέποτε οι δύο φαινομενικά διαφορετικοί κόσμοι μιας μεγαλοαστής εικαστικού και ενός αριστερού οικονομολόγου ήρθαν σε τροχιά σύγκρουσης. «Είναι κάτι που το είχαμε συζητήσει εδώ και κάποιο διάστημα και πήραμε την απόφαση συνειδητά και από κοινού. Με τον Γιάνη είμαστε απόλυτα ενωμένοι στον δικό μας κόσμο, στην κοινή πορεία που μαζί χαράξαμε την τελευταία δεκαετία. Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις και την ιδεολογία του», λέει χωρίς να αφήνει περιθώρια για περαιτέρω αμφισβητήσεις. Φαίνεται ότι οι νέες προοπτικές στη ζωή πίσω στα πάτρια με τον σύζυγό της σε μια θέση-ηλεκτρική καρέκλα μάλλον ιντριγκάρουν παρά πτοούν τη δυναμική κυρία Στράτου.

Συνηθισμένη να συμβιώνει με έναν δημοφιλή πανεπιστημιακό που οι κατά καιρούς έδρες που αναλάμβανε και τα ανά τον κόσμο συνέδρια τον υποχρέωναν σε συχνές μετακινήσεις, φαίνεται αρκετά συνειδητοποιημένη στην προοπτική ότι στο εξής το έτερον ήμισυ θα είναι συνεχώς αλλού -πάντως όχι στο σπίτι-, με τη σιγουριά ίσως της γυναίκας που ξέρει πολύ καλά την αφοσίωση που της έχει ο σύντροφός της. Και φυσικά έχει κάθε λόγο να εκδηλώνει και δημόσια τη στήριξή της στο πρόσωπό του: «Είναι η αρχή μιας νέας εποχής. Και είμαι πολύ αισιόδοξη.
Γιατί σε αντίθεση με το συναίσθημα που ένιωθα με την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι δεν έχουμε καν πραγματική δημοκρατία, νιώθω ότι η τωρινή κυβέρνηση στελεχώνεται από κανονικούς ανθρώπους που θέλουν να τιμήσουν τον λόγο τους. Ξαφνικά μια κυβέρνηση δουλεύει για εμάς, για να κάνουν την ελπίδα πράξη». Η ίδια βέβαια δεν θα μπει καν στη διαδικασία να σχολιάσει τον απόηχο από τις πρόσφατες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ή με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επίσης αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις που την κάνουν να νιώθει αμήχανα, όπως τα σχόλια των media για το στυλ του συζύγου της ή για το πώς η ίδια αντιμετωπίζει την πέραση που έχει ο κ. Βαρουφάκης στο γυναικείο φύλο, αλλά και τις φαν του, τις ορκισμένες Βαρουφίτσες. Προφανώς δεν θέλει να δώσει περαιτέρω τροφή για σχόλια, ίσως και να φοβάται μήπως του κάνει κακό τελικά αν τον υπερασπιστεί δημοσίως ή αν έστω κάνει πλάκα με αυτό. Προτιμά την ασφαλή οδό μιας μετρημένης απάντησης, όπως αρμόζει σε μια σύζυγο υπουργού κι ας μην είναι ούτε η ίδια μια τέτοια κλασική περίπτωση, ούτε φυσικά και εκείνος. «Θαυμάζω τον Γιάνη για όλο αυτό που κάνει, την ενέργεια και τον δυναμισμό του. Θαυμάζω πολύ και τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι εκπληκτικό πώς έχουν λειτουργήσει τόσο γρήγορα, τόσο αποφασιστικά, τόσο αποτελεσματικά, τόσο καθαρά και ενωμένοι. Αυτό το τελευταίο έχει τεράστια σημασία. Ελπίζω να πετύχουν το έργο τους. Πιστεύουν, υπερασπίζονται αυτό που κάνουν και αυτό είναι πολύ σημαντικό», δηλώνει.

Στο ίδιο μήκος κύματος

Η κυρία Στράτου προς στιγμήν προτιμά να είναι αισιόδοξη και να ελπίζει για το καλύτερο παρά να εγκλωβίζεται σε φόβους προσωπικούς ή επαγγελματικούς κι ας μην ετοιμάζει κάτι συγκεκριμένο στην Ελλάδα, αλλά δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενη που επιστρέφει και ελπίζει, όπως λέει, να «κάνει πράγματα και συνεργασίες με καλούς συναδέλφους, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και σημαντική παραγωγή ιδεών». Οσο για το αν η γνωριμία της με τον κ. Βαρουφάκη άλλαξε κάτι στη δική της κοσμοθεωρία ή ιδεολογική στάση, η απάντησή της είναι σαφής, δίνοντας επιπροσθέτως μια καρμική διάσταση στη συνάντησή τους. «Ημασταν πάντα στο ίδιο μήκος κύματος ακόμα και πριν γνωριστούμε. Ισως με βοήθησε να γίνω πιο συνειδητή σε κάποια θέματα», λέει και επαυξάνει την αίσθηση της απόλυτης ένωσής τους. Το κατά πόσο βέβαια είναι εύκολη η συμβίωση με έναν ευφυέστατο και πολυπράγμονα άνθρωπο όπως ο σύζυγός της, η απάντησή της αφήνει περιθώρια για κάθε πιθανό σενάριο: «Εχουμε και οι δύο έντονη προσωπικότητα, οπότε μπορώ να πω ότι δεν βαριόμαστε ποτέ ο ένας την παρέα του άλλου».

Η ανεξαρτησία και η προσωπική έκφραση πάντα ήταν χαρακτηριστικά της Δανάης Στράτου

Ηρθε η ώρα να την αφήσουμε ήσυχη να ολοκληρώσει το πακετάρισμα στο σπίτι της στο Τέξας, τόπο που βέβαια σκοπεύει να επιστρέψει κάποια στιγμή εφόσον ευοδωθούν οι συζητήσεις για το νέο της εικαστικό πρότζεκτ: να ακολουθήσει όπως μαθαίνουμε τα χνάρια του Django, δημιουργώντας μια εγκατάσταση εμπνευσμένη από τη γνωστή ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο. Προς το παρόν βέβαια media και πολίτες ακολουθούν τα χνάρια του συζύγου της και κατά προέκταση τα δικά της - ευελπιστώντας να οδηγήσουν σε ξέφωτα και όχι σε ακόμα πιο άγριες ζούγκλες.

Φαίδων Στράτος, ο πεθερός
Πάμπλουτος βιομήχανος και φιλελεύθεροςΙδιοκτήτης, μαζί με τα αδέλφια του της Πειραϊκής-Πατραϊκής πρωταγωνίστησε στην άνοδο και την πτώση της μεγάλης εταιρίας

Ενα γνώριμο από τα παλιά πρόσωπο επανεμφανίστηκε ξαφνικά στο προσκήνιο, σε μια διόλου τυχαία πολιτικά συγκυρία. Τα ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια με αφορμή τη διαδικασία της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης και τη στάση του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά την παράδοση - παραλαβή στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι τόσο για τα ίδια τα σχόλια όσο λόγω εκείνου που τα απηύθυνε. Του Φαίδωνα Στράτου, πεθερού του Γιάνη Βαρουφάκη, το όνομα του οποίου είναι απόλυτα συνυφασμένο με την Πειραϊκή-Πατραϊκή, τη θρυλική ελληνική βιομηχανία που κληρονόμησε από τον πατέρα του.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1933, ο Φαίδωνας Στράτος περιγράφεται ως ένας ανήσυχος και ικανός βιομήχανος, με μεγάλη πείρα στο επιχειρείν και πλούσιο βιογραφικό: έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς, κατέχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το INSEAD, ενώ είναι απόφοιτος από το Οικονομικό Τμήμα της ΑΣΟΕΕ. Ενεργός στην πολιτική, από τεχνοκρατική τουλάχιστον σκοπιά, αφού ήταν παρών στη δημιουργία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (1975-1985), είχε οργανώσει τα πρώτα συνέδρια και σε άρθρα του τότε είχε επισημάνει την έντονη η αίσθηση του «καινούριου που έρχεται». Είναι μάλιστα ο άνθρωπος που έκανε τις πρώτες δημοσκοπήσεις, όταν μαζί με τον Λέοντα Λούη είχε ιδρύσει το Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Επιμορφώσεως (ΚΠΕΕ). Ο ίδιος δήλωνε τότε ότι ήταν φιλελεύθεροι και όχι παραδοσιακοί δεξιοί και πως έκλιναν προς το Κέντρο. Εχει επίσης συμβάλει και στην εκπαίδευση, κυρίως μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, με όραμα να εκπαιδεύσει τα στελέχη των επιχειρήσεων.

Τη βιομηχανία την είχε ιδρύσει ο πατέρας του, Σταμούλης Στράτος, με τον Χριστόφορο Κατσάμπα και το 1919 τέθηκαν οι απαρχές με την ίδρυση της ομόρρυθμης Πατραϊκής Εμποροβιομηχανικής Εταιρείας για την παρασκευή καλτσών και τη βαφή και πώληση νημάτων με πρώτη ύλη αρχικά από το εξωτερικό. Την ιστορία της μπορεί κάποιος να τη χαρακτηρίσει ρομαντική, αλλά και πολυτάραχη. Οι δύο φίλοι ξεκίνησαν από τα χωριά τους «με τα τσαρούχια», όπως είχε αναφέρει ο κ. Στράτος. Γνωρίστηκαν ως υπάλληλοι και συμφώνησαν να ξεκινήσουν μαζί το νέο τους όνειρο. Προσφωνούσε ο ένας τον άλλον «αδελφέ» και τις διαφωνίες τους τις έλυναν αμέσως χωρίς να χάνουν χρόνο και να δημιουργούνται πικρίες.

Η Δανάη Στράτου, σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη μαζί με τον πατέρα της Φαίδωνα Στράτο και τη μητέρα της Ελένη Πόταγα, γνωστή γλύπτρια

Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις της Πειραϊκής-Πατραϊκής τη δεκαετία του ’70 ήταν θρυλικές -με τη γνωστή ατάκα «Το πιο δυνατό μας κομμάτι ήταν τα λευκά είδη» να κάνει πανελλήνια αίσθηση. Αντίστοιχα χαρακτηριστικό ήταν και το σλόγκαν της επιχείρησης τη δεκαετία του 1960 που για τα σημερινά δεδομένα όσον αφορά στις ατάκες φαντάζει σχεδόν εξωγήινο: «Τα πανιά αυτού του καραβιού, η τέντα αυτού του ρετιρέ, αυτό το στρώμα, αυτό το κάλυμμα, αυτές οι κουρτίνες, αυτά τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες, αυτή η τέντα του φορτηγού... και άλλα πολλά, ων ουκ έστιν αριθμός, κατασκευάζονται από ύφασμα Πειραϊκής-Πατραϊκής». Εποχή, όμως, άφησε και η διαφήμιση της Πειραϊκής-Πατραϊκής στα κυνηγετικά έντυπα, ένα έξυπνο κόνσεπτ που αναδείκνυε γλαφυρά τη μεγάλη γκάμα της εταιρείας-σύμβολο: «Εκτός από το όπλο και τα φυσίγγια, όλα όσα φέρει ο κυνηγός είναι προϊόντα της Πειραϊκής-Πατραϊκής». Το σλόγκαν, όμως, που χαράχτηκε στο συλλογικό μνημονικό ήταν το μνημειώδες: «Πειραϊκή-Πατραϊκή: Ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει».

Στην πορεία, βέβαια, ο κ. Στράτος ασχολήθηκε με τις θυγατρικές εταιρείες παραμένοντας εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Πειραϊκής-Πατραϊκής ενώ ο αδελφός του Ιάσων ανέλαβε τη διεύθυνση της βιομηχανίας. Στην περίοδο της ακμής της, η εταιρεία μετρούσε εννέα εργοστάσια στην Ελλάδα, ενώ απασχολούσε περισσότερους από 7.000 υπαλλήλους. Αυτή ήταν η λειτουργία της μέχρι το 1980, οπότε και κρατικοποιήθηκε επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου για να γλιτώσει τη χρεοκοπία. Ο ίδιος, όμως, αρκετές φορές αρνήθηκε αυτόν τον όρο, εξαπολύοντας βολές κατά του τότε ΠΑΣΟΚ χρεώνοντάς του τη μεγάλη ευθύνη της διάλυσης της βιομηχανίας στην Ελλάδα, λόγω των συστηματικών ελεγκτικών παρεμβάσεων του κράτους. Οσο για την εταιρεία του, δήλωνε ότι η αναγκαστική αύξηση κεφαλαίου που της επέβαλε είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της πλειοψηφίας.

Η πορεία προς την κατάρρευση

Κάποτε η Πειραϊκή-Πατραϊκή ήταν η ναυαρχίδα της κλωστοϋφαντουργίας αλλά μετά τις δόξες γνώρισε και την απαξίωση. Μπορεί οι τίτλοι τέλους να γράφτηκαν το 1996, αλλά είχε σταματήσει τη βασική δραστηριότητά της από το 1992. Εγιναν κάποιες προσπάθειες συντήρησης, ενώ οι εργαζόμενοι έλπιζαν ότι με τις πορείες και τις διαπραγματεύσεις θα την έχτιζαν από την αρχή. Τα έσοδά της ξεπερνούσαν τα 16 εκατ. δολάρια, με πολλές εξαγωγές σε πολλές χώρες. Μάλιστα, η επιτυχία της εταιρείας έκανε την ελληνική κυβέρνηση να επιδοτεί τους αγρότες για να αλλάξουν την καλλιέργεια από σιτάρι σε βαμβάκι.

Αν και ιδρύθηκε το 1919, η μεγάλη πορεία της ξεκίνησε το 1924. Η Πειραϊκή μετεξελίχθηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία και ήταν η πρώτη Α.Ε. που ιδρύθηκε στην Πάτρα, ενώ δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε η λειτουργία του κλωστηρίου με την περαιτέρω αγορά μηχανημάτων από τη Γερμανία και εξειδικευμένο προσωπικό από τις κλωστοϋφαντουργίες του Πειραιά. Λόγω των μεγάλων οικονομικών ανοιγμάτων για τον εξοπλισμό της επιχείρησης, η διετία 1929-1931 ήταν κρίσιμη για τη βιωσιμότητά της, καθώς τα υπέρογκα χρέη της Πειραϊκής (θυγατρική) ανάγκασαν τους επιχειρηματίες να τη συγχωνεύσουν με την Πατραϊκή το 1933 για τη λήψη νέων δανείων από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος που ήταν ο αποκλειστικός και πρωταρχικός της δανειολήπτης.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Πειραϊκή-Πατραϊκή εφοδίαζε με κουβέρτες και υφάσματα τον Ελληνικό Στρατό. Μετά το τέλος του πολέμου, αν και η επιχείρηση είχε πληγεί και οι πρώτες ύλες της είχαν σχεδόν εξαντληθεί, προσπάθησε να ανασυγκροτηθεί εν όψει εξαγωγών. Εναν χρόνο μετά τον εμφύλιο πόλεμο (1946-1949), το 1950, η Πειραϊκή-Πατραϊκή κατασκεύασε στο Μεγάλο Πεύκο μεγάλη σύγχρονη εργοστασιακή μονάδα και ήταν το πρώτο εργοστάσιο που χτίστηκε στην Ελλάδα μεταπολεμικά.

Στη δεκαετία του 1970 η ελληνική βιομηχανία άρχιζε να παρακμάζει. Οι πετρελαϊκές κρίσεις, οι μαζικές απεργίες από τους εργαζομένους και τα δάνεια την οδήγησαν σε σταθερά καθοδική πορεία. Κρατικοποιήθηκε τελικά επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, στο πρόγραμμα των «κοινωνικοποιήσεων» της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ (1981-1985). Μετά την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου το 1989, οι αμέσως επόμενες κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την εταιρεία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ήδη υπάρχοντα μεγάλα χρέη της και να υπάρξει κακοδιαχείριση, ακολουθούμενη από βίαιες προσπάθειες «εξυγίανσης», που όμως συνάντησαν τη σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων. Τελικά η Πειραϊκή-Πατραϊκή έκλεισε το 1996.

Το σκάνδαλο με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη

Η Πειραϊκή-Πατραϊκή εκείνη την εποχή συνδέεται και με ένα σκάνδαλο, το οποίο είχε γίνει πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Το 1968 η «βασίλισσα της νύχτας» Ζωζώ Σαπουντζάκη, μαζί με τον αδελφό της Θεόδωρο, έκατσε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για αποδοχή προϊόντος εγκλήματος και ψευδορκία. Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης είχε μπει η νεόδμητη βίλα της ηθοποιού στην Κινέττα, τα ακριβά της κοσμήματα και δέκα άλογα ιπποδρόμου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όλα ήταν δώρο του εραστή της, ο οποίος, ως λογιστής της Πειραϊκής-Πατραϊκής, καταχράστηκε χρήματα της εταιρείας. Οπως γραφόταν τότε στον Τύπο, όλα άρχισαν τα Χριστούγεννα του 1964, όταν ο φοροτεχνικός και μέτοχος της εταιρείας, Ευθύμης Παπαναστασίου, πήγε να διασκεδάσει στα μπουζούκια όπου εμφανιζόταν η Ζωζώ Σαπουντζάκη. Την ερωτεύτηκε σφόδρα και παρά το γεγονός ότι ήταν έγγαμος με παιδιά, τη ζήτησε σε γάμο. Εκείνη δέχτηκε και άρχισαν τις κοινές εμφανίσεις στον ιππόδρομο, ενώ της δώριζε συνεχώς ακριβά κοσμήματα.

Η πέτρινη κατοικία των 170 τ.μ. στην Αίγινα, όπου περνά τα καλοκαίρια του ο υπουργός Οικονομικών με τη σύζυγό του. Το σπίτι βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Σχεδιάστηκε από τον γνωστό αρχιτέκτονα Αρη Ζαμπίκο και διαθέτει, εκτός από ευρύχωρα δωμάτια, και μια μοντέρνα πισίνα, ενώ για τον εξωτερικό χώρο έχουν προτιμηθεί φυτά και βότσαλα από τη θάλασσα. Εναρμονισμένο με το περιβάλλον, έχει θέα 360 μοιρών, γεγονός που κάνει τη Δανάη Στράτου να δηλώνει: «Με ηρεμεί, μου ανοίγει τα μάτια και την ψυχή. Απόλαυση είναι να είμαστε ξένοιαστοι με τον Γιάνη, ταξιδεύοντας στην Αίγινα, οι δυο μας, στο τέλος του καλοκαιριού και αφού έχουμε περάσει όμορφα με τα παιδιά και τους φίλους μας».

Βασίλης Γούλας

«Το χριστουγεννιάτικο δώρο του Ε. Παπαναστασίου ήταν η έπαυλη της Κινέττας, με την υπογραφή συμβολαίων το 1965», ανέφερε η μηνυτήρια αναφορά της Πειραϊκής. Επίσης, η Πατραϊκή κατήγγειλε ότι ο φοροτεχνικός δώρισε 10 άλογα αξίας ενός εκατομμυρίου δραχμών στον Θεόδωρο Σαπουντζάκη, αδελφό της Ζωζώς. Οπως υπολόγιζε τότε η Πειραϊκή-Πατραϊκή, ο Ε. Παπαναστασίου είχε ζημιώσει την εταιρεία περίπου 15 εκατ. δραχμές, τα οποία απαιτούσε να επιστραφούν στα ταμεία της. Η τραγουδίστρια στη δίκη αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν ήταν επισήμως αρραβωνιασμένοι και ότι το σπίτι και τα άλογα προέρχονταν από τις αμοιβές της. Τελικά, το δικαστήριο την αθώωσε για τη βίλα.

Γεώργιος Βαρουφάκης, ο πατέρας
Στα 90 του χρόνια κολυμπάει καθημερινάΠρόεδρος της Χαλυβουργικής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο πρώην δρομέας ταχύτητας έχει βρει το δικό του ελιξίριο της νεότητας

Ο πρώην δρομέας ταχύτητας Γεώργιος Βαρουφάκης, με καταγωγή από το Κάιρο της Αιγύπτου, πηγαίνει στο γραφείο του καθημερινά και τις ελεύθερες ώρες του κολυμπάει στην πισίνα γνωστού γυμναστηρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Δραστηριότητες καθόλου παράδοξες αν δεν επρόκειτο για έναν άνθρωπο 90 χρονών που έχει συνδέσει το όνομά του με την ελληνική μεταλλουργία, έχει εκδώσει βιβλία για το ευρύ κοινό, είναι πρόεδρος της Χαλυβουργικής, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ είναι και πατέρας του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας. Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται ότι χρωστάει πολλά στο DNA του.

Ο πατήρ Βαρουφάκης έχει αναπτύξει τη δική του θεωρία για το προσωπικό του ελιξίριο της νεότητας, αφού θεωρεί ότι η αγάπη του για τη μεταλλουργική έρευνα στον χώρο της Αρχαιολογίας είναι εκείνη στην οποία χρωστά τη αιώνια νιότη του. Μια έρευνα την οποία κάνει ανελλιπώς από το 1965 οπότε και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τη μελέτη της διάβρωσης των μπρούντζινων αγαλμάτων του Κούρου και της Αρτέμιδος, τα οποία εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά. Ο αειθαλής κ. Βαρουφάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάιρο από Ελληνες γονείς, ενώ ο παππούς του είχε καταγωγή από το Ρέθυμνο και ήταν επαναστάτης.

Ο πατέρας του υπουργού Οικονομικών Γεώργιος Βαρουφάκης

Ο πατέρας του υπουργού Οικονομικών μόλις τελείωσε το ελληνικό γυμνάσιο στο Κάιρο βρέθηκε αντιμέτωπος με το δίλημμα είτε να συνεχίσει τη λαμπρή πορεία του στον στίβο ως σπρίντερ στα 100 μ., είτε να ακολουθήσει το όνειρό του, να τιθασεύσει δηλαδή τα ελληνικά μέταλλα. Επέλεξε το δεύτερο και το 1953 «μετανάστευσε» στην Ελλάδα όπου σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί έμελλε να συναντήσει και τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, την Ελένη, τη γυναίκα που παντρεύτηκε και ζει μαζί της για 55 ολόκληρα χρόνια. Καρπός του γάμου τους είναι τα δύο τους παιδιά, ο Γιάνης και η Τρισεύγενη, δικαστίνα σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η μητέρα του υπουργού

Η Ελένη Βαρουφάκη εκτός από σπουδαία βιοχημικός ασχολήθηκε επί χρόνια με τα κοινά - ενδιαφέρον που κληροδότησε και στον γιο της. Η μητέρα του κ. Βαρουφάκη από το 1986 εκλεγόταν συνεχώς δημοτική σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου, ενώ τη διετία 1998-2000 διετέλεσε αντιδήμαρχος. Επίσης, εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο Νοσηλευτικό Ιδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, διετέλεσε πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ισότητας Πειραιά, γενική γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων και πρόεδρος πολλών σχολικών επιτροπών. Οσο εντυπωσιακό είναι το δικό της βιογραφικό ως προς το εύρος των δραστηριοτήτων της στα κοινά, άλλο τόσο είναι και εκείνο του συζύγου της που έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, το 1954, συνέδεσε την επαγγελματική του πορεία με τη Χαλυβουργική: «Εκεί ξεκίνησα ως χημικός μετάλλων και περνώντας τα χρόνια έγινα μεταλλουργός. Την προεδρία της Χαλυβουργικής την ανέλαβα το 2003 και μέχρι σήμερα πηγαίνω στο γραφείο μου στην Κλαυθμώνος», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πατήρ Βαρουφάκης. Εκτός από την πετυχημένη διαδρομή του στην ιστορική εταιρεία απέκτησε τον τίτλο του υφηγητή το 1979 και αργότερα του άμισθου επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών λόγω της ενασχόλησής του με την αρχαία μεταλλουργία και τεχνολογία. Ακόμη, έχει αξιόλογο συγγραφικό έργο με κυρίαρχο το βιβλίο που δημοσίευσε το 1996 βασισμένο στις εργασίες του με τίτλο «Αρχαία Ελλάδα και ποιότητα - Η ιστορία και ο έλεγχος των υλικών που σημάδεψαν τον ελληνικό πολιτισμό», το οποίο μάλιστα εκδόθηκε και στην αγγλική γλώσσα. Το 2005 εξέδωσε άλλο ένα βιβλίο με τίτλο «Η ιστορία του σιδήρου από τον Ομηρο στον Ξενοφώντα - Τα σιδερένια ευρήματα και η αρχαία ελληνική γραμματεία με το μάτι ενός μεταλλουργού». Εκτός από τη Χαλυβουργική, από το 1993 μέχρι σήμερα είναι πρόεδρος και του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).

Καθημερινή άθληση

Η ηλικία για τον κ. Βαρουφάκη δεν είναι ούτε ταμπού ούτε φραγμός, είναι απλά ένας αριθμός πίσω από τον οποίο βρίσκονται άνθρωποι που τη διαχειρίζονται. Και εκείνος φαίνεται ότι τα 90 χρόνια ζωής που έχει στην πλάτη του κάθε άλλο παρά τον σταματούν από τις δραστηριότητες που γεμίζουν τον χρόνο του, λειαίνουν το πνεύμα του και ασκούν το σώμα του. Δραστήριος και αεικίνητος, αθλείται και προσέχει πολύ τη φυσική του κατάσταση. Καθημερινά, αμέσως μετά την εργασία του στη Χαλυβουργική πηγαίνει για κολύμπι σε πισίνα μεγάλου γυμναστηρίου του κέντρου των Αθηνών. Στις 13.30 κάθε μεσημέρι ένα ταξί τον αφήνει στο κολυμβητήριο και αμέσως μετά την άσκησή του επιστρέφει στην οικία του στο Παλαιό Φάληρο. «Ημουν αθλητής, έκανα 100 μ. στην Αίγυπτο και αυτός είναι ο τρόπος ζωής μου. Κολυμπάω στην πισίνα του “Holmes Place” που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Είμαι 90 ετών και με βοηθάει πολύ να διατηρούμαι σε φόρμα», λέει χαρακτηριστικά στο «ΘΕΜΑ» και όπως φαίνεται τίποτα δεν φαίνεται ικανό να διαταράξει μια καθημερινότητα γεμάτη δραστηριότητες και πολλές απλωτές.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
εθνικη τραπεζα, σταρ, αθηνα, νέα, media, ελλαδα, βομβα mall, ειδήσεις, αιγυπτος, διλήμματα, αφοσίωση, στυλ, τσιπρας, συγκεκριμένο, django, σαμαρας, πειραιας, τραπεζες, ασοεε, δημοσκοπηση, κυνηγός, εταιρεία, παπανδρεου, χρεοκοπια, ΠΑΣΟΚ, πατρα, θυγατρική, απεργιες, Χριστούγεννα, dna, δίλημμα, ιδρυμα, θεμα, ομηρο, ελοτ, ταξι, protothema, μυστικες δημοσκοπησεις, βιβλια, βιογραφικο, εφημεριδες, σταση εργασιας, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ελληνικο ανδρικο casting , θεματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια ταξι, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, σκοπια, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, βαρουφακης, τραπεζα πειραιως, τελος του κοσμου, ελενη, αμοιβες, φυσιγγια, χωρες, αιγινα, αλογα, ασοεε, αυτοκινητα, γερμανια, γυναικα, δανεια, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, εργασια, θαλασσα, θεμα, μητερα, οικονομια, ονειρο, πειραιως, προγραμμα, ρεθυμνο, σλογκαν, σταρ, υλη, υφασματα, φυτα, φυσικη, φωτογραφια, χημεια, ωρα, dna, αγαπη, αγορα, αδυναμια, αειθαλης, αυξηση, αρθρα, αμοιβαια, ανθρωπος, απλα, αρχαια, απωλεια, ατζεντα, αφορμη, αφοσίωση, βαμβακι, βαρκες, βιλα, βιβλιο, βιωσιμότητα, βρισκεται, βαφη, γεγονος, γεωργιου, γινει, γινονται, γλωσσα, γνωριμια, γονεις, δαναη, δευτερο, διαστημα, διευθυνση, διοικηση, δικη, δίλημμα, διλήμματα, δινη, δωσει, δωματια, δωρο, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, εκρηξη, εκφραση, ελπιδα, ενεργεια, εντυπα, επικοινωνια, εποχη, επιτυχια, ερευνα, ερχονται, εταιρεία, ετερον ημισυ, ετων, ευθυνη, τεχνη, τεχνολογια, εξυπνο, ζευγος, ζωη, ζωης, ζωζω σαπουντζακη, ιδια, ιδιο, η δικη, ιδρυση, ηλικια, ημισυ, θεα, θυμιζει, θυελλα, θεωρια, ιασων, διαφημιση, ιδεολογια, ιδρυμα, υφασμα, κυβερνηση, κυνηγός, κυρια, κοσμηματα, κουρτινες, λευκα, λειτουργια, ληψη, λογια, λογο, μακρια, μαξιμου, ματια, ματι, μηκος, μηκος κυματος, μοιρα, μηχανακια, παντα, οικια, ομορφη, ανωνυμη εταιρεια, ονομα, οραμα, παιδια, παλαιο φαληρο, πανεπιστημιο αθηνων, περιβαλλον, πευκο, πισινα, ποιοτητα, πλακα, υπογραφη, ψυχη, ρετιρε, ρολο, σαφης, σεβασμος, σεντονια, σεναριο, συγκεκριμένο, συζυγο, σιταρι, σκεψεις, σωμα, σπιτι, σπριντερ, στυλ, σουπερ, σχολια, ταξιδια, τεξας, τμημα, τραγουδιστρια, φαληρο, φαιδωνας, φυλο, φυσικα, φοβος, ομορφα, ωρες, django, εξαγωγες, ελληνικα, εμφανισεις, εννεα, ερωτησεις, φιλοι, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κομματι, λεξεις, media, μελετη, μπουζουκια, ομηρο, protothema, πωληση, τραπεζα, θεματα, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα