Μανιτακης : συνταγματικο το δημοψηφισμα - διχαστικο το ερωτημα...

14:45 27/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Συνταγματική έκρινε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης...
λέγοντας ότι δύσκολα μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος αντισυνταγματικό. Σημείωσε ωστόσο ότι το Σύνταγμα προβλέπει ως χρόνο διεξαγωγής τον ένα μήα και όχι τις πέντε
ημέρες. «Μπορούν τα κόμματα σε πεντε μέρες να παρουσιάσουν τις θέσεις τους επί του θέματος, μπορεί ο ελληνικός λαός για ένα τέτοιο εθνικό ζήτημα να αποφασίσει σε πέντε ημέρες;» αναρωτήθηκε ο καθηγητής και πρώην υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτακη «το ερώτημα έτσι όπως έχει τεθεί είναι τεχνοκρατικό και διχαστικό» ενώ εκτίμησε ότι «το αποτέλεσμα του θα διχάσει την ελληνική κοινωνία». Παρατήρησε, δε, ότι «είναι και τραγελαφικό καθώς καλείται ο κόσμος να αποφασίσει για μια συμφωνία που μπορεί να έχει αποσυρθεί».

Κατά τον Ανδρέα Λοβέρδο το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παρελκυστικό και κατευθυνόμενο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα.

Όπως εξήγησε ο κ. Λοβέρδος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοιο ερώτημα. «Δεν μπορείς να κάνεις ερώτημα σε δημοψήφισμα αν θες να είσαι υγιής ή άρρωστος» συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.

«Το άρθρο 44 στο Σύνταγμα, δεν επιτρέπει τα δημοψηφίσματα για ψηφισμένα σχέδια νόμου που έχουν δημοσιονομικά θέματα. Μπορείς να βάλεις σε δημοψήφισμα το ερώτημα αν θες φόρους ή δεν θες; Όχι θα σου πει ο πολίτης. Όλα τα δημόσια βάρη είναι δυσάρεστα» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτήν την κοροϊδία. Είναι πολιτική, εθνική και συνταγματική κοροϊδία» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Ξενοφών Κοντιάδης, μιλώντας στο protothema.gr τόνισε πως «κατά τη γνώμη μου το δημοψήφισμα αυτό είναι αντισυνταγματικό, αφενός γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος. Δεν προλαβαίνει, δηλαδή, να ενημερωθεί η κοινή γνώμη. Οι όροι τους οποίους θέτει το Συνταγμα και η νομοθεσία περί δημοψηφισμάτων (νόμος 2011) προϋποθέτουν περισσότερο χρόνο ενημέρωσης του κοινού».

«Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι το γεγονός ότι το ερώτημα έτσι όπως διατυπώνεται είναι εντελώς παράτυπο κι ενδεχομενως να μην εχει καν βάση υπό την έννοια ότι τα δυο κείμενα στα οποία αναφέρεται η πρόταση της κυβέρνησης αφορούν στην πρόταση των Θεσμών για την παράταση της συμφωνίας. Όμως, δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης μετά τις 30 του μηνός. Άρα, η πρόταση δημοψηφίσματος στερείται νομικής βάσης, διότι η πρόταση των Θεσμών δε θα ισχύει την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος», προσθέτει.

«Υπάρχει ενδεχομένως κι ένα τρίτο ζήτημα. Απαγορεύεται η διενέργεια δημοψηφισμάτων για ζητήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Αυτό το ορίζει το Σύνταγμα στο άρθρο 44», επισημαίνει, ακόμη, ο καθηγητής Κοντιάδης.

Έωλη χαρακτήρισε τη διάκριση ανάμεσα σε δημοσιονομικό και πολιτικό θέμα ο συνταγματολόγος Γιάννης Δρόσος. «Τα δημοσιονομικά, το Σύνταγμα, τα αναφέρει σε ψηφισμένο θέμα κυρίως. Αυτό που θέλω να πω όμως είναι ότι ακόμη δεν υπάρχει το ερώτημα. Το αληθινό ερώτημα είναι πού βρίσκεται η διαφορά της ελληνικής πρότασης και τι αποδέχθηκε η κυβέρνηση από την πρόταση των θεσμών».

«Δεν μπορώ να μπω μέσα σε ένα αγριότατα διχαστικό κλίμα, ότι παραβιάστηκε το Σύνταγμα. Δεν ανταποκρίνεται όμως στη δική μου αντίληψη για το πως γίνονται τα δημοψηφίσματα.Η λογική του νόμου για τα δημοψηφίσματα, συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με τις εκλογές» συμπλήρωσε ο κ. Δρόσος μιλώντας στο MEGA ενώ όσον αφορά στο χρόνο που ορίστηκε σε περίπου επτά ημέρες εξήγησε ότι ο νόμος ρητά αναφέρει ότι τον χρόνο τον ορίζει η Βουλή.
Keywords
Τυχαία Θέματα