"ΛΙΓΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΣΠΗ"

10:51 9/10/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από το Βήμα της Κυριακής)
Η επίσκεψη της γερµανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ την Τετάρτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνοδεύτηκε από γεύµα εργασίας µε το Κολέγιο των Επιτρόπων σε µια ατµόσφαιρα που δεν διευκόλυνε την πέψη. Οι περισσότεροι συνδαιτυµόνες...
αγωνιούσαν για τη θωράκιση των τραπεζών τους απέναντι σε πιθανή µόλυνση. «Η υπόθεση της Ελλάδας
δεν πάει καλά, δεν έχει τα αναµενόµενα αποτελέσµατα. Η Γερµανία θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ αλλά αυτό είναι κυρίως θέµα των ίδιων των Ελλήνων» υπογράµµισε η κυρία Μέρκελ.Επιπλέον αποκάλυψε ότι το χρέος της χώρας µας δεν µπορεί να καταστεί βιώσιµο, παρά τα µέτρα που λαµβάνονται, και ότι δέχεται εισηγήσεις για µεγαλύτερη αναδιάρθρωση. Αυτό όµως που προκάλεσε ρίγη πανικού στην κυβέρνηση δεν ήταν οι θέσεις της καγκελαρίου για το «κούρεµα» αλλά οι νύξεις της στη συνέντευξη Τύπου µε τον κ. Ζοζέ-Μανουέλ Μπαρόζο ότι δεν είναι κατανοητό γιατί να µην αλλάξουν οι συνθήκες που διέπουν τις αρχές της ΕΕ αν κάποια χώρα δεν µπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ευρωζώνης. Παρ’ ότι η χώρα µας δεν κατονοµάστηκε, είναι η πρώτη φορά που τίθεται δηµοσίως θέµα αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Για µια τέτοια εξέλιξη θεσµικά απαιτούνται περίπου δύο χρόνια, ωστόσο οι γνωρίζοντες επισηµαίνουν ότι η πίεση των αγορών θα µπορούσε να προκαλέσει συντοµότερα εξελίξεις για ένα κράτος-µέλος. Στην περίπτωση της Ελλάδας εκτιµάται ότι ένα µεγάλο «κούρεµα» του χρέους θα µπορούσε να πυροδοτήσει αρνητικές εξελίξεις και να βάλει τη χώρα µας στον προθάλαµο της εξόδου από το ευρώ.

Σε αβεβαιότητα βρίσκεται ολόκληρη η ευρωζώνη, αλλά το πρόβληµα µε την κυβέρνηση είναι ότι δεν δίνει την εντύπωση πως διαθέτει πυξίδα και συγκεκριµένο προορισµό. Ακόµη και κορυφαίοι υπουργοί αγνοούν αν υπάρχει κάποιος σχεδιασµός για την περίπτωση που τα πράγµατα δεν εξελιχθούν καλά για τη χώρα µας. Με το αρνητικό κλίµα που υπάρχει στην Ευρώπη για την Ελλάδα και µε την αξιοπιστία της κυβέρνησης στα τάρταρα – για το θέµα της κατάργησης του κατώτατου µισθού που έθεσε η τρόικα χρειάστηκε παρέµβαση ακόµη και από την κυρία Μαρία Δαµανάκη στο Κολέγιο των Επιτρόπων για να υπάρξει τελικώς αναδίπλωση –, πολλοί υπουργοί έχουν την αίσθηση ότι απλώς αναµένουν να τους ανακοινωθούν αποφάσεις που θα ληφθούν ερήµην τους.

Την Πέµπτη συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή µόνο και µόνο για να διαπιστώσει ότι δεν µπορεί να λάβει καµία απόφαση εν αναµονή της συνάντησης της κυρίας Μέρκελ µε τον γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί. Αλλωστε ο Πρωθυπουργός έθεσε τέλος στη σχετική συζήτηση προτού καν ξεκινήσει λέγοντας ότι δεν θεωρεί σκόπιµο να γίνει συζήτηση επί σεναρίων. «Δεν κατάλαβα γιατί έγινε αυτή η συνεδρίαση αφού από ό,τι φαίνεται δεν έχουµε κανέναν έλεγχο στις εξελίξεις» σχολίαζε αργότερα κορυφαίος υπουργός. Πάντως τις προηγούµενες ηµέρες ο Πρωθυπουργός βρισκόταν σε ανοιχτή γραµµή µε τους δύο ισχυρούς ηγέτες της ΕΕ επιχειρώντας να κάνει σαφείς τις ελληνικές θέσεις και να παρέµβει όσο ήταν δυνατόν στις ε
Keywords
Τυχαία Θέματα