''λανθασμενοι οι χειρισμοι για την κυπρο''...

13:39 11/4/2013 - Πηγή: Fimotro
... ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΚΕ...
Τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την κατάσταση στην Κύπρο, το μεταναστευτικό, ...
το φαινόμενο της ανόδου του φασισμού και τη βιωσιμότητα της Ευρώπης παρουσιάζει ο πρόεδρος της, Στάφαν Νίλσον, μιλώντας στο protothema.gr.

Η ΕΟΚΕ, όπως εξηγεί ο κ. Νίλσον, είναι ένα μη πολιτικό-συμβουλευτικό
σώμα με 344 μέλη από όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ρόλο να εκπροσωπεί την κοινωνία των πολιτών για όλα τα φλέγοντα θέματα όπως – ειδικά στις μέρες μας – τις αποφάσεις για την οικονομία χωρών όπως η Κύπρος.
Κατά την άποψή του κ. Νίλσον οι χειρισμοί της κατάστασης δεν ήταν καλοί. “Είτε είμαι πλούσιος είτε όχι, το να υποστούν οι καταθέσεις μου κούρεμα θα μου προκαλούσε τουλάχιστον θυμό και αρνητικότατα συναισθήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση” αναφέρει χαρακτηριστικά. Σπεύδει, όμως, να προσθέσει ότι πρέπει να εξεταστεί και η ευθύνη των διαδοχικών Κυπριακών κυβερνήσεων αν και επικρίνει την Τρόικα γιατί “γνώριζε από πολύ νωρίς το πότε θα ξέσπαγαν τα προβλήματα σε Κύπρο και Ελλάδα καθώς η τελευταία ήταν αρκετά συνδεδεμένη με την Κύπρο. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να είχαν βρεί μια καλύτερη λύση καιρό πριν και όχι να περίμεναν μέχρι τη τελευταία στιγμή”.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη

Αγαπητέ κύριε Νίλσον, σας ευχαριστούμε που δεχθήκατε να μιλήσητε στο Πρώτο Θέμα.

H ευχαρίστηση είναι δικιά μου, πάντα χαίρομαι να μιλάω για τη δουλειά της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τη δουλειά της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και το ρόλο που διαδραματίζει στο βίο των πολιτών στην Ευρώπη;

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή είναι ένα συμβουλευτικό σώμα, με 344 μέλη από όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ρόλος μας είναι να εκπροσωπούμε την κοινωνία των πολιτών. Αυτό σημαίνει πως όλα μας τα μέλη δεν είναι οι παραδοσιακοί πολιτικοί, αλλά επαγγελματίες και εργαζόμενοι από όλες τις κοινωνικές οργανώσεις, όπως εμπορικοί σύνδεσμοι, εργοδότες, οργανώσεις καταναλωτών, αλλά και ιδιώτες. Εγώ, για παράδειγμα, υπήρξα για αρκετά χρόνια αγρότης στην Σουηδία. Ο ρόλος μας είναι να δίνουμε την γνώμη μας, δηλαδή την γνώμη της κοινωνίας, σε οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ασχολούμαστε με κοινωνικά και οικονομικά θέματα, ζητήματα μετανάστευσης και άλλα που απασχολούν τον Ευρωπαϊκό ιστό της Ευρώπης.

Σχετικά με τα οικονομικά θέματα που αναφερθήκατε, οι αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup επηρέασαν βαθιά την Κύπρο. Θεωρείτε ότι οι Κύπριοι καταναλωτές θα επηρεαστούν σε ίδιο βαθμό με τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου;

Αρχικά θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως οι χειρισμοί της κατάστασης δεν ήταν καλοί. Δεν γνωρίζω αν την μεγαλύτερη ευθύνη για αυτή τη κατάληξη την έχουν οι Κύπριοι ή οι Ευρωπαίοι έτεροι τους, για το μόνο που είμαι σίγουρος όμως, είναι ότι και οι δύο έχουν ένα μερίδιο ευθύνης. Με την αρχική πρόταση για κούρεμα των μικρών καταθέσεων επικράτησε μια μεγάλη αβεβαιότητα για μια εβδομάδα και οδηγηθήκαμε σε αρνηση του Κυπριακού Κοινοβουλίου. Οι αντιδράσεις όλων δεν ήταν καλές, και τώρα δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στη Κύπρο. Όπως δείχνει και το όνομα μας, είμαστε μια οικονομική αλλά και κοινωνική επιτροπή, όπου προσπαθούμε να εκπροσωπήσουμε όλες τις απόψεις και να μεταφέρουμε τα συναισθήματα των πολιτών σε όλες τις διαστάσεις τους, έτσι κάνουμε προσπάθεια να καταλάβουμε πλήρως τα συναισθήματα του πολίτη της Κύπρου. Είτε είμαι πλούσιος είτε όχι, το να υποστούν οι καταθέσεις μου κούρεμα θα μου προκαλούσε τουλάχιστον θυμό και αρνητικότατα συναισθήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει όμως να εξετάσουμε και την ευθύνη των διαδοχικών Κυπριακών Κυβερνήσεων. Όχι μόνο την πιό πρόσφατη, αλλά και τις παλαιότερες, που επέτρεψαν να δημιουργηθεί ένα τραπεζικό σύστημα με πολύ μεγαλύτερες καταθέσεις από το ΑΕΠ όλης της οικονομίας. Η κριτική μου όμως είναι και προς την Τρόικα, η ΕΕ γνώριζε από πολύ νωρίς το πότε θα ξέσπαγαν τα προβλήματα σε Κύπρο και Ελλάδα καθώς η τελευταία ήταν αρκετά συνδεδεμένη με την Κύπρο. Κατα τη γνώμη μου έπρεπε να είχαν βρεί μια καλύτερη λύση καιρό πριν και όχι να περίμεναν μέχρι τη τελευταία στιγμή.

Πιστεύετε ότι θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη προς τον Ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και θα υπάρξει κάποια μετάδοση από τις Κυπριακές τράπεζες στις Ευρωπαϊκές; Επίσης βλέπετε κάποια μελλοντική μαζική μεταφορά καταθέσεων από τις τράπεζες του Νότου στις πιο ασφαλείς Βόρειες;

Για την μεταφορά καταθέσεων, δεν γνωρίζω. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρχει κάποια μαζική μεταφορά αρκεί να εργαστούμε ώστε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη, αν εμπιστεύομαι την ικανότητα σου να μου επιστρέψεις τα χρήματα που θα σου δανείσω, δεν θα ζητήσω για μεγάλη ασφάλεια και έτσι θα “κινείται” περισσότερο χρήμα. Αν ρωτηθούν οι πολίτες για τα αισθήματα τους στον τραπεζικό τομέα, δεν έχουν αυτή την εμπιστοσύνη. Τη χρειαζόμαστε όμως γιατί δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική σε αυτό το σύστημα, συνεπώς πρέπει οι αυτόνομες τράπεζες να αρχίσουν να λειτουργούν περισσότερο με γνώμονα τον πολίτη. Ως Πρόεδρος της ΕΟΚΕ θα ήθελα πολύ να είχα δεί μια καλύτερη λύση για την Κύπρο. Ελπίζω επίσης ότι ο τραπεζικός της τομέας δεν θα ζημιωθεί ανεπανόρθωτα. Ευτυχώς διαβάζω πως τις τελευταίες μέρες δεν έχει δημιουργηθεί πανικός στο νησί και δεν έχουν τραβηχθεί μαζικά καταθέσεις. Αυτό είναι κάπως θετικό αλλά και πάλι θα συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε και να τονίζουμε στην ΕΕ τις ατομικές τραγωδίες που έχουν δημιουργηθεί.

Η Ελλάδα δέχεται αυτή τη στιγμή 90% της μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποιά η γνώμη σας σαν ΕΟΚΕ σχετικά με την παράνομη μετανάστευση στην Ελλάδα και πρέπει να υπάρξει κάποια Ευρωπαϊκή συλλογική απάντηση;

Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή απάντηση πρέπει να είναι συλλογική. Όλα έχουν δομηθεί πάνω στην συμφωνία του Δουβλίνου, “όπου έρχονται πρώτα, εκεί θα μεταχειριστούν επίσης”. Κάτω απο ειδικές συνθήκες όμως, πρέπει να έχουμε αυξημένη αλληλεγγύη μεταξύ κρατών! Ακόμα και στην συμφωνία του Δουβλίνου, υπάρχουν “δρόμοι” ώστε να μην χρειάζεται πάντα να σταλούν πίσω οι μετανάστες στη χώρα εισόδου. Οι συνθήκες αυτές υπάρχουν στην Ελλάδα, αναγνωρίζω όμως πως υπάρχουν χώρες που δεν το βλέπουν έτσι και ασκούν κριτική σε Ελλάδα και Κύπρο για την μεταχείριση των μεταναστών. Χρειαζόμαστε μια συλλογική και ανοιχτή στάση σε αυτό το θέμα, είναι Ευρωπαικό και όχι μόνο Ελληνικό και όλοι πρέπει να δώσουμε κάτι. Δεν μου αρέσει επίσης η λέξη “παράνομος” γιατί δεν υπάρχει κάποια γενική ρύθμιση για το ποιός είναι παράνομος και ποιός όχι. Πρέπει να καταλάβουμε στο Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο πως πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του και να δημιουργήσουμε παγκόσμια ανάπτυξη, γιατί αλλιώς είναι φυσικό οι κάτικοι φτωχών χωρών να θέλουν να κυνηγήσουν μια καλύτερη ζωή. Εξάλλου κάποια μετανάστευση είναι θετική γιατί σε αρκετά μέρη της Ευρώπης χρειαζόμαστε περισσότερο εργατικό δυναμικό, ειδικά στη γεωργία. Πρέπει να έχουμε μια πιο ανθρώπινη στάση προς τους μετανάστες αλλά και στις χώρες που καλλούνται να τους μεταχειριστούν. Το να τα ρίχνουμε όλα στην Ελλάδα είναι μάλλον άδικο.

Σας ανησυχεί η άνοδος ακραίων απόψεων στην Ελληνική κοινωνία; Υπάρχει πιθανότητα Ευρωπαϊκής μετάστασης αυτού του φαινομένου;

Μπορούμε να το δούμε σε όλο και περισσότερες χώρες της ΕΕ παρά την συνεργασία μεταξύ τους.
Φοβάμαι πως σε όλα τα κράτη της ΕΕ υπάρχει μια έξαρση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και φόβο προς τους μετανάστες. Ναι, είμαι πολύ ανήσυχος και πρέπει να κινητοποιήσουμε τις απόψεις και τις αξίες που μας οδήγησαν να δημιουργήσουμε αυτή τη συνεργασία μεταξύ χωρών που είναι η ΕΕ. Πάντα πίστευα πως χρειαζόμαστε μια βιώσιμη κοινωνικά Ευρώπη. Πριν μόλις λίγες δεκαετίες είχαμε χούντες σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία. Οι αξίες που μας οδήγησαν να καταφέρουμε πολλά στην κοινωνική ανάπτυξη της Ευρώπης τα τελευταία 60 χρόνια πρέπει να αναθερμανθούν και να συνεχίσουμε αυτή τη προσπάθεια.

Μιλάτε για βιωσιμότητα, είναι η Ευρώπη σε μια βιώσημη τροχιά; Τι θα αλλάζατε στην τωρινή πορεία της Ευρώπης;

Θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στον όρο που χρησιμοποίησα πριν, εμπιστοσύνη. Κατα τη γνώμη μου πρέπει να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των διαφορετικών θεσμών, πολιτικών και κρατών στο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειαζόμαστε περισσότερη αλλυλεγγύη μεταξύ Κρατών Μελών. Ναί μπορεί μια χώρα να κατηγορεί την άλλη, “δεν έκανες αυτό, δεν έκανες εκείνο”. Εντάξει. Εαν έχω ένα υιό ή κόρη που έχουν κάνει κάποια λάθη θα τους μιλήσω, θα τους ωθήσω να διορθώσουν τα λάθη τους, αλλά μετά θα τους συγχωρήσω και θα συνεχίσω να τους φροντίζω. Η ΕΕ λειτουργεί σαν μία οικογένεια και όταν πάψει για τα καλά να λειτουργεί έτσι, τότε δεν έχει νόημα να συνεχίσει. Φυσικά όμως, καταλαβαίνω και το άγχος των πολιτικών να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους. Πρέπει όμως και αυτοί να κατανοήσουν πως κάποιες θυσίες είναι απαραίτητες έτσι ώστε να παραμείνουμε ενωμένοι και δυνατότεροι. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά, ειδικά στην ΕΟΚΕ για να κινητοποιήσουμε την Ευρωπαική γνώμη, πρέπει να είμαστε στη πραγματικότητα του πολίτη και να κρατήσουμε τις αξίες μας, νομίζω πως έτσι θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε μια πραγματικά βιόσημη Ευρώπη. Με μια ματιά στην ιστορία μας, εκτός των Παγκοσμίων Πολέμων, είμασταν πάντα ένας μικρός πλυθησμός, που μετακινούταν διαρκώς, πολεμούσαμε ασταμάτητα και έχουμε εκατοντάδες χρόνια παράδοσης στο να αλληλοσκωτονόμαστε! Κοιτάχτε όμως πόσο εχουμε προχωρήσει σήμερα. Ναι, έχουμε πολλά να διωρθώσουμε, για παράδειγμα η Ευρωπαική Βουλή στο Στρασβούργο είναι πολύ ακριβή και υπάρχουν πολλά ακόμα προβλήματα. Όμως μόνο μαζί καταφέραμε να προχωρήσουμε τόσο μακριά όλα αυτά τα χρόνια και πρέπει μαζί και πάλι να συνεχίσουμε.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα