ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΟ 50-60% ΕΚΤΙΜΑ Η ΜΕΡΚΕΛ

Δύο επιλογές, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπει το σχέδιο για την ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF): ένα μοντέλο ασφάλισης ομολόγων και τη δημιουργία ενός ειδικού επενδυτικού οχήματος (SPIV)...

Το ειδικό επενδυτικό όχημα θα μπορούσε να επενδύσει σε κρατικά ομόλογα χωρών στην πρωτογενή ή την δευτερογενή αγορά, αναφέρεται στο έγγραφο που περιήλθε τη Δευτέρα στην κατοχή του Reuters.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η εφαρμογή της μιας επιλογής δεν αποκλείει την ταυτόχρονη εφαρμογή της άλλης, και
δεν απαιτεί αλλαγή στις συνθήκες του EFSF.

Εν τω μεταξύ στο 50-60% εκτιμά το ύψος της περικοπής του ελληνικού χρέους η Καγκελάριος Aνγκελα Μέρκελ, ανέφερε την Δευτέρα ο Γιούργκεν Τρίτιν, υψηλόβαθμο στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Πρασίνων, ύστερα από ενημέρωση για τη σύνοδο της Κυριακής που είχε ο ίδιος και άλλοι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ερωτηθείς για το εάν η Μέρκελ προσδιόρισε το ύψος της σχεδιαζόμενης περικοπής του ελληνικού χρέους, ο Τρίτιν σύμφωνα με το Reuters είπε σε δημοσιογράφους: «πάνω από 50 και κάτω από 60 (%)».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα αρνητικά για την Ελλάδα όπου ασκούνται ισχυρές πιέσεις για ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου όπου οι ελληνικές τράπεζες καταρρέουν υπό το φόβου τεράστιων απωλειών.

Η ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου, και όχι μόνο η επιτροπή προϋπολογισμού, αναμένεται να ψηφίσει την Τετάρτη τις προτάσεις για την ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF), είπε στο Reuters κυβερνητική πηγή την Δευτέρα.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναμενόταν να ζητήσει την έγκριση των προτάσεων στην σύνοδο κορυφής της Κυριακής, ενόψει της δεύτερης και σημαντικότερης συνόδου την Τετάρτη, αλλά ο κοινοβουλευτικός αντιπρόσωπος του συντηρητικού της κόμματος ζήτησε να κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια, είπε η πηγή.
Keywords
Τυχαία Θέματα