Κορυφωνεται η αγωνια στην ιταλια...

23:51 29/3/2013 - Πηγή: Fimotro
... ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟ...
Η αγωνία κορυφώνεται στην Ιταλία, καθώς ο πρόεδρος Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αφού ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις με τους ...
επικεφαλής των κομμάτων, επέλεξε την σιωπή.
Μετά την χθεσινή άκαρπη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, σήμερα συνέχισε τις διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, ωστόσο, αφού ολοκληρώθηκαν, ζήτησε λίγο χρόνο ακόμα μέχρι να ανακοινώσει την απόφασή του.

Από τις χθεσινές συναντήσεις του, προέκυψε
η πρόθεση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τον Μπερσάνι στη θέση του πρωθυπουργού, η επιμονή του Κινήματος Πέντε Αστέρων σε ψήφο εμπιστοσύνης μόνο σε δική τους κυβέρνηση και η σύμφωνη θέση του Μάριο Μόντι για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Πιο αναλυτικά, ο Καβαλιέρε, ο οποίος παίρνει προβάδισμα σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έναντι του Μπερσάνι, δήλωσε πως «δέχεται» ως πρωθυπουργό τον ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Μπερσάνι ή όποιον άλλο υποψήφιο προτείνει η συμμαχία της κεντροαριστεράς. Απέρριψε, δε, το ενδεχόμενο κυβέρνησης τεχνοκρατών ειδικού σκοπού.

Παρόλα αυτά, το Δημοκρατικό Κόμμα φαίνεται να απορρίπτει την κυβέρνηση συμμαχίας με τον Μπερλουσκόνι.

Πιο ορμητικοί εμφανίστηκαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Βίτο Κρίμι και Ρομπέρτα Λομπάρντι, οι οποίοι δήλωσαν πως δέχονται ψήφο εμπιστοσύνης μόνο σε δική τους κυβέρνηση. Ο επικεφαλής τους Μπέπε Γκρίλο, μάλιστα, άσκησε για μια ακόμα φορά δριμεία επίθεση στους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, δηλώνοντας πως «χρειάζονται νευρολόγο» καθώς δεν κατανοούν πως μόνο το πεντάστερο κίνημα πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση.

Δεν αρκέστηκε όμως σε αυτό, αλλά επιτέθηκε και στους εκπροσώπους του Τύπου, λέγοντας πως «η χειρότερη η κάστα των δημοσιογράφων από εκείνη των πολιτικών». Όπως είπε, «τώρα αρχίζουν να τρομοκρατούνται και κάνουν καλά. Γιατί το διαδίκτυο θα παγκοσμιοποιήσει τα πάντα, ακόμα και αυτές οι εφημερίδες που μιλούν για επισφαλείς θέσεις εργασίας και την ίδια ώρα εκμεταλλεύονται νέους δημοσιογράφους».

Το πιθανότερο είναι ο πρόεδρος Ναπολιτάνο να δώσει εντολή κυβέρνησης σε πρόσωπο που να μην συνδέεται με κάποιο πολιτικό κόμμα, ενώ ακούγονται τα ονόματα της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών Άννα Μαρία Καντσελιέρι και του προέδρου της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Αναμένεται να δώσει την οριστική απάντησή του μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, αν όμως αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, τότε είναι αναπόφευκτη η προσφυγή στις κάλπες.

Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί νέα εκλογική αναμέτρηση τον ερχόμενο Ιούνιο, ο Ναπολιτάνο θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα και να οριστεί διάδοχός του το συντομότερο δυνατό, καθώς η θητεία του λήγει τον Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση η αγωνία αγγίζει «κόκκινο», με τον ιταλικό λαό να επιζητά άμεσα μια λύση, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο μετεκλογικό θρίλερ που ταλανίζει την χώρα τον τελευταίο μήνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα