Κλιμακωνει την επιθεση ο συριζα...

18:04 19/2/2013 - Πηγή: Fimotro
Την επίθεσή του στην τρικομματική κυβέρνηση, αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά κλιμακώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό είναι το σχόλιό του για τη χθεσινή συνάντηση των τριών αρχηγών, όπου κάνοντας λόγο για «τριανδρία ...
της καταστροφής», τους κατηγορεί για επιβεβαίωση της ακολουθούμενης μνημονιακής πολιτικής του «λάθους».

«Επιμένουν πεισματικά σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και το μόνο που κάνει με βεβαιότητα, είναι να καταστρέφει την κοινωνία
και την οικονομία», δηλώνει η Κουμουνδούρου, επιμένοντας στην ανάγκη πολιτικής «εκμετάλλευσης» του «λάθους» και αξιοποίησης της ευκαιρίας για επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους μας.

Κάνοντας λόγο για «όψιμο ενδιαφέρον» των συγκυβερνώντων για την ανεργία, που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, η Κουμουνδούρου στρέφει προσωπικά πια τα πυρά της στον πρωθυπουργό. «Είναι υποκριτικό όταν ειδικά ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα την αντιμετωπίσει, εφαρμόζοντας επιθετικότερα την ίδια πολιτική λιτότητας, που μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια την τριπλασίασε», λένε, κατηγορώντας για άλλη μια φορά την τρικομματική κυβέρνηση για προσήλωση στην στρατηγική της Άνγκελα Μέρκελ και εφαρμογή της «αποδεδειγμένα αποτυχημένης πολιτικής λιτότητας σε μία ήδη καθημαγμένη κοινωνία και οικονομία». Προβλέπουν δε, ότι η κυβέρνηση θα πάρει την απάντησή της από τον λαό στην αυριανή απεργία, καλώντας ουσιαστικά τους πολίτες σε μαζική και ειρηνική συμμετοχή σε αυτή.

Την ίδια στιγμή, μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίων του Αντόνιο Γκράμσι και του Λουκά Αξελού, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έστελνε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, καλώντας τα στελέχη του να ανεβάζουν συνεχώς τον πήχη, να αλλάξουν πρώτα οι ίδιοι, για να αλλάξουν μετά την κοινωνία. «Η εμπιστοσύνη των καταπιεσμένων προς εμάς δεν είναι δεδομένη. Αν θέλουμε να νικήσουμε, οφείλουμε να την κερδίσουμε», είπε.

Αναζητώντας την μορφή ενός συνασπισμού εξουσίας που θα αναμετρηθεί με το μνημόνιο και τους συσχετισμούς δύναμης, ζήτησε με αναφορές στον Γκράμσι «να είμαστε σοβαροί με τον εαυτό μας, να εστιάζουμε στις αδυναμίες μας και να μπαίνουμε βαθιά στην ουσία των πραγμάτων», πράγμα που αναγνώρισε ότι είναι πιο εύκολο να εξαγγέλλεται από το να γίνεται πράξη, πλην όμως «αν δεν το κάνουμε στα αλήθεια, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στον ιστορικό μας ρόλο, στην απαίτηση για αλλαγή και ανατροπή των σημερινών καταπιεστικών σχέσεων», όπως είπε.

Ερώτηση Χουντή περί «λάθους» στον Ντράγκι

Ειδικά το θέμα του «λάθους» στον πολλαπλασιαστή, έθεσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΚΤ ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Χουντής, που κάλεσε χθες τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να τοποθετηθεί στα πλαίσια της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, επιχειρώντας μία σύνοψη της συζήτησης που έχει ανοίξει μετά από δηλώσεις εκπροσώπων του ΔΝΤ, αλλά και του Όλι Ρεν εκ μέρους της Ευρώπης, ο κ. Χουντής ρώτησε τον κ. Ντράγκι, δεδομένου ότι η ΕΚΤ είναι το μοναδικό μέλος της τρόικα που δεν έχει τοποθετηθεί, αν διαθέτει η ΕΚΤ την τεχνογνωσία, ή την έχει εκχωρήσει στο ΔΝΤ, να απαντήσει αν αυτές οι μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές είναι σωστές ή λάθος...

Στην απάντησή του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ήταν απολύτως σαφής. Τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει η αξιολόγηση την οποία κάναμε για την κατάσταση της Ελλάδας» και πως «η κυβέρνηση θα πρέπει πλήρως να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα στην υλοποίησή του», και εκτιμώντας μάλιστα ότι εκεί... εξαντλείται το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, δεν άφησε πολλά περιθώρια.

«Συμφωνώ απόλυτα με τον Όλι Ρεν και την Κριστίν Λαγκάρντ στα όσα είπαν», είπε ο κ. Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι «οι κυριότεροι λόγοι για την μεγαλύτερη ύφεση δεν βρίσκονται στους πολλαπλασιαστές αλλά στην φύση αυτού του προγράμματος και σε κάποιες καθυστερήσεις υλοποίησης του προγράμματος που περιόρισαν την αποτελεσματικότητα, και σε σχέση με το 15% του ΑΕΠ το 2009, υπήρξε απώλεια της αγοράς και υπήρξε μεγάλη ανάγκη δημοσιονομικών προσαρμογών».

Έκανε μάλιστα λόγο για «διευκόλυνση» που παρείχαν στην Ελλάδα οι δανειστές της, αναφερόμενος στην παράταση του πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής επί δύο έτη. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, ότι «το κλειδί για την επίλυση της κρίσης εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας και προσβλέπουμε στο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πλήρως να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα στην υλοποίησή του. Αυτό νομίζω εξαντλεί το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών».
Keywords
Τυχαία Θέματα