Κλειστα επαγγελματα : τελεσιγραφο με σκληρους ορους

Η παραμικρή καθυστέρηση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων δεν θα γίνει πλέον ανεκτή από την τρόικα. Κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής τους στην Αθήνα, οι επικεφαλής της τρόικας διαπίστωσαν πως διαρθρωτικές αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί...
από τις αρχές του 2011 κιόλας, παραμένουν στα... χαρτιά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Από
την αρχή εφαρμογής του μνημονίου, η τρόικα είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων την απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών. Ακόμα δεν έχει γίνει πλήρης απελευθέρωση, ενώ υπάρχουν διατάξεις που θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και να ισχύουν ήδη. Η τρόικα ζητά άμεσες αλλαγές στο καθεστώς αμοιβών δικηγόρων και συμβολαιογράφων αλλά και ουσιαστική απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.
Επίσης ζητούν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε «πραγματικές» ιδιωτικοποιήσεις (όχι ανανεώσεις συμβάσεων) με πωλήσεις μεγάλων εισηγμένων και κρατικών ακινήτων. Χωρίς αυτές εκτιμούν ότι και ο νέος στόχος που έχει τεθεί για έσοδα 9 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις εντός του 2012 δεν πρόκειται να επιτευχθεί.
Εξάλλου η τρόικα πιστεύει ότι δεν έχουν γίνει ακόμη αρκετά βήματα σε εργασιακό και ασφαλιστικό.
Μεγάλη είναι η καθυστέρηση και στην υλοποίηση του Εθνικού Φορολογικού Σχεδίου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών είχε εξαγγείλει ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ήταν νόμος του κράτους μέχρι την εκπνοή του 2011, αλλά πλέον πάει για τον ερχόμενο Μάρτιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα