"κλειδωνουν" τα προαπαιτουμενα - παζαρι για τις 100 δοσεις

«Κλειδώνουν» τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα νέα τέλη κυκλοφορίας και τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ενώ το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει το «παζάρι»...
με τους δανειστές για την αυστηροποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Εκτός από το ακανθώδες ζήτημα της προστασίας της πρώτης
κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τη ρύθμιση των 100 δόσεων απομένουν άλλες περίπου 10 δράσεις, για τις οποίες όμως δεν εκφράζεται ανησυχία ότι μπορεί να «κολλήσουν» την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας θέλει την κατάργηση των μηδενικών τελών για τα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ενώ εγκαταλείφθηκε η σκέψη για την επιβολή τέλους ακινησίας στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που καταθέτουν στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας.
Το τελευταίο σενάριο που συζητείται προβλέπει για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τους ρύπους που εκπέμπουν ανά χιλιόμετρο, να προστεθεί και το κριτήριο των κυβικών.
Σε αυτό το σενάριο, τα νέα τέλη κυκλοφορίας για τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα αντιστοιχούν στο μισό των τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα τα οποία ταξινομήθηκαν πριν την 1η Νοεμβρίου του 2010. Σε ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικών εκατοστών (πριν τον Νοέμβριο του 2010) τα ισχύοντα τέλη κυκλοφορίας είναι 240 ευρώ. Για ένα καινούργιο 1.400 κυβικών (μετά την 1η Νοεμβρίου 2010) αν οι εκπομπές ρύπων του είναι έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη κυκλοφορίας είναι μηδενικά. «Ατέλεια» ισχύει και για τα υβριδικά ή ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα άσχετα με το έτος κυκλοφορίας. Με το προτεινόμενο σενάριο, για αυτής της κατηγορίας αυτοκίνητο 1.400 κυβικών, τα τέλη θα αυξηθούν σε 120 ευρώ. Το σενάριο αυτό ισχύει για τα αυτοκίνητα τα οποία απαλλάσσονται από τέλη κυκλοφορίας. Για τα αυτοκίνητα τα οποία επιβαρύνονται με τέλη κυκλοφορίας με βάση το σύστημα των ρύπων, δεν αποκλείονται αλλαγές στην κλίμακα, με αυξήσεις στα υψηλότερα κλιμάκια.
ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Για να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση η κυβέρνηση προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την επιβολή ειδικού τέλους 5 λεπτά του ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ (Τζόκερ, ΚΙΝΟ, Λόττο). Η πρόταση εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το κατά πόσο αποδίδει τα 330 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επιβολή του ειδικού τέλους 5 λεπτά του ευρώ ανά στήλη σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, σε αντίθεση με την αύξηση της φορολογίας, δεν δημιουργεί νομικό πρόβλημα στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ Α.Ε, επιχείρημα το οποίο επικαλούνται παράγοντες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Σημειώνεται ότι με βάση τη σύμβαση έχει προβλεφθεί ετήσια φορολόγηση των ακαθάριστων κερδών της εταιρείας με «κλειδωμένο» συντελεστή 30%. Παράλληλα, με την επιβολή του ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, η Αθήνα προωθεί το άνοιγμα της διαδικτυακής στοιχηματικής αγοράς ενεργοποιώντας τις διαδικασίες για την παραχώρηση αδειών με διαγωνισμό σε διεθνείς εταιρείες στοιχημάτων.
Η πρόταση αυτή υπήρχε στα πλάνα της κυβέρνησης από τον προηγούμενο Μάρτιο. Τότε, είχε υπολογιστεί ότι τα έσοδα από το άνοιγμα της αγοράς του online στοιχήματος θα μπορούσαν να φθάσουν ετησίως τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό πάντως που είχε χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα υψηλό από παράγοντες της αγοράς. Πρακτικά, με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί και τέλος στο υφιστάμενο καθεστώς καθώς, ως γνωστόν τον Φεβρουάριο του 2012 είχαν λάβει προσωρινές άδειες 24 εταιρείες για την παροχή υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχηματισμού. Από αυτές τις εταιρείες, πάντως, ελάχιστες συνεχίζουν να λειτουργούν.
Ρύθμιση 100 δόσεων
Οι δανειστές έχουν ζητήσει η ρύθμιση των 100 δόσεων να χάνεται αν δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί οποιαδήποτε νέα φορολογική οφειλή (π.χ. τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ) από την πρώτη ημέρα που η νέα οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη και όχι εντός 30 ημερών από την λήψη του ειδοποιητηρίου για την νέα οφειλή.
Η Αθήνα αντιπρότεινε τη σταδιακή μείωση του αριθμού των ημερών ανάλογα με την πορεία και της οικονομίας.
Κανένα νομικό πρόβλημα
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επιβολή του ειδικού τέλους 5 λεπτά του ευρώ ανά στήλη σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, σε αντίθεση με την αύξηση της φορολογίας, δεν δημιουργεί νομικό πρόβλημα στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ Α.Ε, επιχείρημα το οποίο επικαλούνται παράγοντες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.
Παράλληλα, με την επιβολή του ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, η Αθήνα προωθεί το άνοιγμα της διαδικτυακής στοιχηματικής αγοράς ενεργοποιώντας τις διαδικασίες για την παραχώρηση αδειών με διαγωνισμό σε διεθνείς εταιρείες στοιχημάτων.
Σύγχυση για την εγκατάσταση POS σε επιχειρήσεις
Σύγχυση προκάλεσε χθες σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και καταναλωτές μια απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου εγκατάστασης συσκευών πληρωμής με κάρτες (POS).
Η απόφαση του υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ι. Μπάκα προέβλεπε ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί με αντικείμενο την επεξεργασία κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και για τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών δύναται να παραδώσει το σχετικό πόρισμα έως και ένα χρόνο αργότερα από την αρχική προθεσμία (αντί για τέλος 2015 στο τέλος 2016). Το απόγευμα η ΓΓΔΕ εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωσή της για να υποστηρίξει ότι το πόρισμα έχει ήδη παραδοθεί και ότι παρατείνεται μόνο η διάρκεια παρακολούθησης της εφαρμογής του. Δηλαδή η συγκεκριμένη απόφαση δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος από τις αρχές τους 2016. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Οκτωβρίου η πρώην γενική γραμματέας δημοσίων κ. Κ. Σαββαϊδου είχε εκδώσει απόφαση με την οποία συγκροτούσε ειδική Επιτροπή για να επεξεργασθεί και να μελετήσει θέματα που αφορούν στην:
• υποχρεωτική χρήση μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα Τελωνεία (ICISnet)
• της αποδοχής καρτών πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών για εισπράξεις του υπουργείου Οικονομικών
• της υποχρεωτικής αποδοχής καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS)
• την καθολική απαγόρευση χρήσης μετρητών στις ΔΟΥ.
• την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ιδίως μέσω της ένταξης σε αυτό και των υπουργείων που μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί στις σχετικές ενέργειες ένταξης παραβόλων τους στο e-παράβολο, αλλά και λοιπών γορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Keywords
Τυχαία Θέματα