Κινδυνος εξ ανατολης για τη συμφωνια εε και βρετανιας...

08:31 4/2/2016 - Πηγή: Fimotro
Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης απηύθυναν σαφή προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ...
πως η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας, βάσει του κειμένου που τους δόθηκε, δεν είναι εγγυημένη, καθώς υπάρχουν κρίσιμες παράμετροι που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Πολωνία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ρουμανία διεμήνυσαν τις προθέσεις τους προς τον Ντόναλντ Τουσκ και τους συνεργάτες του, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών. Διευκρινίστηκε, ωστόσο, ότι τις αποφάσεις
θα λάβουν οι πρωθυπουργοί των κρατών, καθώς η συζήτηση διεξάγεται σε επίπεδο κορυφής.

«Δεν νομίζω πως η συμφωνία μπορεί να γίνει αποδεκτή με βάση τη συγκεκριμένη μορφή της, ωστόσο η τελική απόφαση ανήκει στον πρωθυπουργό της χώρας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ουγγαρίας από τη Βουδαπέστη. «Προς το παρόν δεν έχουμε συνομιλήσει με καμία άλλη χώρα. Έχουμε τους ενδοιασμούς μας και περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι», συμπλήρωσε. Η Ουγγαρία αντιδρά στην πρόταση της Βρετανίας να διαπραγματεύεται τους όρους ελευθερίας των μεταναστών από χώρες της Ευρώπης, προασπίζοντας τα δικαιώματα περίπου 200.000 Ούγγρων, οι οποίοι βρίσκονται στην Αγγλία. Υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο πλήττεται η έννοιας της ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Βιτόλντ Βαστσικόφσκι, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι σέβεται το δικαίωμα της Βρετανίας να ελέγχει τις ροές των μεταναστών, αλλά δεν είναι δυνατόν να δεχτεί διακρίσεις μεταξύ των πολιτών της ΕΕ. Σημειώνεται ότι στη Βρετανία εργάζονται σχεδόν 1,3 εκατ. Πολωνοί.

Πιο δυναμική ήταν η αντίδραση της Βουλγαρίας. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτό το πλάνο διαχωρισμού των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουν σε αυτό, καθώς η ελεύθερη διακίνηση είναι αδιαπραγμάτευτη, δίχως την παραμικρή διάκριση.

«Η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της ΕΕ αποτελεί κόκκινη γραμμή για μας και δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για οποιεσδήποτε διακρίσεις», δήλωσε αξιωματούχος της ρουμανικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η έγκριση της νέας συμφωνίας που ενδέχεται να υπογραφεί μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, απαιτεί την υπογραφή ΚΑΙ των 29 κρατών-μελών.
Keywords
Τυχαία Θέματα