Κινδυνος χρεοκοπιας τον μαρτιο

09:28 5/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια και να ολοκληρώσουν άμεσα, μέχρι τέλος Ιανουαρίου, τις διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά τις...
διαδοχικές συναντήσεις που είχε μαζί τους, την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Περιγράφοντας -όπως τόνισε- «χωρίς ωραιοποιήσεις» την πραγματικότητα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αποφάσεις των
εταίρων θα παίξουν ρόλο στην αξιολόγηση της οικονομίας και θα επηρεάσουν την χρηματοδότηση της χώρας.

«Χωρίς τη συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας. Επομένως από τις πράξεις και τις αποφάσεις μας κατά τις επόμενες εβδομάδες, θα κριθούν τα πάντα» υπογράμμισε ο Λ.Παπαδήμος.

Ο πρωθυπουργός δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των μισθών, ωστόσο ενδεικτική μπορεί να θεωρηθεί η επισήμανσή του ότι «δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Δεν μπορούμε να ξεκινάμε το διάλογο από τη βάση δεδομένων και αμετακίνητων κεκτημένων, διότι αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε τίποτα».

»Εάν δεν κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι τα άλλα κράτη της ΕΕ και οι διεθνείς οργανισμοί θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν μια χώρα που δεν προσαρμόζεται στην πραγματικότητα και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματά της. Εάν αυτό συμβεί, εάν η χρηματοδότηση των εταίρων μας διακοπεί, τότε οι επιπτώσεις θα είναι πραγματικά τραγικές για τα εισοδήματα των εργαζομένων, και η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο».

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρος ως προς το αποτέλεσμα που προσδοκά προκειμένου να ικανοποιηθεί και η τρόικα από τις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων.

«Εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε τα πιο σημαντικά κεκτημένα -την συμμετοχή μας σε ένα ισχυρό νόμισμα, το ευρώ, την αποφυγή της μαζικής, κατακόρυφης υποτίμησης των εισοδημάτων που μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ θα συνεπάγονταν. Εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε τα πιο σημαντικά κεκτημένα της χώρας μας, τότε πρέπει να δεχτούμε μια μείωση των εισοδημάτων βραχυπρόθεσμα, στο βαθμό που είναι αναγκαία για την ανάκτηση ανταγωνιστικότητας, και για την δημιουργία πρόσφορων συνθηκών για την αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας».

» Θα χρειαστεί να δεχτούμε περιορισμένες θυσίες για να αποτρέψουμε μια καταστροφική έκβαση, να δώσουμε λίγα προκειμένου να μην χάσουμε τα πολλά».

Στο ίδιο πνεύμα, σε άλλο σημείο της εισήγησής του, τόνισε «μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα έχουμε την αποτίμηση των εταίρων μας για το αν μπορούν να εξακολουθούν να στηρίζουν την οικονομία μας. Υπάρχει ισχυρός σκεπτικισμός ως προς την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Εάν δεν κάνουμε σημαντικά βήματα, εάν δεν κερδίσουμε τις εντυπώσεις, η αξιολόγηση των εταίρων κα
Keywords
Τυχαία Θέματα