Κερε : τα χαμηλα επιτοκια ειναι ευλογια, οχι βαρος...

17:46 2/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Έμμεση απάντηση στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ...
Σόιμπλε, έδωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουίτ Κερέ, χαρακτηρίζοντας τα χαμηλά επιτόκια «ευλογία και όχι βάρος», ενώ εκτίμησε ότι αν η Κεντρική Τράπεζα αλλάξει τακτική, η γερμανική οικονομία θα βγει ζημιωμένη.

Ο κ. Κερέ τόνισε ότι χωρίς τα πακέτα στήριξης, η ανεργία θα αυξανόταν, η επίτευξη των βιώσιμων
προϋπολογισμών θα γινόταν ακόμη πιο δύσκολη και η γενικότερη οικονομική δραστηριότητα θα ακολουθούσε πτωτική πορεία.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, απαντώντας εμμέσως στη Γερμανική πλευρά, αλλά και σε σχετικές δηλώσεις και του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «στη Γερμανία κατ΄ επανάληψη μας έχει ασκηθεί κριτική, με επιχείρημα ότι τα χαμηλά επιτόκια πλήττουν τους αποταμιευτές. Χάρη στις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες, οι οποίες αν μη τι άλλο έλαβαν ώθηση από τη νομισματική πολιτική, το πραγματικό εισόδημα στη Γερμάνια αυξήθηκε κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών. Με άλλα λόγια, τώρα χρειαζόμαστε τα χαμηλά επιτόκια για να σιγουρέψουμε την ομαλοποίηση των οικονομικών συνθηκών».

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ κάνει λόγο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπήρξε πολύ ευέλικτη αναφορικά με τους στόχους της στο μέτωπο του πληθωρισμού και αν τους απεμπολήσει αυτό θα δημιουργήσει αστάθεια, κίνδυνο αποπληθωρισμού και πιθανώς να οδηγήσει σε κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση της ανεργίας. Τέλος δηλώνει ότι «υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι που υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός στη ευρωζώνη θα ανέβει σταδιακά».
Keywords
Τυχαία Θέματα