Κατω απο.... "ενα δισ" οι κεφαλαιακες αναγκες των τραπεζων - ανοιγει ο δρομος για ρυθμιση στα "κοκκινα δανεια"

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Σε λίγο αναμένονται να βγουν στην δημοσιότητα τα περιβόητα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών όπου θα καθορίσουν το μέλλον των εξελίξεων τόσο στην λειτουργία των Ελληνικών τραπεζών όσο και στην...
ρύθμιση των κόκκινων δανείων αλλά και την διαχείριση των αποθεματικών του ΤΧΣ. Μετά την επίσημη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από την ΕΚΤ
σήμερα το μεσημέρι, οι διοικήσεις των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών θα εκδώσουν τις σχετικές ανακοινώσεις για την ενημέρωση των μετόχων τους αλλά και του ευρύτερου επενδυτικού κοινού.

Σύμφωνα με έγκυρες και καλά διασταυρωμένες πληροφορίες μας, το συνολικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών για τις εγχώριες τράπεζες θα διαμορφωθεί σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ, επίπεδο που αποτελεί θετική έκπληξη...
Λίγες εβδομάδες πριν οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι: οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των Ελληνικών τραπεζών θα κυμαίνονταν στα 3 - 4 δισ. ευρώ. Αν οι πληροφορίες μας επαληθευτούν, θα πρόκειται για εξαιρετική επίδοση για τις τράπεζες, ενώ παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για την εναλλακτική αξιοποίηση από την κυβέρνηση του κεφαλαιακού αποθέματος των 11,3 δισ. ευρώ που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η «απελευθέρωση» των 11.3 δισ. ευρώ θα ενισχύσει αποφασιστικά τη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης ενόψει και της αξιολόγησης της τρόικας αλλά και της συζήτησης για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τρόικα είχε βάλει αρχικά....." φρένο 9μηνο", μετά" τρίμηνο" ενώ τώρα σύμφωνα με τα αναμενόμενα αποτελέσματα των τραπεζών δίνει "αμέσως" την έγκριση της για διαχείριση των κεφαλαίων από το ΤΧΣ. Έγκριση που δίνει "αέρα αισιοδοξίας" στην κυβέρνηση για τις διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Την Πέμπτη, οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank ενημερώθηκαν από την ΕΚΤ για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης και της άσκησης καθώς και για το αν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια. Αναλυτές εκτιμούν ότι δύο τράπεζες πέρασαν την άσκηση με επιτυχία και δεν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια, ενώ για τις άλλες δύο προκύπτουν είτε οριακές είτε μικρές κεφαλαιακές ανάγκες που θα καλυφθούν με άνεση.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα 11,3 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μείνουν ανέπαφα και θα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τον "κουμπαρά" των 15 δισ. ευρώ, ο οποίος θα λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας, σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει προβλήματα στην έξοδό της στις αγορές. Σημειώνεται ότι από την αρχή της εβδομάδας, οι επενδυτές προχώρησαν σε «επιθετικές» αγορές τραπεζικών μετοχών «ποντάροντας» σε ένα καλό αποτέλεσμα, οδηγώντας τη χρηματιστηριακή αγορά σε δυναμική ανάκαμψη.
Τώρα στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος της διαπραγμάτευσης για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο αμέσως μετά την ανακοίνωση των stress tests της ΕΚΤ για τις Ελληνικές τράπεζες που αναμένεται να γίνει σήμερα. Απαραίτητη προϋπόθεση, για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση που ξεκινά μέσα στο Νοέμβριο, με ορίζοντα το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Ο Αντώνης Σαμαράς μετά την Σύνοδο Κορυφής έκανε λόγο για διαπραγμάτευση που θα βοηθήσει τη χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Επίσης έτοιμη να καταθέσει τη ρύθμιση για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια είναι η κυβέρνηση το όλο θέμα συνδιάζεται με τα stress tests των τραπεζών αφού , σύμφωνα με το τελικό σχέδιο θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τζίρο έως 2,5 εκ. ευρώ και ύψος δανείου έως 500.000 ευρώ. Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα είναι η μείωση του τζίρου κατά τουλάχιστον 20% τη διετία 2011-2013 και να συναινεί πάνω από το 50% των πιστωτών, ενώ θα προβλέπεται ακόμη και διαγραφή χρέους έως και 50% των συνολικών απαιτήσεων της τράπεζας έναντι του οφειλέτη.
Ο κ. Νίκος Δένδιας, προαναγγέλλει μετά τα επιχειρηματικά ρύθμιση και για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια με προστασία της κύρια κατοικία και προσθέτει:
"Πρόκειται για το σχέδιο της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ και έχουμε προτείνει ένα ολοκληρωμένο και πλήρως εφαρμόσιμο σχέδιο. Σας υπενθυμίζω επίσης ότι ουσιαστικά δεν υπήρχε στην ατζέντα το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το καλοκαίρι του 2014".

Τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς υπογράφει "νέο μνημόνιο" και δεν βάζουμε υπογραφή σε μνημόνιο ερήμην του λαού και τονίζουν:«Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι φλερτάρουν με την ιδέα να ζητήσουν την υπογραφή μας σε μνημόνιο και να προσπαθήσουν εκ των υστέρων να μας φορτώσουν την αποτυχία τους. Καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν», σημειώνει μεταξύ άλλων ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στη Realnews. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπογράψει ερήμην του λαού, όπως έκανε η ΝΔ».
Με την κυβέρνηση να απαντά ότι τώρα βγαίνουμε από το μνημόνιο και δεν θα χρειαστεί η υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν ήταν πρόταση της ΝΔ η είσοδος σε μνημόνια και αποτελεί μια διαφορετική συγκυρία η σημερινή αφού θα υπάρξει έξοδος από τα μνημόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει επίσης ότι η Σύνοδος Κορυφής ήταν άλλη μια ευκαιρία για τον Αντώνη Σαμαρά ώστε να εγγυηθεί ότι η χώρα θα μείνει δεσμευμένη στους δανειστές.
Κατηγορεί επίσης τον Πρωθυπουργό ότι «προσπαθεί να διανθίσει τη νέα μνημονιακή εποχή με αοριστολογίες που παραπέμπουν σε ένα νέο μνημόνιο με άλλο όνομα, αλλά τις ίδιες καταστροφικές δεσμεύσεις». Την Παρασκευή, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής και σε ερώτηση για το τι περιμένει από το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα αλλά και για το κατά πόσο θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να δεσμευθεί σε αυτό το νέο πλαίσιο, ο κ. Σαμαράς είπε: «Όσο πιο ενωμένοι είμαστε για να βγούμε από το τούνελ, τώρα που οι αριθμοί έχουν επαληθεύσει τις προβλέψεις μας, τόσο καλύτερα. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό και θα ήταν πιο ασφαλές για την Ελλάδα αν υπήρχε μια συναίνεση, έστω και ελάχιστη».
Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί ποτέ οποιαδήποτε ελληνική επιτυχία, το ξέρουμε όλοι. Ότι θέλει να αποτύχει κάθε προσπάθεια για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, το ξέρουμε επίσης, αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ. «Άλλωστε, υπογραμμίζει η κ. Βούλτεψη, δεν βρήκε ούτε μια καλή κουβέντα να πει για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη μάχη που έδωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν τόσο σημαντικό για την Κύπρο. Απέδειξαν ότι τα δάκρυα για την Μεγαλόνησο και τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της ήσαν τελικά κροκοδείλια».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για τις δόσεις στα ληξιπρόθεσμα επισημαίνοντας πως «ακόμη και χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το θάρρος να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρύθμιση που ανακουφίζει τους Έλληνες και που όλοι επιζητούσαν και επιδίωκαν. Τόσο πολύ αγαπάνε να αντιπολιτεύονται το κάθε τι, που θα μείνουν για πάντα στην αντιπολίτευση» υπογράμμισε η κ. Βούλτεψη.Πάντως τόσο το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όσο τα stress tests των Ελληνικών τραπεζών αλλά και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια δείχνουν ότι ανεβαίνουν οι τόνοι για.... έξοδο από το μνημόνιο με την κυβέρνηση να θωρακίζει την οικονομία με σκοπό να αντιμετωπίσει "απρόοπτα" αφού το Δεκέμβριο θα επιχειρήσει έξοδο στις αγορές ενώ κρατάει στο χέρι της και επιπλέον φοροελαφρύνσεις πέραν αυτών από εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ....και το "ατού" ενός ανασχηματισμού όπου τοποθετείται χρονικά τον μήνα Φεβρουάριο κοντά στην "κρίσιμη περίοδο" για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Keywords
δρομος, ρυθμιση, δανεια, τραπεζες, δρομος, ρυθμιση, alpha bank, ΕΚΤ, τροικα, alpha, eurobank, σημαίνει, ελλαδα, μνημονιο, σαμαρας, αναδιαρθρωση, καλοκαιρι, συριζα, τσιπρας, νεα δημοκρατια, νέα, κυπρος, αοζ, ΔΕΘ, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μνημονιο 2, τραπεζα πειραιως, μνημονιο 3, αξιολογηση, αποτελεσματα, ληξιπροθεσμες οφειλες, νεο μνημονιο, δανεια, εξοδος, θαρρος, θεμα, οικονομια, πειραιως, πλαισιο, σημερινη, υψος, alpha, eurobank, αγορα, ατζεντα, εβδομαδες, γινει, δακρυα, δυναμη, διχτυ, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εκβαση, ενημερωση, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ερημην, ιδεα, κυβερνηση, κυρια, λειτουργια, λογο, μειωση, παντα, ονομα, ουσιαστικα, πεμπτη, υπογραφη, προβληματα, σοφια, στεγαστικα δανεια, σχεδιο, υλοποιηση, χερι, χρονικα, αγορες, ετοιμη, χωρα, μεινει, πληροφοριες, σημαίνει
Τυχαία Θέματα