Κατα 40% μειωθηκαν οι πωλησεις στα εστιατορια

Μείωση πωλήσεων κατά 40% έχει σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο ως σήμερα στην αγορά της εστίασης, με πρόβλεψη έως το Μάρτιο 2012 το ποσοστό αυτό να διαμορφωθεί σε δυσθεώρητα ποσοστά με βάση τη συνεχώς μειούμενη διαθέσιμη... δαπάνη των καταναλωτών, σύμφωνα με τον ΣΕΠΟΑ (Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης).

Επίσης, οσύνδεσμος τονίζει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στον κλάδο, έχει δραματικές συνέπειες, γι΄αυτό και ζητά τη μείωσή του. Ο σύνδεσμος διαπιστώνει σε σχετική ανακοίνωση, ότι δεκάδες καταστήματα έχουν ήδη οδηγηθεί
σε «λουκέτο», με άμεση συνέπεια τη δραματική μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Το Σεπτέμβριο του 2011 ο κλάδος της εστίασης απασχολούσε 600.000 εργαζόμενους σε περισσότερα από 121.000 καταστήματα, όμως η μείωση κατά 20% όπως διαφαίνεται των θέσεων εργασίας για την επόμενη χρονιά, αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερους από 100.000 νέους ανέργους.
Τα προβλεπόμενα κρατικά έσοδα είναι σαφώς μειωμένα καθώς δεν εισπράττονται πλέον ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά ούτε και οι φόροι. Πρόκειται για ένα μέτρο που: ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την παραοικονομία. Οι μικροί μεμονωμένοι επιχειρηματίες, που αποτελούν το 75% της συνολικής αγοράς του κλάδου,καταφεύγουν στη φοροδιαφυγή για να επιβιώσουν, μειώνοντας τις εισφορές τους στο δημόσιο.
Το αποτέλεσμα είναι σημαντικά διαφυγόντα κέρδη για το δημόσιο και καθεστώς ανομίας στην αγορά. Οδηγεί τις οργανωμένες επώνυμες αλυσίδες, το 25% του κλάδου, στον αφανισμό. Επαναλαμβάνει ένα ήδη αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο, το οποίο έχει ήδη εφαρμοστεί χωρίς αποτελέσματα και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων (τσιγάρα, καύσιμα, αλκοολούχα ποτά, αυτοκίνητα)
Σύμφωνα με έρευνα εμπιστοσύνης καταναλωτή της Nielsen για το τρίτο τρίμηνο 2011 για την Ελλάδα το 88% των Ελλήνων έχουν αλλάξει τις καταναλωτικές τους συνήθειες, έχουν μειώσει αισθητά τις εξόδους τους συγκριτικά με άλλους Ευρωπαίους, με την πάροδο της κρίσης, συνεχίζουν να μην προτιμούν τα γεύματα εκτός σπιτιού, παγιώνοντας έτσι την τάση αυτή, 1 στους 3 Έλληνες καταναλωτές δεν έχει χρηματική ρευστότητα, ενώ τα όποια επιπλέον χρήματα διατίθενται για την αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών.
Επίσης, το α' τρίμηνο του 2011 το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 15,9% σημειώνοντας άνοδο κατά 4,2 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2010 και 1,7 εκατοστιαίες ως προς το προηγούμενο τρίμηνο. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στους 792,6 χιλ αυξημένος κατά 205,8 χιλ ή 35,1% σε σχέση με πέρυσι και κατά 80,5 χιλ. ή 11,3% ως προς το δ' τρίμηνο του 2010 (ΙΟΒΕ 2011). Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το συνολικό ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε στο 17,5% το Σεπτέμβρη του 2011 από 12,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2010 και οι άνεργοι έφτασαν τα 857.656 άτομα.
Τέλος, ο σύνδεσμος καταήγε ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν τον ΦΠΑ με θεαματικά αποτελέσματα, όπως η Γαλλία μείωσε το συντελεστή σε 5,5% από 19% ανοίγοντας έτσι 40.000 θέσεις εργασίας, η Ιρλανδία, που επίσης είναι στο ΔΝΤ όμοια με την Ελλάδα, με ισχύ από 01 Ι
Keywords
Τυχαία Θέματα