Καμμενος : σε μια εβδομαδα θα ειναι ετοιμα τα hotspots

13:15 9/2/2016 - Πηγή: Fimotro
Καμία σχέση με την επιλογή των χώρων των κέντρων που αναμένεται να είναι έτοιμα έως τις 15 Φεβρουαρίου δεν έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως διευκρίνισε χθες ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Καμμένος...
επισημαίνοντας πως η αρμοδιότητα ανήκει στα υπουργεία Μετανάστευσης και Επικρατείας. Όσον αφορά το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι «είμαστε ανοικτοί σε διάλογο με τους δημάρχους για μια κοινά αποδεκτή λύση,
καθώς δεν πρόκειται για μόνιμες εγκαταστάσεις αλλά μετεφερόμενες».
Όσον αφορά το πρόβλημα που υπάρχει στην Κω, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι την περιοχή που ανήκει κατά 50% στην Εκκλησία και κατά 50% σε ιδιώτες υπέδειξε ο δήμαρχος του νησιού, ωστόσο υπαναχώρησε από την πρότασή του. Παράλληλα ο υπουργός απέδωσε τις διαμαρτυρίες σε «ακροδεξιά στοιχεία και σε 50-80 άτομα που έχουν συμφέρον να βρίσκουν τους πρόσφυγες να περιφέρονται στο νησί για να τους εκμεταλλεύονται».
Όπως είπε ο Π. Καμμένος, στην Κω έχει επιλεγεί το ημιενεργό στρατόπεδο «Λάζαρη» όπου οι υποδομές έχουν ετοιμαστεί κατά 30%. Η αστυνομία θα προσδιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα καταγράφονται και θα φιλοξενούνται -όταν πρόκειται για περιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση στα κέντρα καταγραφής θα φιλοξενούνται για 24 ώρες πλην των συγκεκριμένων περιπτώσεων -εγκύων, ασθενών παιδιών- και στα κέντρα μετεγκατάστασης για 72 ώρες, όπως ξεκαθάρισε.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε επίσης ότι τον τελευταίο χρόνο μπήκαν και έφυγαν από τη χώρα 960.000 πρόσφυγες-μετανάστες και διευκρίνισε ότι το κόστος για την Ελλάδα τα τελευταία δυόμισι χρόνια ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι συνεργάζεται με αρμοδίους της Ε.Ε. προκειμένου να διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο που θα περάσει από τη Βουλή ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε οι ελληνικές διαχειριστικές αρχές να παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία προς την Ε.Ε. και να αρχίσουν να απελευθερώνονται τα 400 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν τη συνδρομή της προς τη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού για τέσσερα χρόνια.
Η ημερομηνία δημιουργίας των κέντρων αποτελεί σημείο «κλειδί», καθώς τρεις ημέρες αργότερα θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (18-19 Φεβρουαρίου) η Έκθεση Προόδου της Κομισιόν για το Προσφυγικό. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το ρεαλιστικό σενάριο είναι να είναι ως τότε έτοιμα τα hotspots σε Λέσβο, Λέρο και Χίο, ενώ οποιαδήποτε πρόοδος σε Σάμο και Κω θα είναι καλοδεχούμενη.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ως και την Παρασκευή, οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν με ταχύτητα στη μεταφορά οικίσκων, τις εργασίες ύδρευσης, αποχέτευσης και σύνδεσης με το δίκτυο του ΟΤΕ, ενώ στη Σάμο, όπου οι εργασίες είναι δυσκολότερες λόγω της επικλινούς μορφής της περιοχής (πρώην πεδίο βολής), έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των έξι από τα συνολικά οκτώ επίπεδα όπου θα στηθούν σκηνές και αργότερα οικίσκοι, καθώς και των τοιχίων αντιστήριξης.
Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταβάλλεται προσπάθεια να εισρεύσει γρηγορότερα βοήθεια προς την Ελλάδα. Ο Frontex ανακοίνωσε ότι πλέον επιχειρούν στην Ελλάδα 750 στελέχη του, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμάτων σε ακτοπλοϊκά σκάφη, εκ των οποίων 237 ασχολούνται με την καταγραφή και τη δακτυλοσκόπηση και άλλοι 28 με τον έλεγχο ταξιδιωτικών εγγράφων.
Keywords
Τυχαία Θέματα