Καμερον: περισσοτερο πιθανη η τοποθετηση βομβας στο ρωσικο airbus...

22:46 5/11/2015 - Πηγή: Fimotro
Το σενάριο του τρομοκρατικού «χτυπήματος» ενισχύει με δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ...
σχετικά με τη συντριβή του ρωσικού Airbus που παρέσυρε στο θάνατο 224 ανθρώπους.

Σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του, ο κ. Κάμερον εκτιμά πως είναι περισσότερο πιθανό το αεροπλάνο της ρωσικής Kogalymavia να καταρρίφθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό από κάθε άλλο σενάριο.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της απόφασης να αναβληθούν προσωρινά οι πτώσεις από και προς το Σαρμ Ελ Σέιχ, παρότι αναγνώρισε την οργή που έχει προκαλέσει
μία τέτοια εντολή στο Κάιρο καθώς επιδρά σημαντικά στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Ωστόσο, έκανε λόγο για ενέργεια «που θέτει την ασφάλεια των Βρετανών πολιτών πρώτα».
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Οι αποφάσεις που λαμβάνω αφορούν στην ασφάλεια των Βρετανών πολιτών πρώτα. Για αυτό το λόγο έχουμε αναβάλει τις πτήσεις προς το Σαρμ Ελ Σέιχ και για αυτό θα χρειαστεί λίγος χρόνος για τους πολίτες να ταξιδέψουν από εκεί. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο αεροδρόμιο ώστε να είναι ασφαλές να επιστρέψουν οι πολίτες».

Αυτή την ώρα πραγματοποιεί συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στην Downing Street, αφού προηγήθηκε έκτακτο συμβούλιο σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε πως οι δεσμοί ανάμεσα στη Βρετανία και την Αίγυπτο είναι ισχυροί προσθέτοντας ότι κατανοεί πως τον ενθουσιασμό των Βρετανών τουριστών να ταξιδέψουν στο Σαρμ Ελ Σέιχ, αλλά τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι σωστό να συνεχιστούν οι πτήσεις.

Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, ο κ. Κάμερον θα πραγματοποιήσει και τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν. «Φυσικά θα συζητήσω για όλα αυτά με τον πρόεδρο Πούτιν και θα του εξηγήσω γιατί λάβαμε αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Βρετανική κυβέρνηση: Πιθανή η εμπλοκή των τζιχαντιστών στο δυστύχημα

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Downing Street δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση δε μπορεί να πει κατηγορηματικά ότι βόμβα προκάλεσε τη συντριβή του ρωσικού Airbus.

Ωστόσο, τόνισε πως οι αξιωματούχοι είναι «εξαιρετικά ανήσυχοι» καθώς ο εκρηκτικός μηχανισμός μπορεί να οδήγησε στην κατάρριψη του αεροσκάφους. Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να βρίσκονται πίσω από την τραγωδία, κάνοντας λόγο για «πιθανότητα».

Διαδηλώσεις έξω από την Downing Street

Λίηγ ώρα πριν τη συνάντηση ανάμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό και τον Αιγύπτιο πρόεδρο, δεκάδες ήταν οι διαδηλωτές που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον αριθμό 10 της Downing Street.

Φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου αλ-Σίσι διαμαρτύρονταν για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο και για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στο αεροδρόμιο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Ανακοίνωση της British Airways για τους ταξιδιώτες που παραμένουν στο Σαρμ Ελ Σέιχ

Ενώ δεκάδες είναι οι Βρετανοί υπήκοοι που παραμένουν στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ μην έχοντας τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη χώρα τους, οι βρετανικές αερογραμμές εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση.

Σε αυτή αναφέρουν πως θα παράσχουν υπηρεσίες όπως διαμονή σε ξενοδοχεία στους πελάτες τους, ενώ επισημαίνουν πως συνεργάζονται στενά με την βρετανική κυβέρνηση ώστε να εξευρεθεί η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες που κάνουν τις διακοπές τους στην Αίγυπτο.

«Κατανοούμε ότι η παρούσα κατάσταση είναι απογοητευτική, ωστόσο είναι εκτός του δικού μας ελέγχου και για η ασφάλεια των πελατών και του πληρώματός μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα», αναφέρει η ανακοίνωση της British Airways.

Τρεις έκτακτες πτήσεις για τους Βρετανούς τουρίστες

Παρά την αναβολή των πτήσεων, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για τρεις έκτακτες πτήσεις «διάσωσης» από το Σαρμ Ελ Σέιχ με προορισμό το Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ και το Μάντσεστερ αύριο, Παρασκευή.

Αίγυπτος: Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για βόμβα

Παρά τους ισχυρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης, η Αίγυπτος εμμένει στη θέση της θέλοντας να κατεβάσει τους τόνους γύρω από το σενάριο της τρομοκρατίας.

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας δήλωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την υπόθεση της τρομοκρατίας.

Κρεμλίνο: Πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στα αίτια

Ανάλογη στάση διατηρεί και το Κρεμλίνο που υποστηρίζει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να διαπιστωθούν τα αίτια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, τόνισε πως δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από την ομάδα ερευνών και επισήμανε πως όλες οι εξηγήσεις είναι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ή απλώς εικασίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα