Καλουν τον ομπαμα να δωσει εξηγησεις για τις παρακολουθησεις...

16:33 11/6/2013 - Πηγή: Fimotro
Εξηγήσεις καλείται να δώσει ο Μπαράκ Ομπάμα στους ηγέτες του πλανήτη σχετικά με τα μυστικά προγράμματα καταγραφής τηλεφωνικών συνομιλιών και προσωπικών δεδομένων που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η "Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας" των ΗΠΑ (NSA)...
O πλανητάρχης δέχεται εντονότατες πιέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των ΗΠΑ να περιορίσει την ηλεκτρονική παρακολούθηση. Ε.Ε, Πακιστάν ,
Νότιος Αφρική και Καναδάς στριμώχνουν τον Αμερικανό πρόεδρο στη γωνία για το θέμα των παρακολουθήσεων, σχολιάζει σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Guardian".
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να λογοδοτήσει στην "σιδηρά κυρία" της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα, στις 18 Ιουνίου.
Πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα ως Προέδρου των ΗΠΑ - και θα έχει συνάντηση με την Καγκελάριο για να επαναβεβαιώσει τους στενούς αμερικανογερμανικούς δεσμούς. Σύμφωνα όμως με τον εκπρόσωπο της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, «ασφαλώς και μπορείτε να θεωρήσετε ότι το θέμα των παρακολουθήσεων είναι ένα θέμα που θα θίξει η Καγκελάριος μαζί του».
Την ίδια ώρα , ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους η Ευρωπαία Επίτροπος, Βίβιαν Ρέντινγκ, θα απευθύνουν ερωτήματα στους αμερικανούς ομολόγους τους για τα άγνωστα μέχρι τώρα προγράμματα παρακολούθησης σε υπουργική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο την Παρασκευή . Χτες, μάλιστα, η Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις τέτοιων προγραμμάτων στην ιδιωτική ζωή των πολιτών της ΕΕ και ανακοίνωσε ότι γενικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας ιδιωτικών στοιχείων, ήδη έχουν τεθεί από την επίτροπο που είναι αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης , Βίβιαν Ρέντινγκ, στη διάρκεια συνομιλιών με αμερικανούς αξιωματούχους τον Απρίλιο.
Ο Ομπάμα θα πρέπει να αντικρούσει και τα πυρά στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Μαρκ Ανταλ ζήτησε την επανεξέταση του Πατριωτικού Νόμου, ο οποίος ψηφίσθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου , επισημαίνοντας ότι η έκταση του προγράμματος παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών και προσωπικών δεδομένων ήταν πολύ πιο μεγάλη απ' ό,τι πιστευόταν. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι παρακολουθήσεις στο Ιντερνετ αφορούν μόνο ξένους πολίτες, ενώ οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και Αμερικανούς.
Από την πλευρά της, η Νταιάν Φέινσταιν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γερουσίας των ΗΠΑ , ζήττησε με αυστηρό τόνο από την Εθνικη Υπηρεσίας Ασφάλειας να επαναξετάσει το θέμα. Όσο για το "βαθύ λαρύγγι" των υποκλοπών, Εντουαρντ Σνόουντεν, είπε ότι "αυτό που έκανε ήταν μία πράξη προδοσίας".
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα