Ισπανια: πιεσεις eurogroup για ελλειμμα 5,3%

11:53 13/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άσκησαν πιέσεις στην Ισπανία να κάνει βαθύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό, στην πρώτη «δοκιμασία» των αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων που σχεδιάστηκαν ώστε να αποτρέψουν την αναζωπύρωση της κρίσης χρεών. Οι υπουργοί...
Οικονομικών του Eurogroup προώθησαν ένα σχέδιο που θα δώσει στην ισπανική κυβέρνηση κάποια παραπάνω περιθώρια στο έλλειμμα του προϋπολογισμού αλλά διατηρεί αυστηρούς στόχος ελλείμματος για το 2013.
Δέκα ημέρες πριν, ο πρωθυπουργός κ. Mariano Rajoy αποφάσισε μονομερώς
να αυξήσει τον φετινό στόχο του ισπανικού ελλείμματος.
Οι υπουργοί ζητούν από την Ισπανία να κάνει περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό 2012 μειώνοντας το έλλειμμα κατά επιπλέον 0,5% επί του ΑΕΠ. Παρά την περικοπή, η Μαδρίτη κρατάει την δυνατότητα να παραβιάσει το συμφωνημένο όριο του ελλείμματος 4,4% επί του ΑΕΠ φέτος κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, καθώς ο νέος στόχος θα είναι 5,3%.
Ο νέος στόχος είναι όμως αρκετά χαμηλότερος από το 5,8% που ανακοίνωσε «αυθαίρετα» ο κ. Rajoy και επιπλέον ο πρόεδρος του Euorgroup κ. Jean-Claude Juncker τόνισε ότι η Μαδρίτη οφείλει να επιμείνει στον στόχο του 3% του ΑΕΠ για το 2013.
Ο κ. Olli Rehn δήλωσε ότι η σχετική χαλάρωση του φετινού στόχου είναι αποτέλεσμα του αναπάντεχα υψηλού περσινού ελλείμματος (5,8% δηλαδή 2,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα απ’όσο αναμενόταν) και την εμβάθυνση της ύφεσης στην Ισπανία.
Keywords
Τυχαία Θέματα