Ισπανιa: h φωτια στη χωματερη ελαστικων θα καιει για αλλες 10 μερες...

22:31 16/5/2016 - Πηγή: Fimotro
Τουλάχιστον 10 ημέρες θα χρειαστούν οι ισπανικές αρχές προκειμένου ...
να κατασβέσουν εντελώς τη φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη σε χωματερή ελαστικών νότια της πρωτεύουσας Μαδρίτης. Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρχές προκάλεσε απογοήτευση στους κατοίκους των γύρω περιοχών, πολλοί εκ των οποίων αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις κατοικίες τους, καθώς τα υλικά που καίγονται απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα ιδιαιτέρως επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό υλικά.

Η κυβέρνηση της Καστίλλης-Λα Μάντσα (κεντρική Ισπανία), όπου βρίσκεται ένα μέρος αυτής της ανοιχτής χωματερής, υπολογίζει πως,«όταν
η πυρκαγιά θα έχει σβήσει εντελώς (σε μια εβδομάδα ή δέκα ημέρες), θα απομένουν 30.000 τόνοι ελαστικών που θα μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία και να ξαναχρησιμοποιηθούν».

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή. Η συγκεκριμένα χωματερή είναι η μεγαλύτερη της Ισπανίας. Εκτείνεται σε 100 στρέμματα, σε μία έκταση που ισούται με 14 ποδοσφαιρικά γήπεδα, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων νότια της Μαδρίτης και υφίσταται από τη δεκαετία του 1990. Οι αρχές απομάκρυναν την Παρασκευή σχεδόν 10.000 ανθρώπους, οι κατοικίες των οποίων βρίσκονται κοντά στις εγκαταστάσεις, ανάμεσα σε δύο κοινότητες, τη Σεσένια και τη Βαλντεμόρο, και δύο περιφέρειες: αυτές της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λα Μάντσα. Το Σάββατο επέστρεψαν στα σπίτια τους. Ο υπεύθυνος για το περιβάλλον στην περιφέρεια της Καστίλλης-Λα Μάντσα φάνηκε σήμερα καθησυχαστικός σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον ομόλογό του της περιφέρειας της Μαδρίτης.

«Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και επικεντρώνουμε στην ποιότητα του αέρα», διαβεβαίωσε ο Φρανθίσκο Μαρτίνεθ Αρόγιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Υπενθύμισε πως η πυρκαγιά οφείλεται κατά τα φαινόμενα σε εμπρησμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα από την ισπανική κυβέρνηση εξηγήσεις για τις παράνομες χωματέρες της. Η οργάνωση Οικολόγοι σε Δράση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος εξέφρασε ανησυχίες για τις ουσίες που εκλύονται όταν καίγονται ελαστικά. Μεταξύ των ρυπαντών αυτών περιλαμβάνονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (HAP) που θεωρούνται επικίνδυνοι και σε ορισμένες περιπτώσεις καρκινογόνοι.
Πηγή: protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα